In de omgeving van Borghetto en Valeggio sul Mincio staan er geregeld tortellini op het menu, die hier ook wel bekend als nodi d’amore, liefdesknopen.
Saskia genoot tijdens de blog tour #VeronaGarda een aantal keer van deze lekkernij. Ook kreeg ze een geweldige demonstratie van de tortellinivouwkunst, bij Al Re del Tortellino. Gelukkig kreeg ze ook het recept mee, dat ze vanmiddag graag met jullie deelt.
Voor vier borden liefdestortellini heb je nodig: een halve kilo doppio zero-bloem (00) | 5 eieren plus een extra eidooier | een snufje zout om het deeg voor de pasta te maken.
Voor de vulling heb je 150 gram stracotto di manzo (rundstoofvlees) nodig, plus 50 gram varkensvlees, 50 gram kalfsgehakt, 25 gram kippenlevertjes, een ui, twee wortels, bleekselderij, witte wijn (bij voorkeur Garganega of Custoza, de lokale wijnen) een ei, zout en nootmuskaat. Voor de saus heb je boter en verse salieblaadjes nodig.
Fruit de zeer fijngesneden ui, wortels en bleekselderij zacht aan. Voeg al het fijngesneden vlees en de in stukjes gesneden kippenlevertjes toe, bak even kort aan en warm het op laag vuur goed door. Schenk er wat witte wijn bij, meng het goed door elkaar en warm het nog even goed door. Laat het vleesmengsel dan afkoelen en roer er vervolgens het ei en wat nootmuskaat door.
Kneed van het bloem, de eieren en een snufje zout een stevig en soepel pastadeeg. Rol het deeg uit tot een dunne lap en snijd het in vierkantjes van drie bij drie centimeter.
Leg in het midden van elk vierkantje een lepel van de vleesvulling, vouw het vierkantje dubbel, tot een driehoek, en vouw vervolgens de puntjes van de onderzijde van de driehoek naar elkaar toe, zodat je de karakteristieke tortellini of liefdesknopen krijgt. Enige oefening baart kunst, al kan Saskia het bij lange na niet zo snel als de dames van de tortellinikoning…
Laat de tortellini drogen en kook ze daarna kort (twee tot drie minuten volstaan) in hete bouillon. Serveer ze met gesmolten boter en salieblaadjes, vergezeld van een glas Custoza DOC. Buon appetito!