Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6x het lekkerste street food van Napels

De Napolitaanse keuken is natuurlijk heerlijk, dat hoeven we je niet te vertellen. Lekkere pasta’s, zoete dolci en niet te vergeten de allerbeste pizza’s van de wereld! De Napolitanen zijn daarnaast ook meesters in het bereiden van street food. Iris en Joël van Ontdek Napels geven je in deze blog alvast een voorproefje van het lekkerste street food van de stad.

Joël: ‘Voor we je kennis laten maken met het Napolitaanse street food is het belangrijk om te weten dat de Napolitanen eenvoud in gerechten waarderen. Ze houden erg van la cucina povera, in het Nederlands vertaald ‘de arme keuken’. Dit betekent dat er simpele ingrediënten gebruikt worden, alleen in het seizoen dat deze verkrijgbaar zijn. Zo komen alle ingrediënten tot hun recht en krijgt elk gerecht de beste smaak.

Daarnaast is Napels van oudsher een arme stad. Het is zonde om restjes weg te gooien als dit (nog) niet hoeft. Omdat de Napolitanen door de eeuwen heen erg creatief met voedsel zijn geworden, zijn er onwijs lekkere snacks en hapjes ontstaan. Deze snacks worden nu op elke hoek van de straat verkocht als street food. In elke vicolo en op elk piazza kun je wel iets lekkers vinden.’

Iris: ‘Dit zijn onze favoriete soorten street food, die je niet mag missen tijdens een bezoek aan het walhalla van lekker eten.

Pizza fritta
Joël vertelde al dat de Napolitanen erg creatief met eten zijn. Dit is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Lang geleden konden weinig mensen zich een houtoven of elektrische oven veroorloven. Olijfolie was wel binnen ieders bereik, dus besloot men pizza te frituren. Erg lekker!

De lekkerste pizza fritta haal je bij Da Fernanda, aan de Via Speranzella in de Quartieri Spagnoli.

Pizza portafoglio
In de stad waar de pizza heilig is, is er natuurlijk meer street food op basis van pizza. Waaraan de pizza portafoglio zijn naam dankt? De pizza wordt op een speciale manier gevouwen, zodat je hem makkelijk en snel kunt eten, zo uit het vuistje.

Deze pizza lijkt na het vouwen op een portemonnee, portafoglio in het Italiaans. Een echte klassieker en perfect street food!

Cuoppo napoletano
De cuoppo napoletano is een een papieren puntzak gevuld met een mix van gefrituurde snacks: crocchè (aardappelkroketjes), mini-panzerotti, gefrituurde courgette/aubergine, gefrituurde mozzarellabolletjes, kleine visjes, inktvis en zeppoline (gevulde gefrituurde deegballetjes).

Je kunt een cuoppo di terra (van het land) of di mare (uit zee) krijgen. Perfect als snack tijdens een stadswandeling!

Sfogliatella & babà
Twee Napolitaanse dolci die je niet kunt missen… De babà is een cakeje in de vorm van een paddenstoel, gedrenkt in rum en suikersiroop. Een sfogliatella is een soort schelp van dun bladerdeeg gevuld met ricottaroom en een klein beetje limoen. Je hebt twee soorten sfogliatella, de riccia en de frolla, die je natuurlijk allebei moet proeven!

Frittata
Zonde om pasta die je over hebt weg te gooien, toch? Dat denken de Napolitanen ook! Ooit ontstaan uit armoede is de frittata inmiddels uitgegroeid tot een beroemd recept. Het is niets meer dan de pasta van gisteren, maar dan gefrituurd, uit de oven of in de pan even opgebakken. Onze aanrader voor frittata? Giri di Pasta, aan de Via dei Tribunali 73, in hartje stad.

Il cuzzetiello napoletano
Uniek voor Napels: brood gevuld met Napolitaanse gehaktballetjes en stevige tomatensaus (ragù). Erg geliefd street food maar wel (bijna) onmogelijk om te eten zonder te knoeien op je kleren of schoenen.

Een hele uitdaging dus, maar aangezien Napels bekend staat om de ragù is dit wel echt het proberen waard. Tandem (Calata Trinità Maggiore 12) heeft de beste!’

 

Joël: ‘Tijdens de street food-tour van Ontdek Napels krijg je een voorproefje van onder andere deze hapjes. Daarnaast is het niet alleen een eetfestijn maar zullen we je ook meer vertellen over de Napolitaanse (eet)cultuur de legendes van de stad. Buon appetito ragazzi!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *