Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Cala Cala – beleef het beste van de zee en het land op Procida

Vlak bij de vuurtoren van Procida, het kleurrijkste eiland voor de kust van Napels, kun je – figuurlijk gezien – je anker uitgooien bij Cala Cala. Dit kleinschalige resort is een zeldzaam pareltje waar je helemaal tot rust komt.

Niet alleen dankzij de mooie suites, het heerlijke zwembad en het fijne restaurant, maar ook en vooral door de goede zorgen van Salvatore en zijn familie.

Salvatore toverde de voormalige ruimtes van de boerderij van zijn nonni, grootouders, om tot schitterende gastenverblijven, waar het je aan niets ontbreekt.

Cala cala – levendige ruilhandel tussen boeren en vissers

Eerst iets meer over de naam van het resort. Cala cala verwijst naar een oude vorm van ruilhandel tussen vissers en boeren die vroeger plaatsvond op het eiland.

Wanneer de vissers terugkwamen met hun vangst riepen ze ‘Cala cala!’, waarop de boeren een mand met producten van hun land vulden om te ruilen voor een deel van de vers gevangen vis.

Het logo van Cala Cala bestaat dan ook uit de handgemaakte rieten vis- en groentemand uit het cala cala-tijdperk. In de tuin hangen meerdere van deze manden en ook in een aantal kamers kom je ze tegen.

Inmiddels is ruilhandel op het eiland al lang verleden tijd, maar nog altijd worden er op de voormalige boerderij van Salvatore en zijn familie volop groenten verbouwd in de moestuin, waar Salvatores vader Eduardo de scepter zwaait.

Eduardo had een carrière als wiskundedocent, maar na zijn pensioen stortte hij zich helemaal op het verbouwen van groenten en fruit in zijn gigantische orto, die bijna aangelegd lijkt volgens een geometrisch patroon. Op een middagdutje na is Eduardo hier de hele dag te vinden.

Er is elke dag veel werk te verzetten, want de opbrengst van de orto wordt gebruikt voor de menukaart van het restaurant van Cala Cala, waar je zowel voor lunch als diner kunt aanschuiven.

Lunch en diner uit eigen moestuin

Het restaurant van Cala Cala (dat zowel open is voor gasten van het resort als voor andere eilandbezoekers) biedt een heuse culinaire beleving voor bijna al je zintuigen, met als belangrijkste ingrediënten seizoensgebonden, kwalitatief hoogstaande lokale producten én een flinke scheut aandacht voor jou als gast. Met veel trots en een kleine toelichting worden de gerechten aan tafel gereserveerd.

Elk seizoen staan er andere gerechten op de kaart, afhankelijk van de producten die op dat moment in de moestuin groeien. Uiteraard kun je bij Cala Cala ook terecht voor sublieme visgerechten. Met de zee altijd dichtbij ben je verzekerd van verser-dan-verse vis die vroeg in de ochtend is gevangen.

De kleurrijke eilandbeleving zie je meteen terug in de inrichting – en dan met name in de bar met grafische elementen die symbool staan voor Procida. Ook de accessoires, met onder meer prachtige kussenhoezen, laten het eilandleven zien.

Het zijn creaties van Vulcanica Design, een designlijn gewijd aan de kleuren van het eiland Procida die je zo als souvenir mee naar huis zou willen nemen.

Citroen in de hoofdrol

Annerike en Saskia genoten tijdens hun reis dit voorjaar van een heerlijke lunch bij Cala Cala met gerechten waarin citroen de hoofdrol speelde. Op het menu stonden als antipasti allereerst bruschetta’s met stracciatella di bufala, gezouten ansjovis, citroenrasp en poeder van citroenblad.

Ook de insalata di limoni, citroensalade, die wordt gemaakt in een traditionele vijzel konden we niet weerstaan. Deze salade wordt gemaakt van stukjes limone pane, de ‘broodcitroen’, die ook wel limone di Procida wordt genoemd, munt, peper, ui en olijfolie.

Deze speciale eilandcitroen heeft een dikke, onregelmatige schil die zuur noch bitter is en die je dus gewoon kunt eten.

