Recepten

Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta

Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, …

Lees meer »

Bombardino – hartverwarmend drankje tijdens de wintersport in Italië

Bombardino is een populair drankje tijdens de wintersport in Italië. In wintersportgebieden als Val Gardena zie je het overal op de kaart staan, zodat je je na een mooie skitocht of een paar uur snowboarden kunt warmen aan dit ‘bommetje’. Een Bombardino – die warm wordt geserveerd – maak je door zabaglione (eiercrème) te mengen met brandy en vervolgens af te toppen met slagroom. Er zijn verschillende variaties mogelijk, met onder meer koffie, rum of whisky. We delen een aantal recepten, stuk voor stuk heerlijk om even lekker op te warmen! Bombardino Classico Allereerst een recept voor zabaglione, want deze …

Lees meer »

Gevulde pastaschelpen met pesto en spinazie uit Easy Vegan Feelgood

Waar snappen ze het geheim van goed leven beter dan in Italië? Volgens Sanne van Rooij (27) van Living The Green Life helemaal nergens. Vandaar dat ze voor haar nieuwe kookboek Easy Vegan Feelgood inspiratie opdeed in de Italiaanse keuken. Sanne: ‘Bij feelgood denk ik aan de dagen waar ik de fijnste herinneringen aan heb. Vaak denk ik dan aan Italië – aan Toscane om precies te zijn. Hier voel ik me al van kinds af aan op mijn allergelukkigst. De mensen, de natuur, de cultuur, het weer… Alles aan Italië maakt me blij. Wakker worden, de lekkerste koffie drinken, …

Lees meer »

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur uit het kookboek Moors

Met het prachtig vormgegeven kookboek Moors van Ben Tish ontdek je het beste van twee werelden: de lekkerste mediterrane gerechten met Arabische (Moorse) invloeden: kruidig en fris, met spectaculaire smaaksensaties die eenvoudig te realiseren zijn. Wij delen alvast een voorproefje, met het recept voor pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur. Ben Tish heeft zich meer dan tien jaar verdiept in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn. Het kookboek Moors is de heerlijke weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen …

Lees meer »

Pesto alla genovese – het enige echte recept uit Genua

Pesto en Ligurië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in deze regio ontstaan, in Genua om precies te zijn. Uiteraard delen we dit verderop in dit artikel met je. Maar eerst iets over de achtergrond van pesto. Wist je dat er zelfs een heus consortium voor pesto is? Il Consorzio del Pesto Genovese beheert het originele recept voor pesto en beschermt het, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over één kam geschoren worden. Het geheim zit hem grotendeels in …

Lees meer »

5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek

Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden! Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert. …

Lees meer »

Vincisgrassi – een soort lasagne uit Le Marche

Le Marche kent vele traditionele recepten, waarvan sommige ver in de tijd teruggaan. Zo zijn er zelfs recepten uit de middeleeuwen die nog steeds worden gebruikt. Het lijkt alsof het leven op culinair gebied grotendeels heeft stilgestaan, met slechts hier en daar een paar moderne aanpassingen en vernieuwingen. Iedere streek heeft zijn eigen cucina tipica met authentieke recepten, zoals nonna, oma, ze vroeger maakte. Al deze recepten worden van moeder op dochter op kleindochter doorgegeven. Vincisgrassi Een van de authentieke gerechten uit de keuken van Le Marche is vincisgrassi. Het is een van de oudste en beroemdste gerechten uit deze …

Lees meer »

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch. Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt. Het is een herziene uitgave van Jannekes …

Lees meer »

Affogato al caffè – espresso met een bolletje ijs

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ook op andere koffievariaties. ’s Zomers maken we graag een affogato al caffè. Een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van de dag – maar ook als perfect toetje. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie. Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of …

Lees meer »

Semifreddo al limoncello uit het kookboek delicious. Italië

Het culi-tijdschrift delicious. komt met een nieuwe reeks luxe kookboeken. De Italiaanse keuken mag het spits afbijten, met als resultaat een kleurrijke verzameling van meer dan honderdtwintig recepten uit la bella Italia. Van panzanella (een Toscaanse tomatensalade waarin je oud brood verwerkt) tot ravioli met tuinbonen en ricotta, van knapperige pizza tot hartverwarmende minestrone en lamsstoof met artisjokken. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor onweerstaanbaar zoet, zoals perfecte semifreddo met limoncello en romige torta della nonna. Allemaal even smakelijk (én een lust voor het oog), maar toch eenvoudig om te maken. Ook ontrafelt delicious. Italië alle geheimen van basisrecepten …

Lees meer »

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, …

Lees meer »

Kaassoezen uit Il cuoco piemontese perfezionato a Parigi

Terwijl Italië in de zestiende eeuw de culinaire toon zette in Europa, was de Franse keuken in die tijd nog sterk middeleeuws van karakter. In 1651 verscheen er echter een kookboek dat liet zien dat Frankrijk niet stilgezeten had. Met Le cuisinier françois van François Pierre de la Varenne werd een grote stap gezet naar een moderne nationale Franse keuken, die al snel door andere landen in Europa geadopteerd zou worden. Manon van Eetverleden laat zien hoe deze ontwikkeling ook doorwerkt in Italië – met een recept voor kaassoezen! Manon: ‘Na de publicatie van Le cuisinier françois verschijnen er al …

Lees meer »

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist? Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’. Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Ook de Italiaanse keuken …

Lees meer »

Orecchiettesalade met peultjes en salmoriglio van Janneke Philippi

Nu de zon zich van zijn beste kant laat zien, verruilen we kommetjes vol hartverwarmend comfort food voor kleurrijke salades. Salade, het nieuwe boek van Janneke Philippi, komt dan ook als geroepen. Het fris vormgegeven boek biedt inspiratie voor een lekker zonnig voorjaar en een lange zomer, met salades voor elk moment. Op het bord prijken naast allerlei soorten sla ook kleurrijke groenten, granen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden, aangevuld met kip, vis, vlees, kaas of een eitje, zodat je met elke salade een complete maaltijd op tafel tovert. Komende dagen staan hier in elk geval de Romeinse …

Lees meer »

De beste tips voor een goede risotto

Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte. Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken. Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn …

Lees meer »

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor …

Lees meer »

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek. Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao …

Lees meer »

Meringue met kersen en pistachenootjes

Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen. De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje! Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel …

Lees meer »

Pizzoccheri – pasta uit de keuken van de Valtellina (Lombardije)

Op een koude en grijze dag in Lombardije liet de nonna, oma, van de Italiaanse vriendin van Niels van Toia hem kennismaken met pizzoccheri. Al snel stond hij zelf in de keuken om dit pastagerecht te maken en op zijn beurt deelt hij het recept voor pizzoccheri nu met ons. Niels: ‘Dit gerecht doet mij denken aan het belang van traditie in de Italiaanse keuken en hoe die traditie wordt doorgegeven, van generatie op generatie. Klassiek Italiaans eten is per definitie duurzaam en niet onderhevig aan trends. Op het eerste gezicht leek het me niet het meest Italiaanse gerecht dat …

Lees meer »

Zonnige Siciliaanse citroenmarmelade van The Lemon Kitchen

Niets lekkerders dan een snee vers brood met deze Siciliaanse citroenmarmelade naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen. Met elke hap proef je de warme zomerzon en ruik je die heerlijke mix van citroen en een Siciliaans briesje. Een buonissimo dosis vitamine zon voor het beste begin van de dag! Jadis: ‘Voor het maken van de citroenmarmelade heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Een prima klusje voor een druilerige zondagmiddag. Tip: zo’n potje zonnige citroenmarmelade is ook leuk als cadeautje! Voor ongeveer vier gevulde jampotten heb je nodig: 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, Jumbo …

Lees meer »

Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen

Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn. Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van …

Lees meer »

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch. Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen …

Lees meer »

Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day

Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food… Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje. We kopen bij de plaatselijke …

Lees meer »

Carluccio – ruim 300 heerlijke recepten van Antonio Carluccio

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Antonio Carluccio overleed. Gelukkig is zijn culinaire erfenis bewaard gebleven in zijn prachtige kookboeken. Meer dan driehonderd van zijn beste recepten zijn nu opnieuw verzameld in een lijvig kookboek dat simpelweg de naam Carluccio draagt, als een prachtig en vooral heel smakelijk eerbetoon aan ‘de godfather van de Italiaanse keuken’. In Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten neemt Antonio Carluccio je mee op reis door Italië. Zijn simpele, positieve en nuchtere benadering van de Italiaanse keuken speelt hierbij een belangrijke rol. Verwacht dus geen complexe recepten, maar eenvoudige gerechten die je ook …

Lees meer »