Recepten

Rozenbottelijs met geroosterde muesli

Na de voorgaande ijsblogs is het nu tijd om zelf ijs te maken. Dat doen we aan de hand van een recept voor rozenbottelijs met geroosterde muesli uit het net verschenen boek IJs – ijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait, semifreddo. Ingrediënten (voor 6 tot 8 porties) 1 vanillestokje 400 milliliter volle melk 300 milliliter slagroom 50 gram rozenbottelpoeder (gemalen rozenbottelschil, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel) 6 eidooiers 170 gram kristalsuiker Voor de geroosterde muesli: 30 gram hazelnoten 50 gram havermout 50 gram zonnebloempitten 50 gram pompoenpitten 2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie 2 eetlepels water 2 eetlepels vloeibare honing Snijd het vanillestokje overlangs …

Lees meer »

Verse tagliatelle met pistachesaus

Zoals beloofd vanmiddag een receptje uit het nieuwe Jamie magazine. Het viel nog niet mee om te kiezen uit al die lekkere recepten die de redactie heeft verzameld voor dit op-en-top Italiaanse nummer. Want wat denk je van saffraanballetjes met sinaasappelsuiker? Frittata met zomergroenten en geitenkaas? Gelato al fior di latte con zabaglione caldo? Gnocchi met tuinbonen en robiola? Watertandend bladerden we van recept naar recept. Uiteindelijk vielen we voor het succesrecept van chef-kok Raffaele Natale, die in de keuken van Cucina Italiana in Deventer de sterren van de hemel kookt. Een van ons is namelijk dol op pistachenootjes – …

Lees meer »

Om de lente te vieren: tiramisù met frambozen

Met deze anders-dan-anders tiramisù combineren we drie van onze favoriete ingrediënten: chocoladekoekjes, frambozen en pistachenootjes. Voor 6-8 personen heb je nodig: 12 grote chocolate chip cookies | amaretto | 250 gram frambozen | 4 zakjes vanillesuiker | 500 gram mascarpone | 3 eiwitten | 25 gram suiker | ongezouten pistachenootjes | bramen en takjes munt voor de garnering Verkruimel de chocolate chip cookies in een kom. Meng er een beetje amaretto door. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van zes tot acht glaasjes met platte bodem. Druk goed aan. Prak de helft van de frambozen fijn met een vork. Meng er een zakje vanillesuiker door en …

Lees meer »

Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten

Gennaro Contaldo is geboren in Minori (Amalfi). Eind jaren zestig vertrok hij naar Engeland, waar hij voor verschillende restaurants werkte. In Londen opende hij het met prijzen onderscheiden Passione. Hij werd bekend bij het grote publiek als de mentor van Jamie Oliver, met wie hij samenwerkte in restaurant Neal Street van Antonio Carluccio. In het voorjaar van 2011 presenteerde hij samen met Antonio Carluccio Two Greedy Italians. De serie kreeg in het voorjaar van 2012 een vervolg met Two Greedy Italians Still Hungry. In het nieuwe kookboek, Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten, verzamelde Gennaro Italiaanse toppers voor het hele gezin. Want …

Lees meer »

Crostini met mascarpone, ei en asperge

Speciaal voor Pasen een simpel maar smakelijk recept, met heerlijke voorjaarsingrediënten: mascarpone, ei en groene asperge. Wil je het nog een beetje feestelijker maken, schaaf er dan nog een beetje truffel over. Ingrediënten (voor 6 personen): *1 Italiaanse sfilatino (of dun stokbrood), in plakjes *extra vergine olijfolie *125 gram boter, op kamertemperatuur *4 eetlepels gehakte peterselie *4 lente-uitjes, gesnipperd *12 groene asperges, stengels bijgesneden *6 grote eieren *4 tot 6 eetlepels mascarpone, losgeroerd *zeezout en versgemalen zwarte peper Verwarm de oven voor op 190 °C. Besmeer beide kanten van de sneden brood met olijfolie en leg ze naast elkaar op …

Lees meer »

Orecchiette – ‘oortjespasta’ uit Puglia

Puglia staat bekend om zijn orecchiette – pasta in de vorm van kleine oortjes. Dat stond gisteravond na aankomst dan ook al meteen op het menu – met broccoli en een beetje rode peper. We zijn ten slotte in het temperamentvolle zuiden! Het recept is simpel, maar smaakvol – ideaal na een lange reis en een prima begin van een paar dagen toeren door Puglia. Ingrediënten (voor 2 personen): 100 gram orecchiette | 1 stronk broccoli | 1 teentje knoflook | een halve rode peper | extra vergine olijfolie | peper en zout Maak de broccoli schoon en verdeel hem …

Lees meer »

Met een flinke korrel zout – zeebrasem uit De Zilveren Lepel

Afgelopen zondag doken we de keuken in met de nieuwe editie in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer geheel gewijd aan vis. De Italiaanse keuken is een van de beste viskeukens ter wereld. Het geheim? Goede, verse ingrediënten, puur en eerlijk klaargemaakt. Deze visbijbel bevat meer dan 200 eenvoudige en authentieke recepten voor vis en zeevruchten uit de keuken van de befaamde Zilveren Lepel, vol inspiratie en heel toegankelijk. De recepten variëren van een verwarmende driekleurige vislasagne tot een klassieke spaghettini met venusschelpen of gerookte zalmforel met amandelen en groene groente. Allemaal even verrukkelijk en puur Italiaans! Het helpt je bij …

Lees meer »

Tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood

Jolande Burg is kookboeken schrijfster en Erik Spaans wijnschrijver en culinair fotograaf. Samen wonen en werken ze op het Italiaanse platteland in een eeuwenoude gerestaureerde villa tussen de olijfbomen. Deze tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood is een van hun regionale lievelingsrecepten, door Jolande naar eigen smaak omgebouwd, dat ook in hun boek Extra Vergine werd gepubliceerd. Het is een delicate puree met een diepe smaak. Hier hoort een ook een wijn uit Puglia bij: een rode Salice Salento DOC, maar zeker geen op hout gerijpte. Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie, om te bakken | 200 gram uien, gesneden | 250 gram gedroogde …

Lees meer »

Nutella-macarons

Buongiorno tutti! Vandaag begint de dag nog leuker dan anders: het is namelijk Wereld Nutella Dag! Dat betekent dat we ontbijten met een cappuccino en een vers broodje, lekker dik besmeerd met Nutella. Daarna duiken we de keuken in met een grote pot Nutella, voor deze overheerlijke macarons – die we dan morgen bij de koffie kunnen nemen! Voor circa 40 kleine macarons heb je nodig: 260 gram poedersuiker | 240 gram amandelpoeder | 30 gram cacaopoeder | 6 eiwitten | 200 gram fijne kristalsuiker | 400 gram Nutella Verwarm de oven voor op 140 °C. Meng de poedersuiker met het amandelpoeder en het cacaopoeder in …

Lees meer »

Crostata di fragole e mandorle – taart met aardbeien en amandel van Gino D’Acampo

Ter ere van het driejarig bestaan trakteren we op crostata di fragole e mandorle (aardbeien-amandeltaart met pistachevulling), uit het nieuwe kook- of beter gezegd bakboek van Gino D’Acampo, De Italiaanse bakker thuis. foto: Peter Cassidy Ingrediënten (voor 8 personen): 375 gram kant-en-klaar zoet korstdeeg of deeg voor zoet gebak | 5 eetlepels lekkere aardbeienjam | 125 gram fijne kristalsuiker | 50 gram gezouten boter, op kamertemperatuur | 3 middelgrote eieren, losgeklopt | 125 gram gemalen amandelen | 1 theelepel amandelextract | 250 gram poedersuiker | 100 gram gehakte pistachenoten | 4 eetlepels water Verhit de heteluchtoven tot 200 °C. Rol het deeg …

Lees meer »

Wentelteefjes van panettone (naar recept van Nigella Lawson)

Een maand na kerstavond hebben we ons door bijna alle gekregen panettones heen gegeten. De stapel slonk tijdens de kerstdagen al zienderogen, maar ook tijdens de januarimaand ging een stukje panettone er altijd wel in. Als ontbijt, even lekker tussendoor of na een winterse wandeling bij warme chocolademelk. De laatste panettone hebben we vanochtend uit zijn verpakking gehaald. Een klein stukje bewaren we voor volgende week zondag. Het is namelijk al jaar en dag traditie dat op 3 februari, de feestdag van San Biagio (de heilige Blasius, die onder andere beschermt tegen keelpijn) de laatste restjes panettone worden gegeten. Samen …

Lees meer »

Woedende pasta: penne all’arrabbiata

Nu de kou zijn intrede heeft gedaan, laten we ons verwarmen door penne all’arrabbiata. Deze pikante pasta, die oorspronkelijk vooral in het zuiden van Italië werd gegeten, dankt zijn naam (arrabbiata betekent woedend) aan de pepertjes die gebruikt worden en die wel eens voor een rood aangelopen gezicht kunnen zorgen, net als bij een woede-uitbarsting. De penne all’arrabbiata staat in korte tijd op tafel en je hebt er niet veel bijzondere ingrediënten voor nodig. Duik op deze koude middag dus snel de warme keuken in om ervoor te zorgen dat de Italiaanse warmte tot in de puntjes van je tenen …

Lees meer »

Bagna cauda – een warm bad naar recept van Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo

Nu we zo heerlijk hebben liggen weken in het Romeinse water ook een warm bad voor op tafel. Deze bagna cauda is een traditioneel gerecht uit Piemonte, waar het als een soort fondue wordt gegeten. De saus op basis van ansjovis en knoflook wordt in het midden van de tafel warm gehouden en iedereen doopt er naar eigen smaak stukjes groente en brood in. Antonio Carluccio maakt een meesterlijke bagna cauda, die hier vaak op tafel staat omdat het zo gezellig eet, zo Italiaans dippend. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de hoeveelheid knoflook. Zoals Carluccio het zelf zegt: …

Lees meer »

Buonissimo: zoete risotto met melkchocolade

Eindelijk, weekend! Geen wekker,  lang ontbijten en bij een tweede cappuccino uitstippelen wat te doen en vooral wat te eten de rest van het weekend. Naar de markt, de delicatessenzaak, of een duik in de voorraadkast om van de lunch een feestje te maken. Met wat zoets toe – want ook dát is weekend. Ben je net zo dol op risotto als ik? Verras jezelf en je gasten dan eens met deze winterse risotto met chocolade uit het nieuwe kookboek Weekendlunch. Ideaal om het overschot aan chocoladeletters op een heerlijk Italiaanse manier weg te werken – en de beste combinatie …

Lees meer »

Pastasaus met wild zwijn uit ‘Alles is familie’

Afgelopen zondag ging ik in toepasselijk gezelschap – want met mijn broertje – naar de film Alles is familie. In de film (die verder niets met Italië van doen heeft maar die je deze decembermaand zeker moet gaan kijken) wordt verrukkelijk gekookt, dus dat was ook voor broerlief en mij een reden om de keuken in te duiken. We werden vooral geïnspireerd door een van de vermakelijkste scènes uit de film, waarin een wild zwijn, geschept door Charley, wordt geserveerd op de motorkap van Rutmers auto. Wij maakten er, naar een recept uit het Alles is familie-kookboek, een smakelijker gerecht …

Lees meer »

Made in Sicily: calamari fritti

Hoewel Locatelli’s verhaal over caciocavallo te mooi is om niet met jullie te delen, vanmiddag een recept zonder deze bijzondere kaas, juist omdat hij zo moeilijk verkrijgbaar is. In plaats daarvan maken we onder de bezielende leiding van Locatelli calamari fritti, gebakken pijlinktvis. Locatelli: ‘Toen ik eens in de keuken stond van het restaurant van mijn vriend Vittorio in Porto Palo, zei hij: ‘Maak eens wat calamari fritti voor me.’ Dus ik sneed de inktvis plichtsgetrouw in ringen, bestoof ze met bloem en liet ze in de frituurpan glijden; legde een stuk keukenpapier in een vergiet, en toen de inktvisringen …

Lees meer »

Risotto allo spumante

Een glaasje spumante is altijd goed, maar door de risotto had ik het nog nooit gedaan. Het blijkt echter een gouden tip, uit de Wijnalmanak Scheurkalender 2013. Ik moest wel even spieken bij 13 oktober 2013, maar daarmee heb ik wel een recept in handen dat tot die tijd zeker regelmatig op tafel zal staan. Simpel en smaakvol, dit gerecht uit de keuken van Lombardije, en door de spumante toch ook wel heel feestelijk. Het recept deel ik dan ook alvast graag met jullie. Ingrediënten 50 gram boter 300 gram carnarolirijst 1 ui, gesnipperd ½ fles spumante (of andere mousserende …

Lees meer »

Gnocchetti van ricotta gevuld met pesto

Met dit recept uit het kookboek Heerlijk. Puur. Italië. serveer je gnocchi een keer anders dan anders; gemaakt van ricotta in plaats van met aardappel. Deze ricottagnocchi zijn iets zachter van structuur dan aardappelgnocchi en delicater van smaak. Het proberen waard – en dankzij de kortere bereidingstijd ook een recept dat doordeweeks kan worden gemaakt! Ingrediënten (voor 4 personen) 40 gram grana padano 400 gram ricotta 120 gram zachte tarwebloem ‘00’ 2 eieren nootmuskaat 1 potje Saclà Pesto alla genovese 1 potje Saclà Pomodori al forno verse basilicumblaadjes extra vergine olijfolie versgemalen zwarte peper en zout Rasp de grana padano …

Lees meer »

Snelle Siciliaanse pastasalade met tomaat naar recept van Jamie Oliver

In vijftien minuten een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten? Het kan met het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie in 15 minuten. In dit boek gaat Jamie nog verder terug naar de essentie van snel en efficiënt koken, zonder smaak en diversiteit uit het oog te verliezen: één heerlijk hoofdgerecht dat in slechts een kwartier op tafel staat. Jamie in 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid – natuurlijk met de bekende Jamie-twist. Op Ciao tutti een voorproefje van zo’n supersnelle …

Lees meer »

Pastapakketjes met aardappel en truffel naar recept van Tessa Kiros

Als ik eenmaal truffel in huis heb, wil ik er het liefst gelijk mee aan de slag. Deze pastapakketjes met aardappel en truffel uit het nieuwe boek van Tessa Kiros (waaruit ik ook al deze herfstsoep deelde) zijn niet moeilijk om te maken (al kost het wel wat tijd met die verse pasta), maar zorgen voor een prachtig verrassingseffect op tafel. Ingrediënten (voor 6 personen): voor de pasta: *200 gram patentbloem *2 eieren, licht geklopt *1 theelepel olijfolie *1 theelepel zout voor de vulling en garnering: *500 gram aardappelen *2 buitenste lagen van een prei, ongeveer 36 cm lang *geraspte …

Lees meer »

Lasagne met pompoen en venkel uit Veg! – formidabel vegetarisch kookboek

Soms krijg je een kookboek in handen waarvan je letterlijk geen genoeg krijgt. Je leest ’s ochtends bij het ontbijt alvast wat recepten om iets lekkers voor die avond uit te kiezen, en neemt het ’s avonds weer mee naar bed om even heerlijk weg te dromen bij prachtige foto’s van gerechten en recepten waarvan het water je – ook laat op de avond – in de mond loopt. Zo’n kookboek is Veg!, waarin zoals de naam al doet vermoeden, groenten de hoofdrol spelen. De achterliggende gedachte van de maker van dit boek, Hugh Fearnley-Whittingstall, is heel duidelijk: we moeten …

Lees meer »

Vijgen met frambozencoulis

Een lekker makkelijk toetje, met de beste fruitcombinatie die we ooit hebben geproefd: vijgen en frambozen. Ideaal om in een handomdraai de maaltijd feestelijk en origineel af te sluiten. Ingrediënten (voor 4 personen): 8 rijpe vijgen | 200 gram frambozen | een halve deciliter rode port | 2 eetlepels suiker | 2 deciliter crème fraîche Mix de frambozen en port met de suiker en 1 eetlepel koud water tot puree. Snijd de vijgen voorzichtig open met een scherp mes van bovenaf tot in het vruchtvlees, zodat dat zichtbaar wordt. Schep een flinke eetlepel crème fraîche op elke vijg en besprenkel rijkelijk met de frambozencoulis. Serveer direct. Dit recept …

Lees meer »

Ravioli met geitenkaas en basilicum naar recept van Nicoletta Tavella

Vandaag staat er een recept uit Cucina di casa mia op het menu, het kookboek van Nicoletta Tavella. Nicoletta: ‘Mijn ‘geboortefamilie’ is heel belangrijk voor me en net zo belangrijk is mijn ‘gekozen familie’. Dat zijn mijn vrienden, de dierbare mensen met wie ik veel deel en dankzij wiens liefde, hulp en steun ik nu ben wie ik ben. We noemen ons groepje in Amsterdam ‘La famiglia’, een ware melting pot van nationaliteiten, die steeds groter wordt door kinderen, partners en vrienden van vrienden. Als je in een ander land woont en je bloedverwanten zijn ver weg is je gekozen familie erg …

Lees meer »

Herfst in Piemonte

‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië. In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes …

Lees meer »