Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

‘Zoek de verraderlijke doge van Venetië…’ – In de voetsporen van Dan Brown

Geluksvogel Sophie mocht eind mei met MSC Crociere op cruise in het Middellandse Zee-gebied. Ze vertrok met de trein vanuit haar woonplaats Florence naar Venetië, waar het indrukwekkende cruiseschip Preziosa op haar lag te wachten. Tijdens de onvergetelijke reis bezocht ze naast Bari ook het mystieke Istanbul.

Istanbul-cruise-schip

Een flashback naar een soortgelijk avontuur schoot haar te binnen: Robert Langdon doet in Inferno (het meest recente boek van Dan Brown) precies dezelfde magische plekken aan! Met het boek in haar hand besloot Sophie zelf in de voetsporen van de hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek te treden. Dit keer niet in Italië, want dat heeft Saskia grotendeels al gedaan in haar boek De geheimen van Inferno. Nee, Sophie neemt ons vandaag mee naar Istanbul!

Haga-Sofia-Istanbul

Istanbul: de plek waar twee continenten elkaar raken
De Oude stad ligt in het Europese gedeelte en de Nieuwe stad hoort bij Azië. De 32 kilometer lange rivier de Bosporus vormt de natuurlijke scheidingslijn tussen de twee werelddelen met in het zuiden de zee van Marmara en in het noorden de Zwarte Zee. De twee bruggen en de veerpont verbinden het nieuwe met het oude en het oosten met het westen.

Istanbul is oorspronkelijk gesticht door Griekse kolonisten in 667 voor Christus  en werd door hen Byzantium (Byzantion) genoemd. Daarna was ze onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en vervolgens de hoofdstad van het Romeinse en uiteindelijk Ottomaanse Rijk. Toen in 1923 het moderne Turkije werd gesticht, werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara en in 1930 kreeg Istanbul zijn huidige naam. Met circa vijftien miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije en kent door zijn bewogen geschiedenis een interessante mix van inwoners en telt 3000 moskeeën, 175 Grieks Orthodoxe kerken en 18 synagogen.

Haga-Sofia-Istanbul (1) Haga-Sofia-Istanbul (3)

Hagia Sofia – kathedraal en moskee
De Hagia Sofia is misschien wel het meest bijzondere gebouw van heel Istanbul en zoals Langdon ontdekt: ‘het vergulde mouseoin der heilige wijsheid’ waar de tombe van de Venetiaanse doge Enrico Dandolo te vinden is. Het huidige museum was ooit een orthodoxe kathedraal, maar werd tijdens het bewind van Dandolo een katholieke kerk. Onder sultan Ahmet werd de plek een moskee. De invloeden van de verschillende geloven zijn nu naast elkaar te bewonderen. Deze op vier na grootste kerk in de wereld staat tevens op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Haga-Sofia-Istanbul (2) Haga-Sofia-Istanbul (4)

Dantes dodenmasker
Weten jullie het nog? De tekst achterop Dantes dodenmasker?
‘O lezer, al u helder denken leerde, ziet u de lering die versluierd ligt, omdat mijn vreemde verzen haar maskeerden. Zoek de verraderlijke doge van Venetië, die paarden het hoofd van de romp scheidde… en de beenderen van de blinde wegrukte.

Kniel in het vergulde mouseion der heilige wijsheid en druk uw oor tegen de grond, gespitst op het geluid van sijpelend water. Daal af in het verzonken paleis… want daar, in de duisternis, wacht het chtonische monster verscholen in de bloedrode wateren… van de lagune zonder weerschijn van de sterren.’

Sophie treedt in de voetsporen van Robert Langdon, bij het graf van Dandolo en de waterbassins:

Hagia-Sofia-Istanbul-graf-Dandolo Hagia-Sofia-Istanbul-graf-Dandolo-2 Hagia-Sofia-Istanbul-graf-Dandolo-3Oude-wasgelegenheid-Haga-Sofia-IstanbulwaterbassinsHaga-Sofia-IstanbulMedusa-Haga-Sofia-Istanbul

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *