Afgelopen zondag ging ik in toepasselijk gezelschap – want met mijn broertje – naar de film Alles is familie. In de film (die verder niets met Italië van doen heeft maar die je deze decembermaand zeker moet gaan kijken) wordt verrukkelijk gekookt, dus dat was ook voor broerlief en mij een reden om de keuken in te duiken. We werden vooral geïnspireerd door een van de vermakelijkste scènes uit de film, waarin een wild zwijn, geschept door Charley, wordt geserveerd op de motorkap van Rutmers auto. Wij maakten er, naar een recept uit het Alles is familie-kookboek, een smakelijker gerecht …
Lees meer »Recepten
Made in Sicily: calamari fritti
Hoewel Locatelli’s verhaal over caciocavallo te mooi is om niet met jullie te delen, vanmiddag een recept zonder deze bijzondere kaas, juist omdat hij zo moeilijk verkrijgbaar is. In plaats daarvan maken we onder de bezielende leiding van Locatelli calamari fritti, gebakken pijlinktvis. Locatelli: ‘Toen ik eens in de keuken stond van het restaurant van mijn vriend Vittorio in Porto Palo, zei hij: ‘Maak eens wat calamari fritti voor me.’ Dus ik sneed de inktvis plichtsgetrouw in ringen, bestoof ze met bloem en liet ze in de frituurpan glijden; legde een stuk keukenpapier in een vergiet, en toen de inktvisringen …
Lees meer »Gnocchetti van ricotta gevuld met pesto
Met dit recept uit het kookboek Heerlijk. Puur. Italië. serveer je gnocchi een keer anders dan anders; gemaakt van ricotta in plaats van met aardappel. Deze ricottagnocchi zijn iets zachter van structuur dan aardappelgnocchi en delicater van smaak. Het proberen waard – en dankzij de kortere bereidingstijd ook een recept dat doordeweeks kan worden gemaakt! Ingrediënten (voor 4 personen) 40 gram grana padano 400 gram ricotta 120 gram zachte tarwebloem ‘00’ 2 eieren nootmuskaat 1 potje Saclà Pesto alla genovese 1 potje Saclà Pomodori al forno verse basilicumblaadjes extra vergine olijfolie versgemalen zwarte peper en zout Rasp de grana padano …
Lees meer »Snelle Siciliaanse pastasalade met tomaat naar recept van Jamie Oliver
In vijftien minuten een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten? Het kan met het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie in 15 minuten. In dit boek gaat Jamie nog verder terug naar de essentie van snel en efficiënt koken, zonder smaak en diversiteit uit het oog te verliezen: één heerlijk hoofdgerecht dat in slechts een kwartier op tafel staat. Jamie in 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid – natuurlijk met de bekende Jamie-twist. Op Ciao tutti een voorproefje van zo’n supersnelle …
Lees meer »Pastapakketjes met aardappel en truffel naar recept van Tessa Kiros
Als ik eenmaal truffel in huis heb, wil ik er het liefst gelijk mee aan de slag. Deze pastapakketjes met aardappel en truffel uit het nieuwe boek van Tessa Kiros (waaruit ik ook al deze herfstsoep deelde) zijn niet moeilijk om te maken (al kost het wel wat tijd met die verse pasta), maar zorgen voor een prachtig verrassingseffect op tafel. Ingrediënten (voor 6 personen) voor de pasta: 200 gram patentbloem | 2 eieren, licht geklopt | 1 theelepel olijfolie | 1 theelepel zout voor de vulling en garnering: 500 gram aardappelen | 2 buitenste lagen van een prei, ongeveer …
Lees meer »Lasagne met pompoen en venkel uit Veg! – formidabel vegetarisch kookboek
Soms krijg je een kookboek in handen waarvan je letterlijk geen genoeg krijgt. Je leest ’s ochtends bij het ontbijt alvast wat recepten om iets lekkers voor die avond uit te kiezen, en neemt het ’s avonds weer mee naar bed om even heerlijk weg te dromen bij prachtige foto’s van gerechten en recepten waarvan het water je – ook laat op de avond – in de mond loopt. Zo’n kookboek is Veg!, waarin zoals de naam al doet vermoeden, groenten de hoofdrol spelen. De achterliggende gedachte van de maker van dit boek, Hugh Fearnley-Whittingstall, is heel duidelijk: we moeten …
Lees meer »Vijgen met frambozencoulis
Een lekker makkelijk toetje, met de beste fruitcombinatie die we ooit hebben geproefd: vijgen en frambozen. Ideaal om in een handomdraai de maaltijd feestelijk en origineel af te sluiten. Ingrediënten (voor 4 personen): 8 rijpe vijgen | 200 gram frambozen | een halve deciliter rode port | 2 eetlepels suiker | 2 deciliter crème fraîche Mix de frambozen en port met de suiker en 1 eetlepel koud water tot puree. Snijd de vijgen voorzichtig open met een scherp mes van bovenaf tot in het vruchtvlees, zodat dat zichtbaar wordt. Schep een flinke eetlepel crème fraîche op elke vijg en besprenkel rijkelijk met de frambozencoulis. Serveer direct. Dit recept …
Lees meer »Ravioli met geitenkaas en basilicum naar recept van Nicoletta Tavella
Vandaag staat er een recept uit Cucina di casa mia op het menu, het kookboek van Nicoletta Tavella. Nicoletta: ‘Mijn ‘geboortefamilie’ is heel belangrijk voor me en net zo belangrijk is mijn ‘gekozen familie’. Dat zijn mijn vrienden, de dierbare mensen met wie ik veel deel en dankzij wiens liefde, hulp en steun ik nu ben wie ik ben. We noemen ons groepje in Amsterdam ‘La famiglia’, een ware melting pot van nationaliteiten, die steeds groter wordt door kinderen, partners en vrienden van vrienden. Als je in een ander land woont en je bloedverwanten zijn ver weg is je gekozen familie erg …
Lees meer »Herfst in Piemonte
‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië. In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes …
Lees meer »Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep van Tessa Kiros
Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we Slow Food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep van Tessa Kiros. In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout. Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die …
Lees meer »Semifreddo met Nutella
In het nieuwe kijk- en kookboek Food & the City neemt Christine Van Imschoot je onder andere mee naar Turijn. Niet alleen dankzij de smakelijke verhalen, heerlijke culi-adressen en foto’s waarvan het water je in de mond loopt, maar ook dankzij de originele recepten die ze bij elke stad heeft verzameld en die samen een uitgebreid menu vormen. Zo kun je ook als je er niet bent, van de smaak van de stad genieten! Voor Turijn koos Christine als antipasti voor bresaolahapjes met kastanje en coppakroketjes, gevolgd door gemarineerde aubergine met gerookte zwaardvis en bottarga, pasta met rijke tomatensaus en …
Lees meer »Gnocchi van kastanje met botersaus en salie – Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo
De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen met Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië: ze trokken de bergen in, reden naar de kust en visten allerlei lekkers uit de rivieren. Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld. Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje van deze twee gulzige Italianen, een recept voor heerlijk comfort …
Lees meer »Puur genieten: zomerse groenten
Op deze eerste septemberdag een heerlijk (en makkelijk) gerecht waarmee je in een handomdraai nog een beetje zomer op tafel tovert, naar een recept uit Pascale Naessens Puur genieten en toch gezond en slank. In de inleiding van dit kookboek schrijft Pascale: ‘De zomer staat voor leven, voor kleur, voor groenten. Groenten geven smaak en body aan je gerechten. Ze zijn ongelooflijk lekker, mooi en heel eenvoudig te bereiden en ze zijn veruit de beste keuze om je lichaam gezond te houden. De zomer nodigt uit te variëren met groenten. Ga naar een marktje, breng wat groenten mee en zoek …
Lees meer »De vernieuwde De Zilveren Lepel: meer dan 2000 recepten
Baas boven baas! Vierden we hier op Ciao tutti gisteren het feit dat ik het duizendste stukje had opgetekend, De Zilveren Lepel heeft nu een vernieuwde editie met ruim 1500 pagina’s en met maar liefst meer dan 2000 authentieke recepten. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Daarom wordt dit standaardwerk regelmatig bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks steeds iets verrassends op tafel kunnen toveren. Net als zijn witte voorganger bevat deze nieuwe editie een uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden …
Lees meer »Een tafel vol kleine hapjes
Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struin ik een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers. Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij, en de avond kan niet meer stuk. In Rome kan ik vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, …
Lees meer »Zomerse pasta: mezze maniche (korte mouwen) met meloen
Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de 35 gradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel. Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden? De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de …
Lees meer »Bruschetta met tomaat uit eigen tuin
Laatst overkwam het me weer een keer, op een terras in Haarlem. Ik bestelde drie stukjes bruschetta (uitgesproken als broesketta, zoals het hoort), waarop de ober mij verbeterde en zei: ‘Drie broesjetta dus?’ Op dat soort momenten moet ik erg hard op mijn tanden bijten om de ober niet te vertellen hoe het eigenlijk hoort. Maar jammer is het wel, zo’n verbastering van de Italiaanse lekkernij der lekkernijen. Aan het begin van Ciao tutti schreef ik al eens een blogstukje over dit simpele, maar o zo lekkere gerecht. Ik citeerde toen Marlena de Blasi, die in haar boek Duizend dagen …
Lees meer »One more slice
Van dit heerlijke kookboek blijf je eten. De titel moet je in dat opzicht echt letterlijk nemen: van al die heerlijke baksels neem je altijd een plak of een stuk meer dan de bedoeling was. Zelfs de laatste kruimels mogen niet verloren gaan… Leila Lindholm is een bekende Zweedse tv-kok en auteur. In One more slice leert ze je hoe je zelf zuurdesembrood, pizza en pasta maakt en bovendien geeft ze je haar heerlijkste zoete recepten,bijvoorbeeld voor pannenkoeken en wafels, cheesecake, brownies & blondies en ijstaart. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept, gevolgd door allerlei variaties en aangevuld met veel …
Lees meer »IJs met rozemarijn naar recept van Roberto Gelato in Utrecht
Niets lekkerders dan onderweg regelmatig stoppen voor een verfrissend drankje, een ijskoude granita of vers Italiaans ijs, in alle kleuren van de regenboog. Wie niet in het zuiden van Italië is om zo’n ijsje te proeven, kan nu gelukkig ook thuis aan de slag met recepten voor écht Italiaans ijs! Het laatste boek van het kwartet voorjaarsboeken waaraan Saskia op een of andere manier heb bijgedragen, heeft namelijk ijs in de hoofdrol. Na de vertaling van Het grote chocoladekookboek en het schrijven van haar eigen boek en De smaak van Florence, heeft ze zich op de eindredactie van het boek …
Lees meer »Zuccotto uit De Zilveren Lepel Toscane
Wij zijn niet de enigen die in Toscane zijn gaan rondstruinen op zoek naar het lekkerste van deze Italiaanse regio. Het team van De Zilveren Lepel deed dit ook en bracht onlangs een nieuw kookboek in de reeks uit: De Zilveren Lepel Toscane. Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Massa-Carrara in het noorden tot de …
Lees meer »Zwaardvis uit de oven
Vandaag staat er zwaardvis op het menu, dankzij Loes Janssen Miraglia wederom. ‘De zwaardvis is een snelle, krachtige zoutwatervis. Hij is gemiddeld twee meter lang, maar hij kan wel 4,5 meter lang worden. Hij weegt soms wel 300 kilo. Door zijn snelheid en zijn kracht wordt hij beschouwd als de nobelste vis. In het verleden werd zwaardvis in Zuid-Italië alleen gegeten door de rijken. Armere mensen stelden zich tevreden met verse sardines en ansjovis. De allerarmsten konden zich helemaal geen vis veroorloven. Tegenwoordig is zwaardvis elke dag vers op de markt verkrijgbaar. In ieder geval in Catania, op Sicilië, waar …
Lees meer »Verleidelijk recept voor Oud & Nieuw: crème van linzen en worst in bladerdeeg
Italianen serveren op Oudejaarsavond vaak linzen en worst. Beide staan symbool voor voorspoed en geluk. De worst wordt namelijk gezien als een teken van rijkdom voor het komende jaar; de linzen symboliseren de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Zeker geen slecht idee dus om deze gerechten op Oudejaarsavond te serveren. In het kookboek De verleidelijke Italiaanse keuken een origineel recept voor deze ‘gouden’ combinatie: crème van linzen en worst in bladerdeeg. Ingrediënten (voor 4 personen): 200 gram rode linzen | een halve ui | 1 kleine aardappel | 1 worst | extra vergine olijfolie | …
Lees meer »Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious
Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland). Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’ Ingrediënten (voor …
Lees meer »Zuppa di formaggio – kaassoep uit Culinair Sardinië
De kunst van het kaasmaken is al eeuwenoud, zo vertelt Loes Janssen Miraglia in Culinair Sardinië. Homerus refereert er zelfs al aan in de Odyssee, in de negende eeuw voor Christus: ‘Hij [de cycloop Polyphemus] melkte elke ooi met geoefende hand, liet de melk tot wrongel en wei stremmen, zeefde de wrongel in biezen manden om te laten uitlekken en goot de wei in kommen om af te koelen, zodat hij die bij zijn avondeten kon drinken.’ In de Griekse mythologie is het Aristaeus, de zoon van Apollo en Cyrene, die al dwalend door het Middellandse Zeegebied de techniek van het kaas …
Lees meer »