Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 culinaire lekkernijen uit de regio Campanië

De Amalfikust en omgeving worden geroemd om hun schoonheid, maar naast de fotogenieke plaatsjes en het natuurschoon maken ook de typische specialiteiten dit gebied tot een – letterlijk – heerlijke plek. Felicia van SalernoTravel tipt tien lekkernijen die je geprobeerd moet hebben!

1 Delizia al limone – citreoengebakje

De delizia al limone is een van oorsprong Sorrentijns gebakje, dat in 1978 werd bedacht door de uit Sorrento afkomstige Carmine Marzuillo. Het is gebak met als basis pan di Spagna, gedrenkt in een siroop van limoncello, gevuld en bedekt met citroencrème.

De delizia is uitgegroeid tot een van de populairste gebakjes van de regio Campanië. Het is te verkrijgen in taartvorm of in een kleiner formaat, in de vorm van een borst, die je in bijna elke lokale pasticceria kunt vinden.

2 Concerto – likeur uit Tramonti

Concerto is de naam van een bruine likeur afkomstig uit Tramonti. Het is een van de oudste likeuren van dit gebied, die oorspronkelijk werd bereid door de monniken van het Convento di San Francesco in Pucara (Tramonti).

De naam Concerto verwijst naar de harmonie van de ingrediënten die nodig zijn om dit drankje te bereiden, waaronder maar liefst vijftien verschillende soorten kruiden. De inwoners van Tramonti geloven er heilig in dat het drankje ook een helende werking heeft.

3 Colatura di alici

Colatura di alici is een traditioneel product dat wordt geproduceerd in het vissersdorpje Cetara. Het is een amberkleurige transparante vloeistof die wordt vervaardigd met op traditionele wijze gerijpte ansjovis in een oplossing van water en zout. De ansjovis die hiervoor wordt gebruikt, wordt gevist in de omgeving van de Amalfikust.

Deze vloeistof wordt vooral gebruikt als smaakmaker voor spaghetti maar wordt ook toegevoegd aan andere gerechten om deze net even iets meer smaak te geven.

4 Limoncello

Uiteraard mag het wereldberoemde drankje limoncello niet ontbreken in dit rijtje! Het wordt vervaardigd met citroenschillen van de citroenen uit de regio, water, alcohol en suiker. Heerlijk als afsluiting van een uitgebreid diner!

5 La milza imbottita

Tijdens het feest van San Matteo, dat op 21 september in Salerno wordt gevierd, zijn de straten van de stad doordrongen van de geur van milza, milt. Het is een lokale culinaire traditie, waarbij de milt wordt gevuld met knoflook, peterselie en pepertjes. Dit wordt vervolgens gekookt in olie en azijn die zorgen voor de welbekende jus (én extra smaak). Dit geheel wordt eenvoudig gepresenteerd op een broodje.

Deze traditie gaat terug naar de tijd dat men niet voldoende te eten had en zichzelf moesten voeden met de ingewanden van dieren. Hoewel het een van oorsprong arm gerecht is, is dit gerecht ook nu onmisbaar tijdens het feest van de beschermheilige van Salerno.

6 La Zizzona di Battipaglia

Zizzona betekent letterlijk ‘tiet’ en wanneer je deze buffelmozzarella ziet, zul je direct begrijpen waarom. De vorm doet namelijk denken aan een vrouwenborst met een tepel in het midden.

De zizzona werd geïntroduceerd in de film Benvenuti al Sud en is sindsdien razend populair geworden. De smaak van deze enorme buffelmozzarella is dan ook uniek, iets om zeker zelf te proberen!

foto: La Zizzona di Battipaglia

7 Frusta Sorrentina

De Frusta Sorrentina is per toeval ontstaan in 1996. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze lekkernij zijn oorsprong in Sorrento. Na veel experimenteren en uitproberen creëerde Antonio Esposito uiteindelijk de Frusta Sorrentina, een soort van open pizza calzone.

Met de naam heeft hij bewust een verwijzing willen maken naar zijn oorsprong en de verbondenheid met dit gebied. Inmiddels is deze pizza razend populair en komen mensen speciaal naar Sorrento om de Frusta uit te proberen!

8 Il cuòppo napoletano – puntzak vol lekkers

Il cuòppo napoletano is een puntzak vol gefrituurde lekkernijen die erg geliefd is bij zowel Napolitanen als toeristen. Er bestaan drie verschillende soorten van de cuòppo: cuòppo di mare, met vis, cuòppo di terra, met vlees, en cuòppo dolce, met zoetigheden.

Deze gefrituurde hapjes worden in een van stropapier gemaakte puntzak geschept en hiermee kun je al etend door de straten van Napels wandelen. Een lekkere traditie die nog steeds erg populair is!

9 Pizza al portafoglio

De pizza al portafoglio is eveneens een populaire soort street food. De pizza wordt hierbij op een bepaalde manier gevouwen waardoor het veel weg heeft van een portefeuille (portafoglio in het Italiaans). Op deze manier kun je de pizza gemakkelijk vasthouden en eten. Nog een voordeel van de pizza al portafoglio is dat deze goedkoop is, met een gemiddelde prijs van een of twee euro.

De portafoglio wordt op dezelfde manier gemaakt als een gewone pizza; met dezelfde ingrediënten en in een houtoven. Het heeft een lange geschiedenis: Pizzeria Dante claimt het concept te hebben bedacht in 1738.

10 Gebakjes van Sal de Riso in Minori

Het gebak van Pasticceria Sal de Riso in Minori is wereldberoemd en trekt dan ook veel toeristen. De zaak zelf is al de moeite waard om even naar binnen te wandelen en te bekijken, maar ik kan je alvast waarschuwen dat je de verleiding niet kunt weerstaan. De vitrines staan vol met heerlijke gebakjes en de geur van verse citroenen komt je tegemoet. De smaak van de Amalfikust proef je in elke hap van iets lekkers van Sal de Riso!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *