Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen.

Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken en een duidelijke uitleg van snijtechnieken.

Wij mogen alvast een voorproefje geven met dit recept voor spaghetti amatriciana (officieel eet je dat in Italië met bucatini, een dikke soort spaghetti met een buco, gaatje, in het midden), maar dat mag de keukenpret voor de kinderen niet drukken).

Ingrediënten (voor vier personen): 1 verse rode peper | 100 gram pancetta of spek | 1 ui | 1 theelepel olijfolie | 400 gram tomatenblokjes uit blik | 400 gram spaghetti | versgemalen zwarte peper

Stap 1
De heetste delen van een peper zijn de witte zaadlijsten en het zaad, dus als je deze eruit haalt, heb je wel de smaak van de peper maar wordt de saus niet zo heel erg pittig. Snij de peper in de lengte doormidden en gebruik een theelepel om het zaad eruit te schrapen. Als je het zaad aanraakt, moet je niet in je ogen wrijven want het sap uit de peper prikt enorm. Snij de peper in kleine stukjes. Meteen je handen wassen!

Stap 2
Knip met een schaar de pancetta of het spek in kleine stukjes als je plakjes hebt.

Stap 3
Snij de ui in kleine snippers.

Stap 4
Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de pancetta toe en bak het ongeveer drie minuten op laag vuur. Roer het met een houten lepel in het rond.

Stap 5
Draai het vuur laag, voeg de ui toe en fruit tien minuten. Roer af en toe. De ui moet zacht worden.

Stap 6
Voeg de tomatenblokjes toe en de peper. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur veertig minuten zachtjes koken. Elke tien minuten even kijken en roeren. Voeg wat water toe als de saus dreigt aan te koeken. De saus wordt dik en dieprood van kleur.

Stap 7
Als de saus bijna klaar is, breng je een grote pan water aan de kook en voeg je de spaghetti toe. Vraag een volwassene om je te helpen met het afgieten van de pasta en doe de spaghetti terug in de pan.

Stap 8
Proef de saus en voeg versgemalen zwarte peper toe. Schep de saus over de pasta en meng door elkaar. Dien meteen op. Buon appetito!

Nog veel meer lekkers vind je in

De Zilveren Lepel voor kinderen (geschikt voor kinderen vanaf ca. 7 jaar) | ISBN 9789000377138 | € 24,99 | Uitgeverij Spectrum | bestel De Zilveren Lepel voor kinderen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *