Recepten

Het Venetië van Russell Norman

In zijn nieuwe kookboek Venetië – 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken keert Russell Norman terug naar Venetië, de stad waaraan hij ruim dertig jaar geleden zijn hart verloor en die hem eerder inspireerde tot het met open armen ontvangen kookboek Polpo. Russell geeft je in Venetië een zeldzaam intiem kijkje in het leven van de stad, de vitaliteit van het dagelijks leven en de kleurrijke markten die Venetië zo verrassend levendig maken. Saskia sprak met hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek. Niet in Venetië helaas, maar in het Venetië van het noorden, met een caffè én …

Lees meer »

River Cafe 30 – simpel, modern, Italiaans kookboek

River Cafe behoort al dertig jaar tot de bekendste restaurants van Londen. Dat wordt niet alleen gevierd met prachtige piatti vol Italiaans lekkers in het restaurant, maar ook met een kleurrijk jubileumkookboek voor thuis. In River Cafe 30 vind je simpele, moderne Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen. Dit nieuwe boek bevat de lekkerste negentig recepten van toen plus dertig compleet nieuwe recepten, allemaal ontsproten aan het brein van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers. Ruth Rogers: ‘Het River Cafe kookboek was oorspronkelijk geschreven als handleiding voor onze eigen chefs. Maar als chefs …

Lees meer »

Brood is goud – Massimo Bottura

Massimo Bottura is een van de beroemdste chef-koks van Italië. In Modena runt hij Osteria Francescana, waar hij ster na ster van de hemel kookt. In Florence opende begin dit jaar Gucci Garden, met een osteria waarvoor Bottura het menu bedacht. Massimo Bottura, Refettorio Ambrosiano, Milaan foto: Emanuele Colombo – uit Brood is goud Tijdens de Expo van Milaan in 2015 bedacht Bottura een revolutionair plan. Hij zette Refettorio Ambrosiano op, een gaarkeuken waarin meer dan vijftig topchefs kwamen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. De chefs, onder wie René Redzepi en …

Lees meer »

Ham in deegkorst – Romeins pronkgerecht

De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet/zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht. In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen, staat zo’n gerecht dat ook op de kersttafel een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst. Het gerecht siert al tweeduizend jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van dit …

Lees meer »

Focaccia met tomaat en olijven uit ‘Italia al pomodoro’

Hij is de koning van de Italiaanse keuken, de tomaat. Vers geplukt, gepeld en ingeblikt, verwerkt tot passata, huisgemaakte saus of concentraat – met tomaat geef je je gerecht een zonnige touch. Tijd voor een kookboek gewijd aan deze blozende vrucht, vonden de Belgische Harry Belmans en Heikki Verdurne. In Italia al pomodoro delen ze zestig recepten met tomaat in de hoofdrol. Als antipasti zijn er bijvoorbeeld crostini met ricotta en geroosterde kerstomaatjes, focaccia met tomaat en olijven (waarvan we hieronder het recept delen) en gefrituurde ravioli met tomatendip. Dan volgen smakelijke soepen: linzen/tomatensoep met pecorino, soep met worst en …

Lees meer »

Baci di dama – dameskusjes uit Piemonte

Deze ‘dameskusjes’ smelten in je mond. De combinatie van twee op elkaar ‘geplakte’ koekjes met chocolade of hazelnootcrème ertussen is een specialiteit uit de regio Piemonte. Ze smaken heerlijk bij een espresso of cappuccino. Voor deze ‘dameskusjes’ heb je nodig: 140 gram gepelde amandelen | 100 gram kristalsuiker | 100 gram boter | 140 gram bloem | melk | 100 gram pure chocolade Hak de amandelen fijn en meng ze met 15 gram suiker. Maal dit mengsel kort in de keukenmachine Heb je nog keukenmachine? Check dan de mooiste professionele keukenapparatuur voor op je verlanglijstje. Smelt de boter. Schep het …

Lees meer »

Risotto Herbekeken – zestig verrassende risottorecepten

Als de r weer in de maand zit, kijken we niet uit naar boerenkool met rookworst maar naar het Italiaanse comfort food waaraan we ons het liefste warmen: een pan vol risotto. Favoriet zijn risotto met paddenstoelen en risotto met pompoen en venkelworst, maar we proberen ook regelmatig een nieuw risottorecept uit. Dit keer doken we in Risotto Herbekeken, een gloednieuw kookboek met risotto in de hoofdrol. Een grootmoeder als inspiratiebron, een job als bio-ingenieur in de voeding, een passie voor koken, een tweetal jaren bijklussen in de keuken van restaurant Tartufo in Sint-Pieters-Leeuw, een gekke voorliefde voor risotto en …

Lees meer »

Tricolore millefoglie uit het kookboek Eataly – eigentijds Italiaans koken

Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken. Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek delen, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht. De fijne, toegankelijke recepten komen van de maker van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar voor verse gerechten. Moderne twists en klassieke technieken gaan hand in hand in …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: gnocco fritto

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto. Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer …

Lees meer »

‘Hoogdravende hazelnoottaart’ naar recept van Artusi

De Italiaanse keuken is een van de meest geroemde keukens ter wereld, waarbij woorden als traditie, authentiek en cucina di nonna niet geschroomd worden. Dat we over de Italiaanse keuken kunnen spreken, hebben we te danken aan een brute roofoverval halverwege de negentiende eeuw, zo vertelt Manon van eet!verleden ons in haar nieuwe blog, met ook een heerlijk recept voor een ‘hoogdravende hazelnoottaart’. Manon: ‘In 1851 dringt een bende rovers het ouderlijk huis van de vijfentwintigjarige Pellegrino Artusi in Forlimpopoli (Emilia-Romagna) binnen. Na grof geweld tegen zijn ouders en zusjes, waarbij zijn oudere zus zelfs verkracht wordt, trekken de rovers …

Lees meer »

17 hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden

Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze zeventien recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito! rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain tagliatelle met paddenstoelen en gefrituurde salie lasagne met pompoen en saucijsjes pasta risottata (pasta bereid als risotto) van Me, Myself & Italy aardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia macaroniballetjes met drie soorten kaas van Susan Aretz lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinette spaghetti met champignons en knoflookboter van Me, Myself …

Lees meer »

Bucatini all’amatriciana uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Ben je net als wij dol op pasta en zou je het liefst elke dag eten (en dan ook nog voor lunch én diner)? Dan moet je de nieuwe Pastabijbel, met meer dan honderddertig recepten uit de keuken van Roberta Pagnier (bekend van onder andere 24Kitchen) met stip boven aan je verlanglijstje zetten! Roberta maakte dankzij haar Italiaanse moeder kennis met de Italiaanse keuken. Roberta: ‘Maar wat ik los van mijn spaghettigenen zo geweldig vind aan de Italiaanse keuken, is dat de recepten vaak zo simpel zijn. Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe lekkerder het eindresultaat. Dat klinkt …

Lees meer »

Bocconcini fritti (gefrituurde mozzarellabolletjes) uit het kookboek Big Mamma

Vanaf nu kan geen enkele Italiëliefhebber meer om Big Mamma heen. Dit kleurrijke kookboek dendert met maar liefst vierhonderdtachtig pagina’s vol Italiaanse gerechten je keuken binnen en verschanst zich op je aanrecht, als een echte Italiaanse mamma die je dagelijks voorziet van authentieke recepten, culinair advies en handige tips. Bij het openslaan van het boek lees je meteen al het beste advies om optimaal van de Italiaanse keuken te kunnen genieten: ‘Het mooie van de Italiaanse keuken zit hem in het plezier dat je beleeft aan het koken en eten van de gerechten. Focus niet te veel op de hoeveelheden, …

Lees meer »

Casoncelli alla Bresciana

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Op Ciao tutti deelt hij vanaf nu regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Niels: ‘Mijn culinaire Italiaanse avonturen zijn begonnen in Toscane. Mijn grootste inspiratiebron is het huis van de oma van Leonardo da Vinci geweest, in Bacchareto, dat de naam Toia draagt. Hier heb ik de geheimen van zowel de Florentijnse als de Toscaanse keuken mogen ontrafelen. Deze naam heb ik dan ook gekozen als merknaam voor mijn eigen Italiaanse …

Lees meer »

Linguine met citroen, munt en kappertjes uit Puur Pasta

‘Pasta kan zo eenvoudig en ingewikkeld zijn als je maar wilt. Het is snel, makkelijk, troostrijk en opbeurend,’ aldus Laura Santtini, die in de Londense wijk Belgravia het Italiaanse restaurant Santini runt dat haar ouders daar in 1984 openden. Dankzij het recent verschenen kookboek Puur Pasta geniet je ook in eigen keuken van Laura’s recepten, waarbij ze je steeds weer weet te verrassen met sauzen die dankzij hun unieke smaakcombinaties elk bord pasta omtoveren tot een bord waar je meer dan blij van wordt. Laura koos ervoor om ook veel tarwevrije pastarecepten in het boek op te nemen, zoals tot …

Lees meer »

Crodino Spritz – voor een sprankelende aperitivo

Op zoek naar een verfrissend drankje voor de aperitivo? Maak dan eens een Crodino Spritz! Crodino ken je vast wel: het is al jarenlang het meest gedronken niet-alcoholische aperitivo-drankje in Italië. Het wordt gemaakt van mineraalwater, vruchten, kruiden en specerijen (waaronder vanille, kaneel en aardbei- en citroenextracten). Het drankje werd zo’n dertig jaar geleden ontwikkeld in Crodo, een plaatsje in de buurt van het Lago Maggiore, waaraan het ook zijn naam dankt. De Società Terme di Crodo wilde namelijk een drankje maken waarvan het water van de eeuwenoude bron Fonte Lisiel, die in 1685 werd ontdekt, de basis moest vormen. Aan …

Lees meer »

Cin cin! Koffiecocktails met Tia Maria

Dol op koffie én op cocktails? Dan zijn deze drie koffiecocktails je op het lijf geschreven! Ze bevatten namelijk alle drie een lekkere shot espresso én een scheutje Tia Maria, de bekende Italiaanse likeur op basis van de allerbeste arabica-koffie met een hint van vanille en rum. Tia Maria Espresso Martini De Tia Maria Espresso Martini is een fijne variatie op de klassieke Espresso Martini, waarin Tia Maria, wodka en verse espresso samenkomen, met een finishing touch van verse koffieboontjes. Ook fijn na afsluiting van een etentje, overigens – na (of in plaats van) het dessert. Ingrediënten: 25 ml Tia …

Lees meer »

Gevulde paprika’s uit het kookboek Groenten van Antonio Carluccio

Antonio Carluccio, beroemd om zijn kennis van de Italiaanse keuken, viert met Groenten – een kookboek met maar liefst honderdtwintig groenterecepten – de verrukkelijke veelzijdigheid van groente. De Italiaanse liefde voor groenten kent geen grenzen. Antonio Carluccio’s nieuwe boek zit dan ook bomvol groente, van pompoen tot paddenstoel, van radicchio tot rode kool, van boontjes in allerlei soorten en maten tot broccoli, van artisjok tot asperges, van venkel tot veldsla – met steeds een uitgebreide beschrijving per groente, inclusief geschiedenis en uitleg hoe je de groente klaar kunt maken. Deze groenten vormen het hart van elk recept, maar soms vult …

Lees meer »

Sinaasappel-vijgensalade met ricotta en pistachepraline uit ‘Citrus’

Zoet, zuur, bitter en meeslepend – er zijn maar weinig smaken zo veelzijdig en zo breed inzetbaar als de smaak van citrusvruchten, van bloedsinaasappel tot grapefruit, van mandarijn tot limoen en van pompelmoes tot citroen. Al dit lekkers speelt de hoofdrol in de ruim honderdvijftig recepten die te vinden zijn in het kookboek Citrus, van Catherine Phipps – een verrassende en fascinerende ode aan de schitterende citrusvrucht. Van verse salades tot taarten, van cocktails tot vlees- en visschotels, van snoepjes tot hartige hapjes, van ingemaakte citroenen tot citroenlimonade en marmelades. Wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurde citrusplakjes, citroenpizzette, salade van …

Lees meer »

Vakantiekoken met Onno Kleyn

Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wil. Recepten die ook werken als je alleen een campinggasje of een vakantiehuiskeuken(tje) tot je beschikking hebt. Liefst met lokale ingrediënten, zodat je ook aan tafel helemaal in Italiaanse sferen bent. Het Vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn bevat alles wat je daarvoor nodig hebt: heldere recepten, tips, informatie over smakelijke tradities en culinaire woordenlijsten als onmisbare hulp bij het boodschappen doen. Ideaal voor tijdens je vakantie, maar ook fijn om thuis alvast in de stemming te komen en/of lekker lang na te genieten van je vakantie in Italië… Onno …

Lees meer »

Torta Caprese uit De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust

De makers van dé Italiaanse kookbijbel, De Zilveren Lepel, nemen je in hun nieuwe kookboek mee op een overheerlijke gastronomische reis naar Napels en de Amalfikust. Het is watertanden bij pizza napoletana, babà met rum, torta caprese, insalata caprese, cannelloni uit Sorrento, sfogliatelle, ravioli capresi, konijn van het eiland Ischia, inktvis en natuurlijk limoncello. Door de veelzijdige keuken van dit stukje Italië, met geweldige ingrediënten, én door de prachtige fotografie van zowel de omgeving als de gerechten is dit boek een echte must have voor elke Italiëfan! In deze blog delen we alvast een van de recepten uit het boek: …

Lees meer »

Vlierbloesem in de Italiaanse keuken

Begin april reisde Manon van eet!verleden rond op Sicilië. Manon: ‘Het eiland was knisperend groen en goudgeel van de vele bloemen en kruiden die in bloei stonden. Tot mijn verbazing troffen we regelmatig een vlierstruik in bloei, de bloesems heerlijk geurend in de zachte wind. Wat een traktatie, want de vlierstruik bloeit in Nederland pas in mei. Zo kan ik dit jaar maar liefst twee keer genieten van de aromatische geur en unieke smaak van de vlierbloesem! De bloesems, bessen en jonge scheuten van de vlier worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken. Het oudste recept met vlier komt uit …

Lees meer »

Semifreddo met marsala uit het kookboek ‘Sicilië’

Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken. Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van …

Lees meer »

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit ‘De smaak van Sicilië’

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië. Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend …

Lees meer »