Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Homestay – Italiaans leren bij je leraar/lerares thuis

Het zou voor Lisa een jaar worden met een grote impuls aan Italiaanse taal. In april zou ze vier weken lang een taalcursus volgen in Rome en begin juli zou ze nog een week naar Rimini gaan. Helaas gooide corona roet in het eten en konden beide reizen niet doorgaan.

Gelukkig was er een alternatief: een verblijf bij een Italiaanse lerares thuis, in een dorpje even buiten Florence. Lisa genoot van deze bijzondere homestay en deelt in deze blog haar ervaring.

Lisa: ‘Gelukkig heb ik al wel een goede basis (niveau B2) en volg ik ook door het jaar heen lessen Italiaans, maar het zat me toch niet lekker dat mijn taalcursussen in rook waren opgegaan. Daarom heb ik redelijk last minute, in overleg met Ingrid en Janine van Italstudio, voor juli een homestay-cursus geboekt, in een plaatsje vlak bij Florence.

Homestay staat voor les bij de leraar of lerares thuis. Daar verblijf je ook, op basis van halfpension. Het is dus een ware immersione in het Italiaanse leven en in de Italiaanse taal. Het extra voordeel hiervan, in deze coronatijd, leek mij dat je niet in een grote groep les hebt maar met maximaal vier cursisten. Daardoor kun je makkelijker afstand bewaren en hoef je ook nauwelijks mondkapjes te gebruiken.

Het was een geweldige ervaring. Je woont en leeft inderdaad bij de insegnante, lerares, thuis. In mijn geval was het thuis van Desi ook even mijn thuis. Zo maak je alle dagelijkse dingen mee: van het voeren van de dieren tot het meedenken over la cena en het doen van de boodschappen; van het koken van de maaltijd onder het genot van een luide en duidelijke dosis Italiaanse televisie tot het bespreken van actuele thema’s die op dat moment in de wereld spelen. Omdat je zo nauw met elkaar samenleeft, kunnen ook persoonlijke verhalen aan de keukentafel ter sprake worden gebracht. Steeds spreek je Italiaans, ook als je geen les hebt.

De lessen zijn, als je dat wilt, naar eigen inzicht in te vullen. Je bepaalt samen met de lerares waar je aan wil werken: gaat het om spreken en schrijven? Wil je extra grammatica onder de knie krijgen? Of behandel je samen een tekst of het dagboekje dat je hebt geschreven naar aanleiding van je bezoek aan de markt of aan Florence?

Aangezien ik helemaal in mijn eentje was, had ik de keus aan mezelf. Maar natuurlijk deed ook Desi een aantal voorstellen, vanuit haar eigen ruime ervaring met lesgeven. Zo hebben we de vijftien uur les die ik in die vier dagen (maandag tot en met donderdag) te verspijkeren had heel nuttig kunnen besteden.

De eerste ochtend zijn we samen naar Florence geweest en daarna ben ik in de stad gebleven. Ook bij het nemen van de trein terug naar huis en het kopen van i biglietti bij het loket of bij de automaat leer je weer een heleboel.

De tweede ochtend gingen we samen naar een markt in de buurt. We ontmoetten bij toeval twee van Desi’s vrienden en maakten een praatje bij een banco (marktkraampje). Ook dronken we koffie al banco (aan de bar) in een bar en kochten we wat ingrediënten voor het avondmaal, onder andere fiori di zucca, courgettebloemen, om te frituren in olijfolie (zie bijvoorbeeld dit recept). Zalig!

Alles was heel flexibel in te delen. Meestal had ik ‘s ochtends de officiële les en ging ik in de middag met de trein naar Florence. Desi bracht me dan in vijf minuten naar het station. De derde dag was de les aan het eind van de dag omdat ik graag een dagje wilde fietsen in Florence. Toen hebben we heerlijk in de tuin onder de bomen gezeten en heb ik verteld over wat ik allemaal had meegemaakt in de stad en had gezien in de Galleria degli Uffizi.

Desi corrigeerde mijn grammatica en ik maakte aantekeningen. Tijdens de vierde dag hebben we de les gehouden aan de keukentafel en in de tuin. Aan de hand van leuke actuele teksten uit een lesboek hebben we extra grammatica, uitspraak en woordenschat bij de kop gepakt.

Desi is vriendelijk, gastvrij en toegewijd. Ze kan goed uitleggen en dat is erg fijn. Haar huis, met de poëtische naam Romacale, is prachtig: groot en ruim, echt heel landelijk op een heel mooi terrein in de vrije natuur met veel dieren (zoals poezen, duiven, reeën en ’s nachts ook vossen).

Mijn kamer was groot, met zorg ingericht met een hele grote badkamer met wc, bidet, douche en bad. In deze tijd van social distancing ook ideaal. Het uitzicht was prachtig: ik keek uit over de Toscaanse heuvels.

Ik kan de homestay-variant bij Desi dan ook aan iedereen aanraden. Je kunt in alle rust, met alle aandacht, aan je Italiaans werken, welk niveau je ook hebt. Bovendien kookt Desi ook nog eens heel erg buono, dus dat is een extra toegift tijdens je verblijf!’

Wil je ook graag op homestay? Lessen bij de leraar thuis kun je volgen via Homestay Toscane, zoals Lisa, maar ook via Bolognalingua, Homestay Castelli Romani, Homestay Puglia, Belvedere Ostrense en verder in Taormina, in Montevarchi en Otranto. Ingrid en Janine van Italstudio helpen je graag met kiezen. Je kunt ze tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag bellen via 0031-345520152 of mailen via info@italstudio.nl.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *