Recepten

Risotto met geroosterde pompoen en salie uit het kookboek Slow

Nu de dagen korter worden en de herfst zich een weg naar de keuken wervelt, is het tijd voor comfort food: goedgevulde soepen, romige risotto’s, langzaam gestoofd vlees, ovenschotels en hartverwarmende desserts. Het kloeke kookboek Slow is daarvoor je beste keukenmaatje. Achter de felgekleurde cover prijken meer dan 140 internationale recepten die zorgen voor een weldadige warmte op koude herfst- en winteravonden. Uit de Italiaanse keuken komen onder meer dampende borlottibonensoep, ossobucco met gremolata, Toscaanse kippensoep, pollo alla cacciatora, gepureerde cannellinibonen met citroen en rozemarijn, ricotta-perencheesecake, een dip van geroosterde witte chocolade met grissini en gekarameliseerde vijgen met vanillemascarpone. We …

Lees meer »

Veganista van Luna Trapani – 60x vegan recepten op z’n Italiaans

De Vlaams-Italiaanse Luna Trapani (22) runt in het historisch centrum van Antwerpen Spritz, een vegetarische osteria. Dankzij haar kookboek Veganista kun je nu ook thuis van haar creaties genieten. Met zestig recepten voor overheerlijke vegan gerechten is er voor ieder wat wils! Ga je voor tagliatelle met champignons en truffel of voor wittebonensoep met rozemarijn? Voor risotto met asperges of voor een vegan tiramisù? Of voor het recept dat ook op de cover prijkt – en dat wij in deze blog alvast met je delen: gebakken paddenstoelen in een heerlijk romige sherrysaus? Luna Trapani ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige …

Lees meer »

Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli. Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes …

Lees meer »

Spinazie-watermeloensalade uit het kookboek Mooi mediterraan

Dieettrends komen en gaan. ‘Even’ een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo’s af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een andere levensstijl. De zussen Janine en Annemieke Jansen zijn enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl: afwisselende gerechten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Eerder schreven ze al het boek Hartstikke mediterraan, waaruit we het recept voor gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum deelden. In hun nieuwe boek Mooi mediterraan delen ze nog veel meer recepten én achtergrondinformatie …

Lees meer »

Olijfolie-ijs uit het kookboek Extra Vierge

In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails. Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel. Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje. Voor acht personen (ca. …

Lees meer »

Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic

Maak alvast plaats op je keukentafel of aanrecht, voor De Zilveren Lepel Classic, een luxe verzameling van de beste recepten uit het bekendste Italiaanse kookboek. Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) niet meer weg te denken uit Italiaanse keukens. Het wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, tot ver buiten de grenzen van de laars. Er verschijnen regelmatig nieuwe uitgaven, soms met alle tweeduizend (!) recepten, zoals in deze editie, soms met een thema – van De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust tot De Zilveren Lepel Vlees. Met De Zilveren Lepel Classic …

Lees meer »

10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties. Cappuccino freddo Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 ml ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender. Wil je een romiger variant? …

Lees meer »

Aan tafel met Artusi – 25 originele recepten uit het kookboek van Pellegrino Artusi

Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Pellegrino Artusi het levenslicht zag. Hij werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli, een klein plaatsje in Emilia-Romagna. Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië! Artusi zal de hoofdrol spelen in Saskia’s eerste roman, waaraan ze dit voorjaar begon en die later dit jaar …

Lees meer »

Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare

Het kleurrijke kookboek Big Mamma’s Cucina Popolare biedt meer dan honderddertig makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep Big Mamma. De Italiaanse chef-koks van Big Mamma koken volgens de tradities van hun mama’s maar met een hedendaags signatuur. Maak bijvoorbeeld bruschetta’s met finocchiona (venkelworst), stracchino (roomkaas) en vijgen, soep van witte wijn, een zomerse parmigiana of bitterballen met guanciale (wangspek) en truffelcrème. Leer de lekkerste pizza’s bakken, serveer de mooiste borden pasta (van lasagne en linguine tot gnocchi en tortellini), bereid een risotto pera’more met gorgonzola, peer …

Lees meer »

Napolitaans gekruide schelpen uit de pan – een recept uit De wijnboer

Met het nieuwe boek De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur waan je je avond aan avond in een prachtig gelegen wijngaard, met een mooi glas wijn in de hand, een heerlijk gerecht op (of boven) het vuur en verhalen die het vertellen meer dan waard zijn. Het boek is het schitterende samenspel van wijnimporteur Olle Swets en zijn vrouw Charlotte Marres, fotografe en verhalenverteller. Samen trokken ze met een draagbaar keukentje langs een aantal markante wijnmakers met een mooi verhaal, om samen met hen te koken, op een open vuurtje in de wijngaarden. Al kokend borrelden de …

Lees meer »

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …

Lees meer »

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …

Lees meer »

20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)

Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …

Lees meer »

Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel

Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de …

Lees meer »

Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!

Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Ingrediënten: 500 gram doppio zero (00) bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je …

Lees meer »

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker. Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas Zet een flinke koekenpan op …

Lees meer »

Carpaccio met tijmsaus naar recept van Vanessa Bussola

Nu Villa Bussola de deuren voor een nieuw seizoen nog niet heeft kunnen openen, is Vanessa Bussola druk bezig met het schrijven van een nieuw kookboek. In deze blog vertelt ze alvast meer over dit culinaire project én deelt ze een recept uit een van de eerdere kookschriftjes. Vanessa: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Verona, de stad van de romantiek. Mijn moeder is Indisch en mijn vader een rasechte Italiaan. Dankzij mijn ouders hebben mijn zus, mijn broer en ik een prachtige en zorgeloze jeugd gehad. In mijn herinnering draaide mijn leven als kind voornamelijk om spelen, eten en …

Lees meer »

Vegetarische bolognese uit het kookboek Spaghetti

Spaghetti staat hier vaak op het menu. Simpel, met aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en een rood pepertje) of met een verse tomatensaus en geurige basilicum, of lekker luxe, met bijvoorbeeld verse vongole of een lekker lang gestoofde ragù bolognese. We waren dan ook erg nieuwsgierig naar het kookboek Spaghetti, met maar liefst zestig recepten met deze pastasoort in de hoofdrol. Niet allemaal Italiaans – we waren gewaarschuwd – maar dat is eigenlijk juist het leuke van dit boek. Want juist doordat het allemaal niet zo voorspelbaar en bekend is, koken we er graag uit. Het is een boek …

Lees meer »

Zomers toetje: aardbeien met balsamico

Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico. Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten. Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water …

Lees meer »

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van Aroma tot Zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar …

Lees meer »