Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Sentiero del Principe – prinsheerlijk wandelen in Salerno

Dat de regio Campanië uitermate geschikt is voor het maken van geweldige wandelingen, is algemeen bekend. In een gebied dat zo rijk is aan natuur kan het ook niet anders dan dat er tal van wandelingen zijn uitgezet om optimaal te kunnen genieten van de mooiste plekken in de omgeving.

Felicia van Salerno Travel kan bijvoorbeeld geen genoeg krijgen van het beroemde Sentiero degli Dei, het Pad van de Goden, dat voor haar bij elke stap de schoonheid van de Amalfikust belichaamt. Maar ook andere routes geven je een kijkje in de sprookjesachtige omgeving van de regio Campanië.

In deze blog neemt Felicia je mee op pad. Samen met haar ontdek je Il Sentiero del Principe, de route van de prins.

Il Sentiero del Principe – de Route van de Prins
Felicia: ‘Deze vrij onbekende wandeling is onlangs door twee initiatiefnemers weer nieuw leven ingeblazen. De route start in het centrum van de stad Salerno.

Het is een bijzonder pad dat al eeuwen bestaat. De naam van deze wandeling verwijst naar ene prins Arechi, die deze route vele malen zou hebben gebruikt om van het hoger gelegen kasteel Arechi af te dalen naar het centrum van de stad en vice versa.

De organisatie CAI (Club Alpino Italiano) zette deze route al jaren geleden uit, maar vervolgens werd dit pad ‘vergeten’. Een gedeelte van de route werd niet goed onderhouden en om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek. Erg jammer omdat het de perfecte manier was om vanuit de stad lopend het hoger gelegen kasteel Arechi te bereiken.

Zo dachten Adriano de Falco en Angelo Mattia Rocco er ook over. Deze twee gidsen bundelden hun krachten en zochten naar een oplossing. Zo slaagden zij er uiteindelijk in  om de sleutel van het hek te krijgen dat toegang geeft tot het bos dat leidt naar het kasteel.

In de zomer van 2017 begonnen zij met het organiseren van excursies over het lang verloren pad, wat direct een groot succes was. Gedreven door de passie voor het gebied en met de wens om de schoonheid ervan met zo veel mogelijk mensen te delen, creëerden zij een eigen versie van deze wandeling die nu steeds populairder wordt.

Van Salerno naar het kasteel van Arechi
Deze prinselijke route start midden in Salerno, om precies te zijn voor de Duomo di San Matteo. Al zigzaggend door de smalle steegjes van het historisch centrum begeef je je steeds hoger boven de stad. Uiteindelijk kom je aan de voet van Monte Bonadies, waar de route verder gaat door een dennenbos.

Tussen de bomen door kun je af en toe een glimp opvangen van het uitzicht waar het allemaal om te doen is. Aan het einde van het bospad bevind je je aan de voet van het kasteel, waar je een waanzinnig uitzicht hebt op Salerno.

Vanaf het kasteel gaat de route nog een stukje verder, in de richting van de Bastiglia, de  verdedigingstoren. Hoewel op dit punt de officiële route zoals uitgezet door de CAI eindigt, hebben de initiatiefnemers er een prachtig stuk aan vast geplakt. Hun Sentiero del Principe stopt namelijk niet bij de verdedigingstoren; Angelo en Adriano nemen je graag nog verder mee de natuur in.

Wandelend door de heuvels die Salerno omringen, geniet je volop van de natuurlijke schoonheid en vergezichten. Onderweg is er ook aandacht voor de geschiedenis van het gebied.

De route loopt tot aan de hellingen van Monte San Liberatore om vervolgens weer terug te keren in de richting van de stad. Wanneer je na heel wat kilometers wandelen na een bocht opeens de haven en de stad voor je ziet liggen, besef je dat zo’n uitzicht iedere stap waard is geweest.

Algemene informatie
Lengte: 10 kilometer | gemiddelde duur: 4,5 uur | moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Adriano en Angelo organiseren zowel dag- als avondexcursies voor deze route. Uit ervaring kan ik vertellen dat beide versies meer dan de moeite waard zijn. Zij kennen het gebied door en door, zijn professioneel, ervaren, vriendelijk, sociaal en spreken meerdere talen waardoor het een feest is om met hen op stap te mogen gaan.

Deze excursie is ook privé te boeken. Voor het deelnemen aan de georganiseerde excursies kun je contact met mij opnemen om te informeren naar beschikbare data.’

foto’s: Adriano De Falco & Felicia Giordano

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *