Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Meer dan 25 Italiaanse films en series om thuis te kijken

Heerlijk ontspannend: een Italiaanse film of serie kijken, gewoon thuis op de bank (of in bed). We hebben ruim 25 fijne films en series voor je op een rijtje gezet.

The New Pope
Vers van de pers: The New Pope van Paolo Sorrentino, het vervolg op The Young Pope, is nu te zien via Lumière Series. In deze blog vertellen we je meer en kun je ook alvast de trailer bekijken. Ook The Young Pope is overigens nog te zien via Lumière Series, mocht je die serie nog niet gezien hebben.

The Two Popes
Mocht je deze film nog niet gezien hebben, dan mag hij met stip boven aan je favorietenlijstje op Netflix. Dankzij de glansrijke vertolkingen van Anthony Hopkins en Jonathan Pryce voelt het Vaticaan even heel dichtbij.

Kardinaal Bergoglio (Jonathan Pryce) vraagt aan paus Benedictus XVI (Anthony Hopkins) toestemming om in 2012 met pensioen te gaan, aangezien hij de nieuwe koers van de kerk niet kan accepteren. In plaats van zijn ontslag te aanvaarden, besluit Benedictus zijn grote criticaster uit te nodigen in Rome, om aan hem een groot geheim te onthullen dat de kerk op haar grondvesten doet schudden.

Samen moeten paus Benedictus XVI en kardinaal Bergoglio overeenstemming zien te vinden over de nieuwe weg van de kerk. Bergoglio had nooit gedacht het pauselijke pluche te bekleden, maar de toekomst van de kerk rust op zijn schouders…

La vita è bella
Deze klassieker heb je vast al eens gezien, maar dit prachtige verhaal over de kracht van liefde in een wereld vol waanzin is in deze tijd een mooie troost.

Rasoptimist Guido is verliefd op Dora, die als bruid beloofd is aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Helaas wordt ook in Italië de rassenwet in werking gesteld en worden de joodse Guido en z’n zoontje naar een concentratiekamp gedeporteerd.

De levensomstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk, maar Guido is vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die het wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is!

La vita è bella is te zien via Cinetree. In deze blog nemen we je mee naar Arezzo, waar een aantal van de scènes werd opgenomen.

La meglio gioventù
Nóg zo’n klassieker: La meglio gioventù, een 383 minuten durend drama waarin veertig jaar Italiaanse geschiedenis voorbijkomt, is nu te zien via Lumière Series.

Van de grote overstroming in Florence tot het terrorisme van de Rode Brigades, van het verzet tegen de maffia tot de crisis bij Fiat – La Meglio Gioventù neemt je mee in de laatste circa veertig jaar van de wervelende geschiedenis van Italië.

Het is echter niet die geschiedenis die de hoofdrol speelt, maar een gewone Italiaanse familie. We volgen de belevenissen van de broers Nicola en Matteo, die aanvankelijk al hun dromen, boeken en vrienden delen.

Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst echter noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich aan bij de politie.

L’immortale
Net nieuw op Lumière Series: L’immortale, van en met van en met Marco d’Amore, die we al kennen als Ciro in Gomorra. In deze blog lees je er meer over.

L’amica geniale
L’amica geniale (My Briljant Friend) toont de ontwikkeling van de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen. Net zoals het eerste boek uit het vierluik van Elena Ferrante is de serie internationaal bejubeld.

Ook wij zaten aan de buis gekluisterd om het leven van Lenù en Lila te volgen. In deze blog vertellen we je er meer over, de serie is te zien via Lumière Series.

Martin Eden
Nog meer Napels als decor: in Martin Eden, een vrije bewerking van de gelijknamige roman van Jack London, reis je terug in de tijd. Regisseur Pietro Marcello, die werd geboren in Caserta, verplaatste het verhaal van Oakland (in Californië) naar Napels en koos ervoor om volledig op zestien millimeter te draaien.

In combinatie met bijzondere archiefbeelden en een verrassende soundtrack levert dit een meeslepend drama op, waarin de charismatische Luca Marinelli op spectaculaire wijze de hoofdrol vertolkt. In deze blog lees je er meer over; de film is te zien via Lumière Series.

Maradona
In deze film schittert niemand minder dan voetballegende Diego Maradona. De film schetst een uniek portret van een unieke man, voor veel Napolitanen een held en voor sommigen zelfs een god.

De film neemt je mee terug naar 5 juli 1984, de dag dat de 23-jarige Diego Maradona arriveerde bij SSC Napoli, voor een recordbedrag. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen en verlangde naar meer succes. In deze blog bekijk je vast een voorproefje.

Il Traditore
Il Traditore (‘de verrader’) is de nieuwe film van Marco Bellocchio, sinds de jaren zestig een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. Met Il Traditore vertelt hij het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo.

Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellocchio werd met zijn film – een grote bioscoophit in Italië – geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival.

Begin jaren tachtig blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Il Testimone Invisibile
Als de rijke zakenman Adriano wakker wordt in een hotelkamer, ziet hij het levenloze lichaam van zijn minnares Laura. De deur is van binnenuit afgesloten en er is geen bewijs dat er iemand anders in de kamer is geweest.

Ondanks het feit dat Adriano claimt onschuldig te zijn, wordt hij aangeklaagd voor moord. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten.

Ze krijgen drie uur om zijn zaak voor te bereiden en een belangrijke getuigenis te weerleggen en op zoek te gaan naar ontlastend bewijs. Met zijn rug tegen de muur wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.

Benieuwd? Je kijkt Il Testimone Invisibile via Pathé Thuis.

Il Miracolo
Te zien op Lumière series en op dvd: Il Miracolo (The Miracle), een prestigieuze Italiaanse serie geschreven door de Italiaanse bestsellerauteur Niccolò Ammaniti.

Il Miracolo won de Speciale Prijs van de Jury op het televisiefestival Séries Mania. Acteur Tommaso Ragno, die de priester speelt, won er de prijs voor de Beste Acteur. In deze blog bekijk je alvast een voorproefje.

Loro
Hij is decadent, controversieel en allesbehalve subtiel. Hij bouwde een media-imperium uit, maakte bliksemsnel opgang in de Italiaanse politiek en overleefde het ene schandaal na het andere. Silvio Berlusconi beroert de gemoederen als geen ander.

Regisseur Paolo Sorrentino (die we kennen van onder andere La grande bellezza) schetst in Loro – nu te zien op Netflix – een portret van Il Cavaliere (in een schitterende rol van Toni Servillo) op het moment dat hij de controle verliest: zijn echtgenote heeft genoeg van zijn uitspattingen, zijn bondgenoten trekken hun handen van hem af, het doek valt over zijn politieke carrière…

De beroemde bereninvasie van Sicilië
Een fantasierijke en stoere animatiefilm, dat is De beroemde bereninvasie van Sicilië van regisseur Lorenzo Mattotti, die je nu kunt zien via Lumière Series.

Mattotti maakte van het spannende avontuur, dat is gebaseerd op het boek van Dino Buzzati, een visueel spektakel over een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt om de ontvoerde zoon van hun koning op te sporen. Lees meer in deze blog.

A Bigger Splash
Waan je even in zomers Italië met deze zinderende, sexy thriller A Bigger Splash, de nieuwe film van Luca Guadagnino, die te zien is via Lumière Series.

De film neemt je mee naar het zonovergoten eiland Pantelleria (Sicilië), waar het celebrity-koppel Paul (Matthias Schoenaerts) en Marianne (Tilda Swinton) proberen ontspannen vakantie te vieren. Dat plan valt in het water door het plotse opduiken van Harry (Ralph Fiennes) en zijn dochter Penelope (Dakota Johnson).

Harry is namelijk niet alleen een luidruchtige driftkikker, hij is ook de ex van Marianne. Zijn komst leidt tot een broeierige wervelwind van jaloezie en passie, die uiteindelijk alle betrokken partijen in gevaar brengt…

Nero a metà
Kijktip voor alle Romeliefhebbers: Nero a metà, waarin de ervaren inspecteur Carlo Guerrieri (bureau Monti) zijn eigen vooroordelen en verleden onder ogen moet zien als hij samen met Malik Soprani, een veelbelovend groentje van Afrikaanse komaf, een reeks moorden in Rome onderzoekt, met als patholoog anatoom Guerrieri’s dochter Alba.

Het eerste seizoen bestaat uit twaalf afleveringen en is te zien via Netflix. In deze blog lees je er meer over. Voor iedereen die de serie al heeft gezien: er volgt een tweede seizoen.

Nog meer Italiaanse films en series die je kunt zien via Lumière Series
*Gomorra – seizoen 1 t/m 4
*Suburra – de film
*Commissario Montalbano
*Il commissario Maltese
*1992, 1993 en 1994

Nog meer Italiaanse films en series die je kunt zien via Netflix
*Il Processo
*Summertime
*Sotto il sole di Riccione
*Call me by your name
*Curon
*Baby
*18 regali
*Lo Spietato
*Gomorra – seizoen 1 t/m 4
*Suburra – seizoen 1 en 2
*Sulla mia pelle
*Luna nera

*Benvenuto presidente!
*My Way
*Natale a 5 stelle
*Ultras
*First Team: Juventus
*La Partita
*Slam
*Durante la tormenta
*Rimetti a noi i nostri debiti
*L’uomo senza gravità

Tips voor lekkerbekken: culinaire series
*Caffè sospeso
*Chef’s Table (met o.a. Massimo Bottura en Corrado Assenza)
*Salt Fat Acid Heat (met o.a. olijfolie e focaccia)

Meer kijken met VPN
Ben je wel eens op zoek naar een Italiaanse film of serie op Netflix en denk je: ‘Hoe kan het nu dat dit er niet op staat?’ De kans is dan groot dat de streamingdienst de film of serie wel heeft, maar simpelweg niet beschikbaar stelt in Nederland.

Eigenlijk is er een hele verborgen wereld aan films en series waar je in Nederland niet bij kunt. En goed nieuws: er is een trucje om het volledige aanbod op Netflix toch te kunnen bekijken. De oplossing telt drie letters: VPN.

Als we kijken naar de cijfers, is met name het Amerikaanse aanbod veel breder dan het Nederlandse. Dat heeft te maken met auteursrecht. Netflix bezit niet de rechten om elke film en serie wereldwijd te laten zien. Balen, want daardoor kun je in Nederland duizenden films en series minder zien. Dit geldt ook voor de Italiaanse Netflixbibliotheek.

Even ter vergelijking: in Nederland zijn er bijna 400 series te zien, terwijl er in Amerika – de gouden standaard – meer dan 1300 te zien zijn. En als we kijken naar het aantal films wordt het contrast nog duidelijker: in de Verenigde Staten zijn er bijna 4400 films op Netflix te zien, terwijl dit er in Nederland ongeveer 1400 zijn. We kunnen dus maar een derde van het totale aanbod zien.

Als je verbinding maakt met een VPN-server in bijvoorbeeld Amerika, krijg je een Amerikaans IP-adres toegewezen. Het lijkt voor Netflix dan net alsof je je in de Verenigde Staten bevindt. Handig, want dan krijg je het totale Amerikaanse aanbod te zien. Je moet wel al een Netflix-account hebben, of er eerst een aanmaken.

Soms hebben we geluk. De hitserie Gomorra is wereldwijd alleen op de Nederlandse en Belgische Netflix te zien. Maar over het algemeen is het mooiste wat de streamingdienst in het Italiaans te bieden heeft buiten de Nederlandse grenzen te vinden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Ciao Saskia
  Tantissimi Auguri per i tuoi articoli dal ciaotutti.nl.
  Abbiamo un club italiano a Vilvoorde e veniamo tutte le mese insieme in un locale del CVO.
  In giugno facciamo sempre una piccola festa e andiamo mangiare in un buon ristorante Italiano
  Quando tutto andrá bene doppo il Covid potremmo venire a Maastricht per scoprire in italiano la tua bella città.
  En daarna lekker gaan eten.Zou zo iets mogelijk zijn ?
  Groetjes. Pierre

 2. Ciao Pierre,
  Maastricht ha tanti angoli italiani – echt veel te ontdekken.
  Mail me even voor de opties, als je wil, dat is makkelijker.
  Dank!
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *