Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6x Italiaanse koffie in Utrecht

Waar drink je de lekkerste cappuccino en espresso in Utrecht? Het Ciao tutti-team ging proeven en tipt zes fijne adresjes waar je je even in een Italiaanse koffiebar waant…

30-ml-Utrecht (3)

30 ml
Dertig milliliter koffie, dat is volgens de richtlijnen van het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso, de perfecte espresso. Volgens dit instituut maak je de perfecte espresso met zes à zeven gram fijngemalen arabicakoffie. Gedurende precies dertig seconden moet hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88 °C doorheen geperst worden.

Uiteindelijk mag een kopje espresso niet meer dan dertig milliliter vocht bevatten. Het schuimlaagje moet een ‘hazelnootbruine tot donkerbruine kleur hebben, met geelbruine vlekken en een zeer fijne textuur. De koffie hoort een sterke geur te hebben met een zweem van bloemen, vruchten, geroosterd brood en chocolade. De smaak moet rond, stevig en fluweelachtig zijn, met een juiste balans tussen bitter en zuur.’

30-ml-Utrecht (1)

Bij het Utrechtse koffiezaakje 30 ml Coffee Roasters – prachtig vernoemd naar deze basishoeveelheid espresso – drink je naast pure espresso ook heerlijk romige cappuccino (met verfijnde latte art) en tal van andere koffiesoorten. Ze branden zelf hun koffiebonen, die dankzij de Synesso MVP Hydra, een espressomachine van wereldklasse, worden omgetoverd tot fijne espressoshots. De ideale plek om een dagje Utrecht te beginnen!

30-ml-Utrecht (2)

Je vindt 30 ml Coffee Roasters aan Vredenburg 23 in Utrecht. Je kunt er elke dag terecht, op zondag en maandag van 11.00 tot 18.00 uur, op dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

30-ml-Utrecht (4)

De Koekfabriek
Wij vielen als een blok voor de knapperige cantuccini van De Koekfabriek – de allerlekkerste die we in Nederland hebben geproefd. De koekjes worden gebakken door mensen met een verstandelijke beperking. Door het werk in de bakkerij hebben ze een leuke baan en staan ze midden in de maatschappij.

Koekfabriek-Utrecht (3)Koekfabriek-Utrecht (4) Koekfabriek-Utrecht (9)Koekfabriek-Utrecht (8)

De koekjes voeren de boventoon bij de Koekfabriek: je bestelt eerst je koekje en vervolgens bestel je er een lekkere cappuccino of espresso bij. Ook kun je er lunchen met lekkere verse broodjes met onder meer mozzarella, tomaat en basilicum. Vergeet ook niet een pak cantuccini mee te nemen voor thuis!

Koekfabriek-Utrecht (6) Koekfabriek-Utrecht (11) Koekfabriek-Utrecht (15)

De Koekfabriek ligt aan de Schoutenstraat 7. Cantuccini proeven kan er op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag kun je er van 12.00 tot 17.00 uur terecht.

Koekfabriek-Utrecht (5)

’t Koffieboontje
Aan de bekendste gracht van de stad, de Oudegracht, ligt ‘t Koffieboontje waar de cappuccino en espresso gemaakt worden met een authentieke La Marzocco Linea espressomachine. De licht gebrande koffiebonen van Bocca uit Ethiopië, Kenia en Colombia kunnen ook met de V60, Aeropress of Moccamaster tot koffie worden omgetoverd.

Koffieboontje Utrecht (1) Koffieboontje Utrecht (4) Koffieboontje Utrecht (5)

Als je wil, kun je bij ’t Koffieboontje ook een kijkje achter de schermen nemen. Tijdens een barista-workshop leer je hoe je een espresso maalt, tampt en maakt. Daarnaast oefen je met het opschuimen van melk om de perfecte cappuccino te maken.

Je vindt ’t Koffieboontje aan de Oudegracht 92. De koffiegeur kringelt dagelijks tussen 8.00 en 18.00 uur naar buiten.

Koffieboontje Utrecht (2)

Hop & Stork
Sinds kort zit Hop & Stork, de Haagse koffiezaak die in 2014 in de jaarlijkse koffietest van het Algemeen Dagblad werd beloond met een 10 voor de cappuccino (en ook voor de espresso, overigens), ook in Utrecht. De cappuccino is er inderdaad lekker: een mooi kopje sterke koffie met een gelijke verhouding warme melk en romig melkschuim, perfect geserveerd in de vorm van een hartje. Maar ook de koffievarianten (wij kozen er een met karamel) mogen er zijn. Proef daarnaast zeker ook van de buonissimo chocolade!

Hop-Stork-Utrecht (2)

Je vindt Hop & Stork aan op de hoek van de Zadelstraat en de Lijnmarkt. Koffie drinken kan er elke dag tussen 9.00 en 18.00 uur. Op maandag stomen de espressomachines pas vanaf 11.00 uur, op donderdag gaan ze tot 20.00 uur door en op zondag sluiten de deuren om 17.30 uur.

Luciano
Een bezoek aan Luciano staat gelijk aan het genieten van een van de lekkerste gelati van Utrecht. Wij werden echter ook geraakt door hoe de koffie hier geserveerd wordt: als je een cappuccino of espresso bestelt, krijg je er een mini-ijshoorntje bij. Buonissimo!

Luciano-Utrecht (1) Luciano-Utrecht (2)

Luciano ligt aan de Nobelstraat 215 en is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Elize
We sloten ons dagje Utrecht af met een affogato al caffè bij Elize. Het is een simpel maar meer dan smakelijk recept dat desondanks in Nederland niet vaak op de kaart staat. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het bolletje vanille-ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.

Elize-Utrecht (3)Elize-Utrecht (2)

Elize ligt aan de Mariaplaats 44. Je kunt er terecht voor koffie, ontbijt, lunch en aperitivo. Op maandag, dinsdag en woensdag is Elize geopend tussen 8.00 en 19.00 uur, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zondag van 9.00 tot 18.00 uur.

Ontdek Italië aan de gracht
Ontdek nog veel meer Italiaanse adresjes en bezienswaardigheden in Utrecht met onze City Walk ‘Utrecht – Italië aan de gracht’. Je kunt deze wandeling voor € 4,99 downloaden via onderstaande button.

Download Utrecht – Italië aan de gracht

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na aankoop ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Yvonne van Dalen

    Mijn zoon is mede-eigenaar van de Koekfabriek (en Kookmeesters aan de Kromme Nieuwegracht), dus erg leuk om terug te zien in Ciao Tutti!

  2. Wat leuk! Alleen al voor de cantuccini komen we elke keer terug 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *