Recepten

Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking

Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten? In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten. Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je …

Lees meer »

Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta

Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die …

Lees meer »

Pizza pesto met burrata uit Easy Pizza op de barbecue

De lekkerste pizza eet je niet alleen in Italië, maar ook thuis. En dit keer niet vanuit een (pizza)oven maar vanaf de barbecue! Met de meer dan vijftig recepten en zestig tips uit Easy Pizza op de BBQ kun je direct aan de slag met het bakken van de allerbeste pizza’s op je eigen barbecue. Met simpelweg een pizzasteen tover je je barbecue met deksel namelijk in een handomdraai om tot je eigen loeihete en supersnelle pizza-oven. In het hoofdstuk Italiaanse pizza’s vind je onder andere pizza coppa e tartufo, pizza caponata, pizza fiorentina, de ultieme pizza funghi, pizza alla …

Lees meer »

Pasta alla Norma – met aubergine, ricotta en tomatensaus

Pasta alla Norma is hét gerecht van Catania. Over het ontstaan van dit gerecht doen – zoals het bij smakelijke Italiaanse verhalen bijna hoort – twee verschillende verhalen de ronde. Naar een opera van Bellini Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht. Het andere verhaal neemt je mee naar een …

Lees meer »

Tiramisù met limoncello – hét recept voor een lekker zomers toetje

Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op …

Lees meer »

Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa

Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole. Het recept voor deze kruimelnotenkoek Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in. ‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is …

Lees meer »

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst …

Lees meer »

Donna Hay’s stervormige lasagne met courgette, spinazie en mozzarella

Mede dankzij de stervorm staat deze vegetarische lasagne uit One Pan Perfect van Donna Hay ook perfect op de kersttafel! Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 850 gram wilde spinazie, waarvan de steeltjes verwijderd zijn | 1 kilo verse ricotta | 80 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt (plus een beetje extra) | 50 gram muntblaadjes, fijngesneden | 50 gram bladpeterselie, fijngesneden | zeezout en grofgemalen zwarte peper | drie vierkante lasagnebladeren van dertig centimeter (of achttien lasagnebladen van acht bij vijftien centimeter), geblancheerd | 4 courgettes, in dunne plakken | 300 gram verse mozzarella, in plakken | …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …

Lees meer »

Warme Aperol Spritz – Italiaanse cocktail voor koude dagen

Het sfeervolle boek Winter warmers biedt zestig hartverwarmende cocktails voor de koude dagen. Steek de open haard maar aan en ga aan de slag om een cocktail op basis van gekruide pompoensiroop met bourbon, citroensap en oranjebitter, een bombardino met espresso met advocaat, brandy en slagroom of een winterse versie van de Aperol Spritz te maken. Warme Aperol Spritz Warme Aperol Spritz is de mediterrane variant van glühwein met kaneel, vol sappige fruitsmaken dankzij de mix van mangosiroop, appelsap en verse sinaasappel. Perfect om tijdens een wandeling te drinken of om op te dienen bij een feestje als je iets …

Lees meer »

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Wat heb je nodig? Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Bereidingswijze Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de …

Lees meer »

La pasta non aspetta – de beste tips & tricks voor het koken van pasta

Een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta, de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente is, moet hij worden opgediend. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan gelijk aan een halsmisdaad. Voor het eten van de perfecte pasta slaat men in Italië dan ook elke beleefdheidsvorm in de wind: zodra je een bord pasta onder je neus krijgt geschoven, begin je te eten. Op de rest van het gezelschap hoef je dus niet te wachten, dat zou een belediging zijn voor de kok… en voor de pasta! Maar hoe weet je nu wanneer de …

Lees meer »

Venetiaanse appelbeignets met saffraan

Met volop appels in het seizoen en een verlangen naar hartverwarmende gerechten, speurde Manon van eet!verleden in een Venetiaans kookboek uit de middeleeuwen naar comfort food. Met deze kruidige gefrituurde appelbeignets met saffraan in het deeg kom je de koude maanden wel door! Anonimo Veneziano – een Venetiaans kookboek Manon: ‘In de eerste helft van de veertiende eeuw schreef een anonieme auteur in Venetië een prachtig kookboek, het Libro di cucina. De receptenverzameling met honderdvijfendertig recepten staat ook wel bekend als Anonimo Veneziano. Het boek is geschreven in het Italiaans, met een duidelijk Venetiaans dialect, vandaar de naam. In het …

Lees meer »

Pappardelle met venkelworst naar recept van Jamie Oliver

Jamie Oliver publiceerde onlangs zijn nieuwe kookboek EEN: Simpel & lekker uit één pan. In dit kookboek vind je meer dan honderdtwintig simpele en snelle recepten voor de lekkerste gerechten, bereid in slechts één pan of ovenschaal. Eenvoudig en budgetvriendelijk koken Elk recept bevat maximaal acht ingrediënten, dus je hebt niet veel voorbereidingstijd nodig. De gerechten zijn ook budgetvriendelijk en natuurlijk heel makkelijk te maken. De helft van de gerechten bevat weinig of geen vlees. In EEN: Simpel & lekker uit één pan staat van alles; van heerlijke thuiswerklunches tot snelle avondmaaltijden waar het hele gezin van zal smullen. De …

Lees meer »

Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en toetjes In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mochten eerder deze maand al het recept …

Lees meer »

Courgette alla pizzaiola voor kleine (én grote) fijnproevers

Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. Het mediterrane dieet is dan ook heel smakelijk maar ook heel gezond. Waarom beginnen we dan niet gelijk met de Italiaanse keuken als basis voor onze jonge kinderen? Het kookboek Kleine fijnproevers helpt je daar een handje bij. Samenstellers Luis Padovezzi en Ivan Svara hebben allebei jarenlange ervaring in het werken met jonge kinderen en hun ouders in Turijn. Daarnaast zijn zij gepassioneerde kookliefhebbers. Ze vertellen je wat je kunt leren van Italianen die eten maken voor hun baby’s en peuters. Met recepten, tips en anekdotes biedt dit …

Lees meer »

Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart

De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten. Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; …

Lees meer »

Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en meer dolci In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al …

Lees meer »

Dolce ricottataart met kersen of ander zacht zomerfruit

Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane. We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…). Wat heb je nodig? 500 gram …

Lees meer »

Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto

Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard (dat helaas eind 2022 de deuren sloot) smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept. Ingrediënten Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella) Bereidingswijze Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en besprenkel …

Lees meer »

Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie uit het kookboek La Vita è Dolce

Zoet, zoeter, zoetst, dat is het kookboek La Vita è Dolce van Letitia Clark, vol met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden: koekjes, cakes, desserts en taarten voor elke gelegenheid. Van amaretti tot tiramisù: alle klassieke Italiaanse dolci komen aan bod. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met espressokaramel, van gevulde perziken met amandelcrumble of van echte gelato in de lekkerste smaken? Of van crostata met vijgen en rode wijn, van sorbet met perzik & basilicum of van yoghurttaart met citrus & Campari? Wij mogen alvast het recept voor citroencake met amandel, ricotta en olijfolie delen, als voorproefje van …

Lees meer »

Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten

Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één. Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat. Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten. Een huis en een …

Lees meer »

3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten. Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs. Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak. Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de …

Lees meer »

Crostata met appel naar recept van Artusi

Wist je dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit het noorden van Italië? Een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap laat je kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel driehonderd zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n achtduizend fruittelers wonen, die op meer dan achttienduizend hectare zorg dragen voor de trots van Zuid-Tirol. Pink …

Lees meer »