Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis vierde in 2017 het 150-jarig bestaan met de documentaire Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis. Op 8 mei viert men bovendien de Internationale Dag van het Rode Kruis. Het is namelijk de dag waarop Henry Dunant (8 mei 1928 – 30 oktober 1910), de grondlegger van het Rode Kruis, werd geboren.

Solferino – het startpunt van het Rode Kruis
Een deel van de documentaire werd gefilmd in Solferino een dorpje ten zuiden van het Gardameer, waar de geschiedenis van het Rode Kruis begon. Ciao tutti’s An woont al sinds 1999 in Solferino en hielp mee bij de voorbereiding van de documentaire.

An: ‘In Solferino en omgeving heerst nu vrede en rust, maar in 1859 vond hier een van de bloedigste veldslagen ooit plaats. Deze veldslag was niet alleen beslissend voor de Italiaanse eenwording, maar ligt ook aan de basis van het Rode Kruis.

In de avond van 24 juni 1859 kwam Henry Dunant, een bankier en filantroop uit Zwitserland, toevallig aan op het slagveld bij het plaatsje Solferino. De slag tussen het Franse en het Oostenrijkse leger was net gestreden, overal lagen doden en gewonden die schreeuwden om hulp.

Wij zijn allen broeders
Dunant was onder de indruk van wat hij zag en vooral onthutst door het tekort aan georganiseerde hulp voor de slachtoffers. ‘Siamo tutti fratelli’, was zijn gedachte, ‘wij zijn allen broeders’. Iedereen moest geholpen en verzorgd worden, zowel de Franse als de Oostenrijkse soldaten. Hij bekommerde zich samen met de plaatselijke bevolking om de vele gesneuvelden en gewonden, zonder daarbij onderscheid te maken tussen nationaliteit, ras of rang.

Wat hij had meegemaakt, liet hem niet meer los. Hij was zo aangeslagen door de tragische gebeurtenissen en gevolgen van de veldslag, dat hij, eenmaal terug in Zwitserland, besloot zijn ervaringen op te tekenen in een boek, Un souvenir de Solferino (Een herinnering aan Solferino).

De droom van Dunant
Dunant ontvouwde in zijn boek ook het plan om een vrijwilligersorganisatie op te richten die aan iedereen, zowel vriend als vijand, hulp biedt, op een neutrale manier, in tijden van oorlog en nood. Zijn ideeën waren eenvoudig en tegelijkertijd revolutionair, maar het duurde niet lang of zijn droom ging in vervulling. In 1863 ontstond het Rode Kruis. Enkele jaren later, om precies te zijn op 19 juli 1867, werd ook Nederland lid van het Internationale Rode Kruis en werd er een plaatselijke afdeling opgericht.

het Rode Kruis-monument in Solferino

Bijzondere documentaire
Honderdvijftig jaar na de oprichting van het Rode Kruis mag ik assisteren bij de opnames. Een hele belevenis! Er werd gefilmd op heel wat plaatsen: boven op La Rocca, bij het Rode Kruis-monument, in het Ossario (de knekelkerk van Solferino), op het Piazza Castello en op heel wat andere plaatsen in mijn normaal zo rustige dorpje.

foto’s: Carlo Volponi

Personen die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van Solferino werden geïnterviewd en historische figuranten speelden korte scènes na.

foto’s: Elisa Zanola

We bezochten natuurlijk ook het standbeeld van Henry Dunant, dat in 2014 werd ingehuldigd. Het staat niet alleen symbool voor de vrede, maar laat ook zien dat de inwoners van Solferino Dunant nog altijd op handen dragen.’

Henry Dunant-lezing
Vanmiddag vindt ook de Henry Dunant-lezing plaats. Met deze lezing wil het Nederlandse Rode Kruis de dialoog over de relevantie van haar zeven grondbeginselen in de Nederlandse samenleving en daarbuiten stimuleren. Diplomate Sigrid Kaag spreekt de Henry Dunant-lezing uit, in aanwezigheid van onder anderen koning Willem-Alexander.

De koning neemt ook het eerste exemplaar van het jubileumboek Hier om te Helpen in ontvangst, waarin Ad van Liempt en Margot van Kooten de geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis pakkend hebben beschreven.

De bijeenkomst in de Ridderzaal wordt om 16.00 uur live uitgezonden op NPO1. Om 20.300 uur zendt de NOS dan de documentaire Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis uit (NPO2).

Sfeer proeven in Solferino & omgeving
Als je tijdens je vakantie in de buurt van het Gardameer verblijft, moet je zeker eens een bezoekje brengen aan Solferino. Voor wie niet van massatoerisme houdt, is dit de ideale plek om de streek te verkennen: met natuurlijk het Gardameer, maar ook de minder bekende dorpjes in de Morenische heuvels en de kunststeden Verona, Brescia en Mantova.

An leidt je overigens niet alleen graag rond, je kunt ook bij haar verblijven, in de heerlijke bed & breakfast met de zeer toepasselijke naam Carpe Diem die ze in hartje Solferino runt.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *