Download gratis de Ciao tutti app

3x duurzaam design

Christmust 2012 besteedt extra aandacht aan innovatief design dat ook nog eens duurzaam is. Zelf omschrijven ze het als volgt: ‘…abbiamo voluto dedicare particolare attenzione al tema della sostenibilità, introducendo 10 storie ‘green’, per dimostrare che un nuovo modo di concepire l’economia e l’imprenditorialità si è messo veramente in moto, anche in Italia.’

Van deze tien ‘groene’ succesverhalen op het gebied van design geven wij vanmiddag een voorproefje. We lichten drie design innovaties uit, te beginnen met een biologisch geproduceerde Vernaccia di San Gimignano, mijn lievelingswijn.

Deze Vernaccia wordt geproduceerd door Fattoria Il Palagio, een wijnbouwbedrijf in Toscane waar al sinds 1979 wijn wordt verbouwd. Niet om winst te maken, maar puur uit liefhebberij. Dat dat vaak de beste motivatie is om iets goed te doen, blijkt alleen al uit de eerste slok die je neemt. Je ruikt Toscane gewoon, en vervolgens proef je de zondoorstoofde druiven die met respect voor zowel natuur als traditie zijn geplukt en op een unieke manier zijn verwerkt. Deze Vernaccia ‘Le Ginestrelle’ is daarmee een oude wijn die op een geheel nieuwe manier wordt gemaakt, waarmee een plekje in de top 100 van Christmust meer dan verdiend is.

Zet Christmust de mooiste design producten in het zonnetje, dit project probeert de zon juist te weren. Tecnospiaggia staat voor een service waarmee strandtenten hun bezoekers nu de meest innovatieve technologische diensten kunnen bieden. De parasols, die op afstand te bedienen zijn, beschikken over wifi-aansluiting, webcam, oplaadpunten, informatievoorziening. camera’s, eerste hulp op afstand en mogelijkheden om foto’s en elektronische ansichtkaarten te versturen. Uiteraard kun je ook het meest actuele weerbericht checken – allemaal met energie die grotendeels wordt opgewekt door zonnepanelen.

Het project is een samenwerking van Telecom Italia en Umpi. Het eerste ‘moderne strand’ is sinds de zomer van 2012 te vinden in Bellaria (bij Rimini), maar er moeten op korte termijn zo’n 12.000 andere strandtenten volgen. Komende zomer kun je dus wellicht gewoon gratis en voor niets vanonder je parasol Ciao tutti lezen, vakantiefoto’s posten en een restaurantje voor ’s avonds uitzoeken.

Het laatste project dat we hier alvast uitlichten is een materiaal dat iedereen die in Venetië is geweest wel eens heeft gezien, maar niet als zodanig heeft herkend. Rein, zoals het product heet, is namelijk het resultaat van het bewerken van afval. Het bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal (met name plastic) en is zelf ook weer 100% recyclebaar. Maar dat niet alleen: het is ook nog eens zeer goed bestand tegen water, zowel zoet als zout, olie, vet en schimmels. Ideaal dus voor de palen waar in Venetië gondels en andere boten aan kunnen meren.

Zo wordt zwerfafval niet alleen op een goede manier verwerkt, maar zorgt het ook nog eens voor het behoud van het aanzicht van la Serenissima, want de houten palen hebben op veel plekken hun beste tijd gehad. Nu nog een oplossing voor het teveel aan water in het najaar…

In Christmust 2012 vind je ook de andere 97 Made in Italy-hoogtepunten van afgelopen jaar.

Win Christmust 2012!
Christmust 2012 is echte must have voor de Italiëliefhebber en onmisbaar om goed terug te kunnen kijken op het afgelopen jaar. Daarom verloten we een exemplaar van deze uniek uitgevoerde style guide. Hebben? Mail dan voor 26 december naar winnen@ciaotutti.nl en vertel ons aan welk Italiaans merk jij je hart hebt verloren.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *