Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La dolce vita in Utrecht – de beste Italiaanse adresjes in de Domstad

Utrecht wordt, net als Giethoorn en Amsterdam, ook wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd. Niet alleen vanwege de grachten die door het centrum lopen (in de zomermaanden vaart er zelfs een Venetiaanse gondel voorbij), maar ook vanwege de hoeveelheid Italiaanse adresjes die je er kunt vinden.

Maar er is meer, want Utrecht heeft ook écht Italiaanse roots. Of liever gezegd: Romeinse roots. Op de plek van het huidige Domplein bouwden de Romeinen namelijk de voorloper van wat later Utrecht zou worden.

Redenen genoeg voor een dagje Utrecht. Voor alle Italiëliefhebbers tippen we in deze blog de beste Italiaanse adresjes én de leukste Italiaanse dingen om te doen voor een flinke dosis van la dolce vita in Utrecht.

Italiaanse restaurants in Utrecht

*Piero’s
Piero’s opende zijn deuren maart 2019. Op de kaart staan Napolitaanse pizza’s, verleidelijke antipasti, verse pasta’s, veelal bereid met Italiaanse ingrediënten. Omdat Piero’s ook een uitgebreide Italiaanse wijnkaart en verschillende lokale Italiaanse bieren heeft én een kaart met kleine hapjes, leent deze plek zich ook perfect voor een aperitivo. Piero’s vind je op Ledig Erf 10.

*San Siro
Bij San Siro zijn niet alleen de gerechten Italiaans, ook de Italiaanse gastvrijheid is het visitekaartje van dit culinaire adres. San Siro is zelfs opgenomen in de lijst van Beste Italiaanse restaurants van de Accademia Italiana della Cucina. Je vindt San Siro aan Oudkerkhof 9.

foto’s: San Siro

*Piatto
Bij Piatto kun je niet alleen terecht voor Italiaanse klassiekers, maar ook voor Italiaans georiënteerde gerechten met een moderne twist. Er wordt alleen gewerkt met verse kwaliteitsproducten en dat proef je terug in elke hap.

De gerechten hebben de grootte van een voorgerecht, waarvan je er zo’n drie eet. Zo kun je meerdere gerechten proeven. Ook staan er antipasti en dolci op de kaart. Piatto is te vinden op Vredenburg 34.

*Spaghetteria
Bij Spaghetteria is er geen uitgebreide kaart. Er zijn zes verschillende, vers gemaakte pasta’s, waaronder ook altijd een vegetarische optie. De pasta wordt gemaakt in het eigen laboratorium, met biologische bloem uit Emilia-Romagna. Ook fijn om te weten: ze proberen zoveel mogelijk bewuste en duurzame keuzes te maken qua ingrediënten. Je vindt Spaghetteria aan de Wittevrouwensingel 44.

*Cantina di David
Bij Cantina di David vind je de traditionele Italiaanse keuken in een dertiende-eeuwse werfkelder aan de Oudegracht. ’s Zomers kun je buiten aan het water zitten. De Italiaanse keukenbrigade, met koks uit verschillende delen van Italië, zorgt al twintig jaar voor de lekkerste gerechten. Je vindt Cantina di David aan de Oudegracht aan de Werf 88.

De lekkerste pizzeria’s in Utrecht

*O’panuozzo
De panuozzo is een broodje gemaakt van pizzadeeg, gebakken in een traditionele houtoven. Naast panuozzi staan er ook heerlijke Napolitaanse pizza’s op de kaart, met verrassende toppings. De pizza’s hebben een lekker luchtige bodem en worden belegd met buffelmozzarella en andere (Zuid) )Italiaanse ingrediënten. Je vindt O’Panuozzo aan de Mariastraat 35 en aan de Voorstraat 34.

*Bastacosi
Voor een heerlijke houtovenpizza kun je terecht bij Bastacosi. Op de menukaart staan zo’n vijftien verschillende pizza’s, van de klassieke pizza margherita tot verrassende seizoenscombinaties. Er zijn twee vestigingen van Bastacosi in Utrecht, aan de Biltstraat 33 en aan de Jan van Scorelstraat 28.

*Sugo
Na Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven kun je sinds maart 2019 ook in Utrecht genieten van pizza al taglio, stukken pizza die met een schaar worden geknipt. Je kunt meerdere stukken kiezen, waarbij je keuze hebt uit tien tot twintig verschillende soorten kleurrijke pizza’s, belegd met mooie ingrediënten uit Italië. De pizza’s hebben een heerlijk luchtige en lichte bodem! Je vindt Sugo op Vredenburg 21.