Als primo kozen ze op aanraden van Salvatore voor de spaghetti met citroenpesto. In het voorjaar is er immers een overvloed aan het gele goud.

Smullen van seizoenstoppers

Kom je hier in de zomer, dan vind je op de menukaart vooral gerechten met tomaat, zoals de spaghettone alla procidana, met tomaten uit eigen tuin die op bijzonder smaakvolle wijze worden klaargemaakt.

Voor het diner is er een andere kaart, met wat meer culinaire en creatieve gerechten waarin smaak en esthetiek perfect samenkomen.

Cala Cala heeft ook een mooie wijnkaart, met veelal wijnen uit de regio Campanië. Op Procida wordt weinig tot geen wijn gemaakt, maar de witte Biancolella van buureiland Ischia is een aanrader.

Slapen in een oase van rust

Cala Cala ligt in het noordelijk deel van het eiland, waar weinig toeristen komen en je in alle rust vakantie kunt vieren. Het resort heeft totaal zes kamers, met hoge plafonds en interieurs in frisse, lichte kleuren met veel naturel houten accessoires.

De badkamers hebben een mediterrane uitstraling door de blauwe tegels en zijn voorzien van een fijne regendouche.

Wil je een romantisch week(end)je weg? Boek dan Suite Pozzovecchio, met een hemelbed én een bubbelbad.

Er is ook een appartement, met twee slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een terras. Mocht je tijdens je vakantie de mogelijkheid willen hebben om ook zelf te kunnen koken – met lekkers uit Eduardo’s moestuin, dan is dit de beste optie.

Een aantal kamers heeft een overdekte veranda met een zitje, waar je onder de gewelven fijn na kunt tafelen met een glas wijn of een glaasje limoncello.

Alle gasten mogen gebruik maken van het zwembad, omringd door fijne ligbedjes waar je na een verfrissende duik op neer kunt strijken. Aan het zwembad vind je ook een pool bar, waar je terecht kunt voor een snack, light lunch, een glas wijn of een cocktail.

Orto vol zongerijpte groente

Het ontbijt wordt elke ochtend met zorg samengesteld. Je mag allerlei lekkers proeven, waaronder de klassieke cornetti en crostata maar ook de lingua di Procida, de zoete specialiteit van het eiland, bestaande uit bladerdeeg met een vulling van citroencrème.

Daarnaast word je verwend met vers gebakken brood, huisgemaakte jam en yoghurt en natuurlijk fruit van eigen teelt. Ook komen er verse crostini met een spread van groenten uit Eduardo’s moestuin op tafel.

Het is een must om tijdens je verblijf samen met Eduardo door de moestuin te wandelen. Deze orto is het chilometro zero-principe ten voeten uit. Eduardo vertelt je maar wat graag over het telen van fruit en het verbouwen van groenten, hij weet werkelijk álles over wat je ziet. Plukken mag uiteraard, om te proeven of later mee te koken!

Boek je vakantie bij Cala Cala

Wil je graag bij dit pareltje op Procida vakantie vieren? Je vindt Cala Cala aan de Via Santo Ianno 20 op Procida. Op de website van Cala Cala vind je alle informatie voor een zorgeloos verblijf.

Heb je nog vragen, dan kun je Salvatore altijd een e-mail sturen via calacalarooms@gmail.com of bellen via 0039-3356520894. Virtueel meegenieten kan alvast via Facebook en/of Instagram.

Ontdek de mooiste plekken van Procida

Cala Cala is zo’n heerlijke accommodatie dat je er met gemak de hele dag kunt vertoeven. Als je op pad wil om het eiland te verkennen, ben je vanuit Cala Cala te voet binnen no time op de mooiste plekken van het eiland. Je kunt ook de bus nemen die op de hoek van de straat stopt en over het hele eiland rijdt.

In dit artikel vind je al onze tips voor een bezoek aan Procida, van het kleurrijke haventje Marina Corricella tot Terra Murata, het oudste stukje van het eiland, van culinaire tips tot een boottochtje rondom het eiland.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *