Recepten

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan. Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto. Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt. Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese? Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 …

Lees meer »

Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza

De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert. Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots. Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden …

Lees meer »

Siciliaanse pasta con le sarde naar recept van Menno van La Padella

Begin je tegen kok en ondernemer Menno Baas (68) van La Padella over de Italiaanse keuken, dan komen de verhalen los. Over ontmoetingen tijdens het eten, de regio’s waar de beste producten vandaan komen én de verbinding tussen mensen door goed eten en drinken. Ciao tutti’s Simone sprak met Menno over zijn grote liefde voor de Italiaanse gastronomie en hoe hij die graag op anderen overbrengt. Natuurlijk deelt hij ook een recept, namelijk dat voor de lekkerste pasta con le sarde, waar Simone en Saskia tijdens een zomerse Tavola Aperta al van mochten proeven. Piadina’s met stracchino en rucola Met …

Lees meer »

Tiramisù al pistacchio – pistache tiramisù uit Veganissima van Luna Trapani

De vijfentwintigjarige Luna Trapani – dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder – is de trotse eigenaar van Spritz, een vegan Italiaans restaurant in hartje Antwerpen. Daar schotelt ze haar gasten de heerlijkste vegan Italiaanse gerechten voor. Haar grootste succesrecepten bundelt ze ook graag in prachtig verzorgde kookboeken, zodat je ook thuis lekker vegan Italiaans kunt eten. Eerder doken we al in haar kookboeken Veganista (voor een lekker herfstig paddenstoelengerecht) en Vegetalia (voor deze arancini alla Norma), nu is er een derde kookboek bomvol vegan Italiaans lekkers: Veganissima. 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië Veganissima bevat vijfenzeventig …

Lees meer »

Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini

Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli. Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning. …

Lees meer »

Pasta e fagioli uit het kookboek Roberta’s cucina povera

Dat lekker Italiaans koken niet duur hoeft te zijn, bewijst Roberta Pagnier in haar kookboek Roberta’s cucina povera, met honderd klassieke en eigen gerechten uit de Italiaanse cucina povera. Roberta’s cucina povera is een laagdrempelig kookboek met recepten, doorspekt met weetjes over de Italiaanse keuken, de oorsprong van de gerechten en ingrediënten en hun culturele achtergrond. Met dit boek bij de hand kun je thuis heerlijk zorgeloos en betaalbaar koken én minder verspillen. Honderd recepten uit de cucina povera In een tijd waarin alles duurder wordt, moet je soms net iets creatiever zijn om iets lekkers en gezonds op tafel …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek Toscanini: pasta

Volgende week verschijnt Toscanini: pasta, een kookboek met een verrukkelijke verzameling pasta’s uit alle windstreken van Italië. Van Romeinse en Napolitaanse klassiekers tot gevulde Sardijnse schatkistjes en orecchiette uit Puglia – er is voor ieder wat wils. Als voorproefje delen we alvast het recept voor spaghetti aglio, olio e peperoncino, of spaghetti AOP zoals ze het bij Toscanini noemen. Deze pasta met knoflook, olie en chilipeper is een van de favoriete pasta’s van Maud Moody, die samen met haar collega Leonardo Pacenti de pastarecepten in dit boek verzamelde. Daarom prijkt de spaghetti aglio, olio e peperoncino ook op de cover …

Lees meer »

Easy vijgentaart uit het nieuwe kookboek 5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver

In zijn nieuwste kookboek 5 ingrediënten mediterraan deelt Jamie Oliver meer dan honderdvijfentwintig recepten, waarmee je met minimale inspanning je maaltijden een boost kunt geven. De gerechten zijn stuk voor stuk vol van smaak, maar zonder veel ingrediënten en eindeloze boodschappenlijstjes, en zijn geïnspireerd op Jamies reizen door het Middellandse Zeegebied. Met deze nieuwe, heerlijke en makkelijk te volgen recepten, wordt koken elke dag weer spannend en haalbaar. Met salades, soepen, broodjes, pasta, vis en zeevruchten, vlees en gevogelte groente én zoetigheid vind je iets lekkers voor elke dag van de week en voor elke gelegenheid. Jamie Oliver: ‘Het was …

Lees meer »

Macaronikroketjes – een historisch recept voor Milanese croquettes gevuld met pasta

Als Manon van eet!verleden vertelt over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw, neemt niet iedereen haar meteen serieus. Zeker niet als ze horen dat de pasta voor ovenschoteltjes vijfenveertig minuten moet koken. Een doodzonde, denk je nu. Totdat je de proef op de som neemt en je het resultaat ziet en proeft! foto: Jeroen Savelkouls | Historisch Kookboek restjes Manon: ‘Het klinkt misschien gek, maar de langdurig gekookte macaroni levert een zijdezachte smeuïge schotel op die perfect is voor echt comfort food. Maak je de historische recepten met pasta gekookt naar onze maatstaven, dan gaat het …

Lees meer »

Mozzarella in citroenblad en andere zonovergoten recepten van de Amalfikust

Chef-kok Ursula Ferrigno  komt van de Amalfikust, net ten zuiden van Napels. Deze streek staat bekend als een van de mooiste plekken van Italië, met kronkelende wegen, pastelkleurige huizen, terrassen omgeven door bloemen en bomen die bijna omvallen onder het gewicht van de zaligste citroenen ter wereld. Plaatsen als Positano, Ravello en Amalfi zijn de bekendste eyecatchers langs de kust, maar een hoofdrol is zeker ook weggelegd voor de heerlijke recepten, die je ook terugvindt in De Italiaanse keuken van Amalfi, het nieuwe kookboek van Ursula Ferrigno. Van eenvoudige antipasti tot pizza en pasta en niet te vergeten verleidelijke dolci …

Lees meer »

Pittige linguine ai frutti di mare uit het kookboek van Pien laat haar eten zien

Piens salade van gegrilde perziken met burrata staat hier ’s zomers minstens één keer per week op tafel en ook veel van haar andere gerechten staan hier regelmatig op het menu. Voor inspiratie voor een etentje met vrienden of familie scrollen we vaak door Piens Instagramaccount of nemen we haar kookboek Pien laat haar eten zien ter hand. Dankzij de zonnige fotografie, sfeervolle verhalen en mooie vormgeving voelt het alsof je aanschuift bij Pien zelf, die je meteen leert hoe je de tafel mooi dekt en hoe je zonder stress een etentje voor je vrienden verzorgt waar ze nog lang …

Lees meer »

Vignarola – Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen uit Zin in salade

Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn. Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer. Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, …

Lees meer »

Bak de lekkerste citroenkoekjes – van cantuccini al limone tot limoncini

Zin in een lekker koekje met citroen? We delen vier verschillende recepten: citroen-amandelkoekjes, cantuccini al limone, brosse citroenkoekjes en limoncini. Citroen-amandelkoekjes Lekker voor bij een espresso of cappuccino, deze zachte amandelkoekjes met citroen, die we leerden maken aan de Amalfikust. Ingrediënten (voor ongeveer tien koekjes): 250 gram amandelmeel | zout | 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven | 1 theelepel bakpoeder | rasp en sap van een halve citroen | 1 eetlepel gesmolten boter | 2 eierdooiers Verwarm de oven voor tot 250° C. Meng het amandelmeel met een snuf zout, de poedersuiker en het bakpoeder. Voeg dan …

Lees meer »

Citroenplaatcake uit de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi

In de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vind je meer dan driehonderd makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Van plaatpizza’s en plaatfocaccia’s tot frittata, maar ook gerechten als cannelloni met ricotta en groenten en crostini met kruiden maak je op de bakplaat. Janneke deelt recepten voor vlees- en visgerechten, zoals de zomerse rollade met pesto, citroen en coppa di Parma, rode mulfilets met broccoli en citroenpesto of kabeljauwfilet met citroenkruim maar ook voor een Italiaanse bonensalade met citroen. Sowieso is er ook veel keuze in vega-recepten in deze culinaire bijbel. …

Lees meer »

Babà al limoncello uit Belinda’s Italiaans bakboek

Elke regio in Italië heeft een heel repertoire aan eigen brood, pizza’s, koekjes, dolci… Belinda MacDonald – die in Australië werd geboren maar inmiddels in het Belgische Oostduinkerke restaurant La Cucina Antica runt – verzamelde tijdens haar vele culinaire zoektochten in Italië een groot aantal recepten. De lekkerste recepten deelt ze in Belinda’s Italiaans Bakboek, waarin ze ook veel werkt met lievito madre – de Italiaanse versie van zuurdesem. Ze legt haarfijn uit waarom dit zo gezond is, hoe je het zelf thuis maakt, ermee werkt en onderhoudt. Ze leert je hoe en met welke bloemsoorten je pizza’s en broden …

Lees meer »

Panna cotta met verbena en citrusfruit uit het kookboek Big Mamma in 30 minuten

Komt je schoonmoeder onverwachts langs? Kook je voor een nieuwe date, een oude vlam of voor een tafel vol familie of vrienden? Met het kookboek Big Mamma in 30 minuten zet je in een handomdraai een fantastisch Italiaans gerecht op tafel. Het populaire Big Mamma-team geeft haar geheimen prijs om snelle én ultra gastronomische gerechten op tafel te zetten, van antipasti tot en met dolci. Heerlijke Italiaanse gerechten in een half uur De honderd nieuwe recepten van de Big Mamma-groep zijn eenvoudig en snel te maken en altijd erg smaakvol. Van gegrilde prei met stracciatella tot Siciliaanse caponata, van een …

Lees meer »

Crostata di marmellata uit het kookboek Buongusto

Niets heerlijkers dan de geur van zelfgebakken crostata in de vroege ochtend. Een stukje van deze fruittaart is ideaal als een luxe ontbijt voor een vrije dag, maar ook heerlijk als tussendoortje of als toetje. Buonissimo! Wil je zelf thuis crostata maken, dan kun je aan de slag met dit recept uit het kookboek Buongusto, van de Italiaanse Antonietta. Antonietta kookt vaak voor de gasten van B&B La Vecchia Scuola in Le Marche, waar de crostata dan ook regelmatig op het menu staat. Met haar recept kom je nu ook thuis al heerlijk in Italiaanse sferen! Wat heb je nodig? Ingrediënten …

Lees meer »

Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking

Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten? In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten. Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je …

Lees meer »

Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta

Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die …

Lees meer »

Pizza pesto met burrata uit Easy Pizza op de barbecue

De lekkerste pizza eet je niet alleen in Italië, maar ook thuis. En dit keer niet vanuit een (pizza)oven maar vanaf de barbecue! Met de meer dan vijftig recepten en zestig tips uit Easy Pizza op de BBQ kun je direct aan de slag met het bakken van de allerbeste pizza’s op je eigen barbecue. Met simpelweg een pizzasteen tover je je barbecue met deksel namelijk in een handomdraai om tot je eigen loeihete en supersnelle pizza-oven. In het hoofdstuk Italiaanse pizza’s vind je onder andere pizza coppa e tartufo, pizza caponata, pizza fiorentina, de ultieme pizza funghi, pizza alla …

Lees meer »

Pasta alla Norma – met aubergine, ricotta en tomatensaus

Pasta alla Norma is hét gerecht van Catania. Over het ontstaan van dit gerecht doen – zoals het bij smakelijke Italiaanse verhalen bijna hoort – twee verschillende verhalen de ronde. Naar een opera van Bellini Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht. Het andere verhaal neemt je mee naar een …

Lees meer »

Tiramisù met limoncello – hét recept voor een lekker zomers toetje

Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op …

Lees meer »

Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa

Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole. Het recept voor deze kruimelnotenkoek Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in. ‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is …

Lees meer »

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst …

Lees meer »