*La Lotta
In de buurt van het Wilhelminapark kun je voor lekkere en gezonde pizza’s, gemaakt met oerdeeg, terecht bij La Lotta. De bodem is zeer smakelijk en de ingrediënten ook. Heb je geen zin om de deur uit te gaan, dan laat je de pizza’s gewoon thuis bezorgen. Je vindt La Lotta aan de Jan van Scorelstraat 21.

*De Pizzabakkers
De Pizzabakkers bereiden hun pizza’s in een Italiaanse houtoven. Voor de kinderen is er speeldeeg, een bolletje pizzadeeg om mee te kleien. Je vindt de Pizzabakkers aan de Voorstraat 58, aan de Twijnstraat 65 en aan de Nachtegaalstraat 70.

foto: De Pizzabakkers

*Pizza Beppe
Pizza Beppe is een van de eerste pizzeria’s in Nederland die erkend wordt door de Associazione Verace Pizza Napoletana, een vereniging die toeziet op het behoud van de enige echte Napolitaanse pizza. De pizza’s van Beppe voldoen aan de wet die voorschrijft waar de pizza napoletana aan moet voldoen. Je vindt Pizza Beppe aan de Hardebollenstraat 10, aan de Jan van Scorelstraat 33 en aan de Vleutenseweg 124.

foto’s: Pizza Beppe

Gelato – Italiaanse ijssalons in Utrecht

*Roberto Gelato
Roberto Gelato is met recht de beste gelateria van Utrecht. In december 2018 won eigenaar Roberto goud bij de wereldkampioenschappen ijsmaken. Hij gebruikt alleen de aller-, allerbeste ingrediënten. Elke week maakt hij een nieuwe smaak, die hij nog nooit eerder heeft gemaakt en die alleen in die week te proeven is, de mai prima (‘nooit eerder’).

Ook Roberto’s vrouw Carlina heeft een grote passie voor ijs, als kleindochter van Guido De Lorenzo, die in 1928 het fenomeen ijssalon naar Nederland bracht. Je vindt Roberto Gelato aan de Poortstraat 93, iets buiten het centrum.

*Venezia
Bij eigenaresse Romana De Lorenzo zit ijsmaken in het bloed. Haar opa Guido (dezelfde als de opa van Carlina) opende in 1928 als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. Later nam haar vader, Italo De Lorenzo het over.

Hoe klein de ijskraam van Venezia ook is, je hebt keuze uit meer dan dertig smaken ijs, die elke dag vers gemaakt worden. Je kunt hier zelfs een ijskar huren, leuk voor als je een feestje te vieren hebt in de zomer. De ijskraam van Venezia staat op de Jansbrug, ter hoogte van Oudegracht 105.

*Luca IJssalon
De ijspret begon voor Luc(a) Blok in 1983, toen hij na de middelbare school besloot zijn ouders te helpen in hun ijssalon. Uiteindelijk groeide hij uit tot meesterijsbereider. Bij Luca wordt het ijs elke dag vers bereid, met alleen mooie en pure ingrediënten en dat proef je: hazelnoten uit Piemonte, pistachenoten uit Bronte, aardbeien van eigen bodem, versgezette pure espresso van het merk Bocca en de fijnste Belgische chocolade. Luca is gevestigd aan de Nobelstraat 215.

Cappuccino, caffè & cantuccini in Utrecht

*30 ML
Dertig milliliter koffie zorgt volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van espresso, voor de perfecte espresso. Alles bij 30ML is gericht op het maken van de beste koffies, wat begint met goed gebrande koffiebonen. 30ML heeft dan ook een professionele koffiebrander in huis, zodat je altijd een perfecte blend als basis hebt voor welke koffie dan ook.

Tel daar een eersteklas espressomachine bij op en je kunt je dagje Utrecht niet beter beginnen. 30ML is te vinden op Vredenburg 23.

*‘t Koffieboontje
Nog zo’n plek om je dag goed te starten is espressobar ’t Koffieboontje, waar de cappuccino en espresso worden gemaakt met een echte La Marzocco Linea-espressomachine. De koffiebonen zijn van Bocca. Je kunt hier ook koffieworkshops volgen, zoals een barista, latte art en slow coffeetraining. Voor je shot cafeïne van ’t Koffieboontje wandel je naar de Oudegracht 92.

*Cupp
Waar eerst Doppio Espresso zat, vind je sinds begin 2019 Cupp, opgezet door dezelfde franchise-ondernemer die hier vijf jaar lang Doppio Espresso runde. Hij vond het de hoogste tijd voor een eigen koffiezaak. Om zijn passie en kennis over koffie te delen, geeft hij ook koffie- en baristaworkshops.

De koffies op de molen wisselen regelmatig, dus je kunt altijd wel iets nieuws proeven. Standaard is de koffie van de Utrechtse brander Keen. Je vindt Cupp aan de Nobelstraat 239.

*The Village coffee & music
Dankzij de originele Marzocco-espressomachine zit je hier goed voor een perfect kopje koffie. De koffie komt van Caffenation uit Antwerpen, een kleine koffiebrander die de lijn tussen klant en koffieboonteler het liefst zo kort mogelijk houdt.

Je drinkt je koffie altijd onder het genot van muziek, of het nu live is of niet. Wil je thuis ook genieten van deze koffie, koop dan een pak koffie en een Aeropress of V60 drip, waarmee de barista’s hier zelf ook onder andere koffie mee maken. The village coffee & music vind je aan de Voorstraat 46.

*De Koekfabriek
De knapperige cantuccini van De Koekfabriek worden gebakken door mensen met een verstandelijke beperking. Ze smaken naar meer, dus koop bij dit leuke bakkerszaakje in elk geval een paar zakjes cantuccini voor thuis. De Koekfabriek ligt aan de Schoutenstraat 7.

Meer fijne koffieadresjes in Utrecht:
*Bar Beton, stationshal Utrecht centraal (bovenverdieping)
*Bistrot Centraal, stationshal Utrecht centraal station (bovenverdieping)
*Blackbird Coffee & Vintage, Oudegracht 222
*Café Elize, Mariaplaats 44
*Cornelis, Maliestraat 16
*Dagger Coffee, Europalaan 500
*De ontdekking, Voorstraat 110
*Hop&Stork, op de hoek van de Zadelstraat en de Lijnmarkt
*KEEK, Twijnstraat 23
*Koffie & Ik, Vleutenseweg 169
*Koffie Leute, Westerkade 30
*Landwinkel, Korte Jansstraat 5
*Lucas, Wittevrouwenstraat 23
*Rocking Chair, Willem van Noortstraat 88
*Talud9, Donkere Gaard 9

Wijn & aperitivobarretjes in Utrecht

*Talud9
Talud9 is een uitstekende wijnbar, met onder andere een aantal mooie Italiaanse wijnen per glas. Wat leuk is, is dat er geen wijnkaart is. De medewerkers vragen waar je naar op zoek bent qua smaak en zoeken daar de best passende wijn bij. Uiteraard laten ze je eerst proeven. Bestel bij je glas wijn zeker iets van de heerlijke happenkaart. Je vindt Talud9 aan de Donkere Gaard 9.

*San Siro
We noemden San Siro al bij de restaurants, maar ook voor een aperitivo inclusief heerlijke hapjes (zoals oude pecorino met balsamico, balsamico-uitjes en zuurdesembrood met olijfolie en zeezout), kun je hier terecht. Er is een mooie wijnkaart, met flink wat wijnen per glas. Je vindt San Siro op Oudkerkhof 9.

Delicatessenzaakjes & wijnwinkels in Utrecht 

*Bigoli
Bigoli staat bekend om de verrukkelijke belegde broodjes, zoals een ciabatta met pecorino met gegrilde groenten of mozzarella, parmaham en pesto. Ook een espresso aan de bar is een aanrader.

De schappen staan vol Italiaanse producten, zoals olijfolie, wijn, balsamico, pasta en cantuccini. Ook zit je hier goed voor burrata, verse truffel en een keur aan kaas- en vleessoorten uit de vitrine. Bigoli ligt aan de Schoutenstraat 12.

*Tutti Gusti
Tutti Gusti betekent letterlijk ‘alle smaken’ en die vind je terug in de smakelijke pasta’s en pizza’s. Je kunt er niet eten, maar de gerechten wel afhalen om thuis van te genieten. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk gekookt met Italiaanse ingrediënten. Heb je geen zin of tijd om je bestelling af te halen, dan kan deze ook worden bezorgd. Je vindt Tutti Gusti aan de Hamburgerstraat 18.

*Tutti a tavola
Tutti a tavola, iedereen aan tafel. Zodra je dit winkeltje vol Italiaanse delicatessen en producten binnenstapt, heb je meteen zin om de tafel te dekken en vol te zetten met lekkers.

Je vindt hier een vitrine vol Italiaanse kazen en vleeswaren, verse pasta’s en huisgemaakte maaltijden, maar ook balsamico, olijfolie, wijnen en andere Italiaanse producten waarmee je Italië in huis haalt. Tutti a tavola ligt aan de Burgemeester Reigerstraat 32.

*Margaret Wines
Dit wijnzaakje heeft een prachtige en vooral uitgebreide selectie Italiaanse wijnen op de plank staan. Bij elke wijn hangt een korte beschrijving, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Interessant is dat er vaak meerdere wijnen van eenzelfde wijnhuis te koop zijn, zodat je de verschillen goed kunt proeven. Je vindt Margaret Wines op Oudkerkhof 10.

*Utregs wijnhuis
Bij Utregs wijnhuis vind je ook een grote kast vol goede Italiaanse wijnen. De eigenaar selecteert alle wijnen zelf en kan je goed adviseren over de smaak(beleving) van de wijnen. Hij heeft regelmatig nieuwe wijnen in het assortiment en eens in de zoveel tijd is er een open Italiaanse proeverij en kun je verschillende wijnen testen voor je ze koopt. In elke prijsklasse is wel wat te vinden. Utregs wijnhuis is te vinden op Achter de Dom 8.

*Bottles & Booze
Bottles & Booze is een slijterij die net even anders dan anders is en waar je een mooi aantal Italiaanse wijnen vindt. Neem plaats op een van de lekkere Chesterfield-stoelen en laat je adviseren over de smaak van verschillende wijnen. Je vindt Bottles & Booze op de Oudenoord 3.

Cose da fare – Italiaanse uitjes in Utrecht

*DomUnder
Absoluut de moeite waard: kaartjes reserveren voor DomUnder, een indrukwekkende attractie onder het Domplein, waarbij de geschiedenis van het huidige Domplein van Utrecht op een unieke manier tot leven wordt gewekt. Je krijgt een inkijkje in hoe het Romeinse Castellum Trajectum, het ‘Utrecht van tweeduizend jaar geleden’, eruit heeft gezien. Je vindt DomUnder op het Domplein 4.

*Pandhof bij de Dom
Als je toch op het Domplein bent, loop dan vooral even binnen bij het Pandhof, om in Italiaanse kloostersferen te komen. Je vindt hier een schitterende, verborgen kloostertuin met een fontein, een kloostergang en perkjes met bloemen en planten.

Nog meer Romeinse sporen op het Domplein
*de Romeinse mijlpaal:

*de markering van de grenzen van het Romeinse Utrecht:

*Pandhof Sinte Marie & Gallo Nuovo
Tussen de gebouwen van het conservatorium vind je het Pandhof Sinte Marie, met een prachtige kloostergang, het enige overblijfsel van de elfde-eeuwse Mariakerk die er ooit stond. Waan je even in Italië en wandel door de mooie bloemen-, kruiden- en vlindertuin. Ook staan er verschillende mediterrane planten, waaronder een paar vijgenbomen.

Loop vanaf het Pandhof zeker even door het smalle steegje naar de Mariahoek: hier staat op een sokkel een sculptuur van een haan, Gallo Nuovo, van de Italiaanse kunstenaar Luciano Minguzzi uit 1954.

Toen het Utrechtse gemeentebestuur deze haan zag op de Sonsbeek-tentoonstelling in 1955, besloot het bestuur de haan aan te kopen en werd het in 1957 op de Mariahoek neergezet. Een bijzondere gelegenheid, want het was het eerste buitenlandse beeldhouwwerk in Utrecht!

*Paushuize
Paushuize is het huis dat de Nederlandse paus Adrianus VI liet bouwen ‘voor later’, maar helaas heeft hij er nooit zelf kunnen wonen omdat hij naar Rome werd geroepen om de pauselijke troon te bestijgen, waar hij na een jaar overleed. Elke laatste zondag van de maand opent Paushuize voor publiek. Je vindt Paushuize op de Kromme Nieuwgracht 49.

*Centraal Museum
In dit museum vind je onder andere op Italiaanse kunstenaars gebaseerde werken van de Utrechtse Caravaggisten Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen – navolgers van de Italiaanse schilder Caravaggio. Het Centraal Museum ligt aan de Agnietenstraat 1.

*Catharijneconvent
In het Catharijneconvent, dat is gevestigd in een prachtig vijftiende-eeuws kloostergebouw, komt de geschiedenis van het christendom tot leven. De collectie omvat veel schilderijen, beelden en andere voorwerpen die geïnspireerd zijn op Italiaanse meesters. Er zijn ook regelmatig tentoonstellingen met Italiaanse invloed, dus check voor je bezoek aan Utrecht de agenda van het museum. Je vindt het Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat 38.

*Romeinse gladiator
Last but not least vind je aan de Croeselaan (tegenover The Green House) deze gladiator:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *