Home » Italië dichtbij » De droom van keizer Constantijn – Rome in De Nieuwe Kerk
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De droom van keizer Constantijn – Rome in De Nieuwe Kerk

Hoewel de Italiaanse zomervakantie nog in volle gang is, kijken we stiekem al uit naar het najaar. Er staan weer heerlijke bestemmingen op het programma, van Milaan tot Puglia, van Val Gardena tot Rome.

We verheugen ons ook op een aantal prachtige exposities van Italië in eigen land. We zullen er de komende weken een aantal tippen, met vandaag de tentoonstelling waar we het meest naar uitkijken: ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’, die vanaf 3 oktober te zien zal zijn in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Rome-De-droom-van-keizer-Constantijn-Nieuwe-Kerk-Amsterdam

Dankzij een unieke samenwerking met drie beroemde musea in Rome (de Capitolijnse Musea, het Museo Nazionale Romano en de Vaticaanse Musea, met zelfs een bijzonder bruikleen uit de Sint-Pieter) vertelt De Nieuwe Kerk een van de bijzonderste verhalen van onze cultuur: de fascinerende doorbraak van het christendom in het Rome van keizer Constantijn.

Zo komt het beroemde vierde-eeuwse marmeren beeld van de Goede Herder, een topstuk uit de collectie van de Vaticaanse Musea, naar Amsterdam.

De-Goede-Herder-VaticaanDe Goede Herder | Musei Vaticani, Museo Pio Cristiano | © 2015 Scala, Florence

Daarnaast bewonder je Romeinse mozaïeken, fresco’s, sarcofagen, schilderijen en de iconische rechterhand van het kolossale standbeeld van Constantijn, die normaal gesproken te zien is in de Capitolijnse Musea.

Constantijn-Rome (1) Constantijn-Rome (2)

De tentoonstelling zoomt in op prachtige Romeinse kunstschatten vanaf de vierde eeuw na Christus. Zij verbeelden de misschien wel meest fascinerende geschiedenis van de oudheid: hoe Rome veranderde van een multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot een pauselijk centrum dat werd gedomineerd door kerken met kruisen.

Het is een succesverhaal in slow motion, dat vertelt hoe het christendom in korte tijd van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie kon worden, met een allesbepalende invloed op de westerse wereld. Een snelle ommekeer die vooral mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote.

Constantijn-Rome (3)

Mythes en overleveringen kleurden deze wonderbaarlijke doorbraak. Er waren de vervolgingen en de catacomben. Er was de slag bij de Ponte Milvio over de Tiber. En er was de droom van keizer Constantijn. Gaf hij de doorslag of speelde er meer? Tegen de luisterrijke achtergrond van het klassieke Rome ontrafelt de tentoonstelling het ontzagwekkende verhaal.

Ontwerper Paul Gallis koos als eerste blikvanger voor een ‘kopie’ van de beroemde triomfboog van Constantijn naast het Colosseum. Net als de Romeinen destijds, maak je als bezoeker je entree onder deze boog, het hart van het vroeg-vierde-eeuwse Rome in. Een entree die elke Romeliefhebber dit najaar zou moeten maken!

boog-Constantijn-Colosseum-Rome

De tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ is van 3 oktober 2015 tot en met 7 februari 2016 te bewonderen in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *