Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.

De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist.

Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met jullie delen!

Pasta met bloemkool en pijnboompitten

Ingrediënten (voor vier personen): 50 gram (passolina)krenten* | 350 gram bloemkool, in roosjes | 60-75 ml extra vergine olijfolie | 1 gele ui, gesnipperd | mespunt saffraan | 40 gram pijnboompitten | 320 gram maccheroni | 40 gram geraspte pecorino | handje basilicumblaadjes, in reepjes | zout

*passolinakrenten komen van een heel klein, blauw druifje dat onder andere op Lipari (een van de Eolische Eilanden bij Sicilië) groeit. Ze smaken een beetje zuur. Als je geen Zuid-Italiaanse krenten kunt vinden, zijn gewone krenten ook goed.

Doe de krenten in een kommetje, voeg zo veel warm water toe dat ze onderstaan en week ze tien minuten. Laat ze uitlekken.

Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de bloemkoolroosjes vijf tot zes minuten. Doe ze met een schuimspaan in een vergiet om uit te lekken; gooi het kookwater niet weg.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op niet te hoog vuur. Fruit de ui in een paar minuten zacht. Los de saffraan in een kleine soeplepel water in een kommetje op en giet het bij de ui.

Dek de pan af en laat de inhoud op laag vuur tien minuten pruttelen. Voeg de bloemkool, krenten en pijnboompitten toe en doe er zout naar smaak bij. Breng de bloemkool weer in zijn kookwater aan de kook, voeg de maccheroni toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Laat de pasta uitlekken en doe ze in de koekenpan. Roer er de pecorino en basilicum door en dien het gerecht op.

Nog veel meer vegetarische recepten vind je in

De vegetarische Zilveren Lepel | ISBN 9789000379033 | € 49,99 | Uitgeverij Spectrum | te koop bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *