Bijna is het zover, zomervakantie! Aanstaande vrijdag sluiten de eerste scholen hun deuren en vinden Nederlandse en Vlaamse gezinnen hun weg naar talloze campings, aan het Gardameer, in de heuvels van Toscane of aan een van de vele stranden die Italië rijk is. Het Italiaanse dolce vita wacht. Nog even en dan is het weer heerlijk genieten van ’s ochtends heerlijk wakker worden met een cappuccino, blote voeten in het gras, zwaluwen die over het zwembad scheren, uitgebreid lunchen, slenteren door Italiaanse dorpjes met hun karakteristieke steegjes, een barretje en een alimentari en ’s avonds gezellig samen eten – maar …
Lees meer »Recepten
Baci di Cherasco – chocolade kusjes uit Piemonte
Niet lang nadat de zon de Piemontese heuvels heeft wakker gekust, staan wij alweer verlekkerd naar een etalage vol zoetigheden te kijken. We zijn in Cherasco, een dorpje dat bekend staat om z’n baci – kusjes. De chocoladekunstenaars van pasticceria Barbero maken hier sinds 1881 hun baci, ambachtelijke chocolaatjes met hazelnoten van pure chocolade en speciaal geselecteerde hazelnoten uit de omgeving, die eerst worden geroosterd en daarna in grove stukken gehakt. Natuurlijk proeven we er eentje, en we zijn meteen verkocht. Omdat er nog meer gegeten gaat worden vandaag houden we het bij één chocolaatje, maar we kunnen het niet …
Lees meer »Torta di nocciole: hazelnoottaart uit Piemonte
Koekjes, taarten en andere zoete baksels, dat kun je wel aan Italianen overlaten. In Piemonte komen we steeds één goudbruine, heerlijk geurende taart in het bijzonder tegen: torta di nocciole, oftewel hazelnoottaart. Aan de bomen in Piemonte groeien de beste hazelnoten ter wereld – zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta). Van die hazelnoten wordt van alles gemaakt – van chique bonbons en meringue tot de welbekende potten Nutella. Maar een van de beste creaties is toch de torta die ze van de nocciole maken: elegant, luchtig, eenvoudig en o zo lekker. In Jamie …
Lees meer »Ricottataart met witte chocolade en aardbeien
Niets heerlijker dan over een van de kleurrijke marktjes in Toscane slenteren om allemaal lekkere dingen in te slaan. We lieten ons dit keer inspireren door de blozende aardbeien die ons vanuit een klein kraampje toelachten. De boer behandelde ze alsof het pasgeboren kindjes waren en liet ons meer dan graag proeven van zijn pasgeplukte oogst. Eenmaal terug bij ons vakantieverblijf bladerden we door de meegenomen juni-editie van delicious. Hierin vertelt Bill Granger over de zomerse smaken van Puglia, met onder andere een recept voor ricottataart met witte chocolade en aardbeien. We hoefden niet lang na te denken: dit recept …
Lees meer »Borreltijd: recept voor taralli uit Puglia
Taralli – kleine, ringvormige zoutjes – worden in Puglia in alle soorten en maten gemaakt en gegeten. Willemijn trakteert ons op een recept voor de variant met gedroogde peper, typisch voor Salento, het zuidelijke schiereiland. Daar worden ze steevast gegeten als borrelhapje, vergezeld van een glas rode wijn uit de streek. Het recept voor taralli met peper Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 500 gram bloem (liefst griesmeel) | 1 glaasje olijfolie | 1 blokje bakkersgist) | zout | gedroogde chilipeper Meng de bloem met de olijfolie in een kom, houd een klein beetje olijfolie achter. Laat de gist oplossen in een beetje lauw en …
Lees meer »Knödel – het hart van de Zuid-Tiroler kok
Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel! Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net …
Lees meer »Sardijnse seadas – ricottapasteitjes om je vingers bij af te likken
Op Sardinië stuitten we op heerlijke soorten honing, waaronder een bittere variant, miele di Corbezzolo. Deze honing is afkomstig van de aardbeiboom. Bittere honing is vrij zeldzaam omdat de corbezzolo van november tot februari bloeit; een periode waarin het regelmatig regent en de temperatuur flink kan dalen. Wanneer het nat en koud is, vliegen bijen niet uit, waardoor de honingopbrengst beperkt blijft. De kleur van de bittere honing is over het algemeen licht goudbruin, de structuur compact, de geur fris maar vrij scherp en de smaak karakteristiek bitter. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Sardijnse keuken. Seadas – hét …
Lees meer »Risotto met pompoen en amaretti
Dinsdag verruilden we de blauwe Toscaanse lucht voor de grijze Nederlandse hemel. Die lucht is altijd een goede graadmeter voor de heimwee: strakblauw met zon doet iets minder terugverlangen naar Italië dan een met regenwolken beschilderde hemel. Gelukkig werd onze thuiskomst dit keer ietwat verzacht door de postbode die woensdag aanbelde en ons de bestelde FoodWeLoveBox overhandigde, vol met Italiaanse lekkernijen waar ons hart sneller van ging kloppen. Willemijn ontfermde zich meteen over de basilicumzaadjes om zelf te planten, terwijl Saskia bijna verliefd het blik risotto door haar handen liet rollen. De box bracht namelijk de ‘crème de la crème’, …
Lees meer »Duivelse kip van Couperus
In het net verschenen kookboek Couperus Culinair roep je de verloren tijd op met recepten uit Couperus’ Den Haag, Italië en Indië. Maak zelf de vermouth americano waar hij zo graag aan nipte, geroosterde duif, Marietta’s tulband, abrikozentaart of brosse amandelkoekjes. In Couperus Culinair vind je alle recepten waar de fijnproever Couperus en zijn personages van hielden, gecombineerd met verrassende fragmenten uit Couperus’ werk en schitterende foto’s van bijzondere gerechten en locaties. Een deel van de recepten is afkomstig uit het Italiaanse kookboek van mevrouw Couperus-Baud, met daarin de lievelingsrecepten van haar man. Uit die recepten maakt Buschman een keuze, …
Lees meer »Pastarevolutie! Koken uit Pasta Artigiana
We hebben uren door Pasta Artigiana zitten bladeren, een prachtig uitgevoerd kookboek van de Italiaanse chef-kok Nino Zoccali. Hij laat je kennismaken met een keur aan pastarecepten, van saffraanlinguine met baby-inktvis tot duizendlaagjes-lasagne, van spaghetti alla chitarra tot zoete ravioli. Alle gerechten zijn schitterend gefotografeerd, met tussendoor nog meer mooie foto’s van verse en gedroogde pasta, die je zo aan de muur zou kunnen hangen. Tel daar de praktische tips en goede introducties bij op, en je hebt met dit kookboek goud in handen. We maken een feestelijke recept – iets dat we zelf nog nooit eerder aten, laat staan …
Lees meer »Rozenbottelijs met geroosterde muesli
Na de voorgaande ijsblogs is het nu tijd om zelf ijs te maken. Dat doen we aan de hand van een recept voor rozenbottelijs met geroosterde muesli uit het net verschenen boek IJs – ijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait, semifreddo. Ingrediënten (voor 6 tot 8 porties) 1 vanillestokje 400 milliliter volle melk 300 milliliter slagroom 50 gram rozenbottelpoeder (gemalen rozenbottelschil, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel) 6 eidooiers 170 gram kristalsuiker Voor de geroosterde muesli: 30 gram hazelnoten 50 gram havermout 50 gram zonnebloempitten 50 gram pompoenpitten 2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie 2 eetlepels water 2 eetlepels vloeibare honing Snijd het vanillestokje overlangs …
Lees meer »Verse tagliatelle met pistachesaus
Zoals beloofd vanmiddag een receptje uit het nieuwe Jamie magazine. Het viel nog niet mee om te kiezen uit al die lekkere recepten die de redactie heeft verzameld voor dit op-en-top Italiaanse nummer. Want wat denk je van saffraanballetjes met sinaasappelsuiker? Frittata met zomergroenten en geitenkaas? Gelato al fior di latte con zabaglione caldo? Gnocchi met tuinbonen en robiola? Watertandend bladerden we van recept naar recept. Uiteindelijk vielen we voor het succesrecept van chef-kok Raffaele Natale, die in de keuken van Cucina Italiana in Deventer de sterren van de hemel kookt. Een van ons is namelijk dol op pistachenootjes – …
Lees meer »Om de lente te vieren: tiramisù met frambozen
Met deze anders-dan-anders tiramisù combineren we drie van onze favoriete ingrediënten: chocoladekoekjes, frambozen en pistachenootjes. Voor 6-8 personen heb je nodig: 12 grote chocolate chip cookies | amaretto | 250 gram frambozen | 4 zakjes vanillesuiker | 500 gram mascarpone | 3 eiwitten | 25 gram suiker | ongezouten pistachenootjes | bramen en takjes munt voor de garnering Verkruimel de chocolate chip cookies in een kom. Meng er een beetje amaretto door. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van zes tot acht glaasjes met platte bodem. Druk goed aan. Prak de helft van de frambozen fijn met een vork. Meng er een zakje vanillesuiker door en …
Lees meer »Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten
Gennaro Contaldo is geboren in Minori (Amalfi). Eind jaren zestig vertrok hij naar Engeland, waar hij voor verschillende restaurants werkte. In Londen opende hij het met prijzen onderscheiden Passione. Hij werd bekend bij het grote publiek als de mentor van Jamie Oliver, met wie hij samenwerkte in restaurant Neal Street van Antonio Carluccio. In het voorjaar van 2011 presenteerde hij samen met Antonio Carluccio Two Greedy Italians. De serie kreeg in het voorjaar van 2012 een vervolg met Two Greedy Italians Still Hungry. In het nieuwe kookboek, Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten, verzamelde Gennaro Italiaanse toppers voor het hele gezin. Want …
Lees meer »Crostini met mascarpone, ei en asperge
Speciaal voor Pasen een simpel maar smakelijk recept, met heerlijke voorjaarsingrediënten: mascarpone, ei en groene asperge. Wil je het nog een beetje feestelijker maken, schaaf er dan nog een beetje truffel over. Ingrediënten (voor 6 personen): *1 Italiaanse sfilatino (of dun stokbrood), in plakjes *extra vergine olijfolie *125 gram boter, op kamertemperatuur *4 eetlepels gehakte peterselie *4 lente-uitjes, gesnipperd *12 groene asperges, stengels bijgesneden *6 grote eieren *4 tot 6 eetlepels mascarpone, losgeroerd *zeezout en versgemalen zwarte peper Verwarm de oven voor op 190 °C. Besmeer beide kanten van de sneden brood met olijfolie en leg ze naast elkaar op …
Lees meer »Orecchiette – ‘oortjespasta’ uit Puglia
Puglia staat bekend om zijn orecchiette – pasta in de vorm van kleine oortjes. Dat stond gisteravond na aankomst dan ook al meteen op het menu – met broccoli en een beetje rode peper. We zijn ten slotte in het temperamentvolle zuiden! Het recept is simpel, maar smaakvol – ideaal na een lange reis en een prima begin van een paar dagen toeren door Puglia. Ingrediënten (voor 2 personen): 100 gram orecchiette | 1 stronk broccoli | 1 teentje knoflook | een halve rode peper | extra vergine olijfolie | peper en zout Maak de broccoli schoon en verdeel hem …
Lees meer »Met een flinke korrel zout – zeebrasem uit De Zilveren Lepel
Afgelopen zondag doken we de keuken in met de nieuwe editie in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer geheel gewijd aan vis. De Italiaanse keuken is een van de beste viskeukens ter wereld. Het geheim? Goede, verse ingrediënten, puur en eerlijk klaargemaakt. Deze visbijbel bevat meer dan 200 eenvoudige en authentieke recepten voor vis en zeevruchten uit de keuken van de befaamde Zilveren Lepel, vol inspiratie en heel toegankelijk. De recepten variëren van een verwarmende driekleurige vislasagne tot een klassieke spaghettini met venusschelpen of gerookte zalmforel met amandelen en groene groente. Allemaal even verrukkelijk en puur Italiaans! Het helpt je bij …
Lees meer »Tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood
Jolande Burg is kookboeken schrijfster en Erik Spaans wijnschrijver en culinair fotograaf. Samen wonen en werken ze op het Italiaanse platteland in een eeuwenoude gerestaureerde villa tussen de olijfbomen. Deze tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood is een van hun regionale lievelingsrecepten, door Jolande naar eigen smaak omgebouwd, dat ook in hun boek Extra Vergine werd gepubliceerd. Het is een delicate puree met een diepe smaak. Hier hoort een ook een wijn uit Puglia bij: een rode Salice Salento DOC, maar zeker geen op hout gerijpte. Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie, om te bakken | 200 gram uien, gesneden | 250 gram gedroogde …
Lees meer »Nutella-macarons
Buongiorno tutti! Vandaag begint de dag nog leuker dan anders: het is namelijk Wereld Nutella Dag! Dat betekent dat we ontbijten met een cappuccino en een vers broodje, lekker dik besmeerd met Nutella. Daarna duiken we de keuken in met een grote pot Nutella, voor deze overheerlijke macarons – die we dan morgen bij de koffie kunnen nemen! Voor circa 40 kleine macarons heb je nodig: 260 gram poedersuiker | 240 gram amandelpoeder | 30 gram cacaopoeder | 6 eiwitten | 200 gram fijne kristalsuiker | 400 gram Nutella Verwarm de oven voor op 140 °C. Meng de poedersuiker met het amandelpoeder en het cacaopoeder in …
Lees meer »Crostata di fragole e mandorle – taart met aardbeien en amandel van Gino D’Acampo
Ter ere van het driejarig bestaan trakteren we op crostata di fragole e mandorle (aardbeien-amandeltaart met pistachevulling), uit het nieuwe kook- of beter gezegd bakboek van Gino D’Acampo, De Italiaanse bakker thuis. foto: Peter Cassidy Ingrediënten (voor 8 personen): 375 gram kant-en-klaar zoet korstdeeg of deeg voor zoet gebak | 5 eetlepels lekkere aardbeienjam | 125 gram fijne kristalsuiker | 50 gram gezouten boter, op kamertemperatuur | 3 middelgrote eieren, losgeklopt | 125 gram gemalen amandelen | 1 theelepel amandelextract | 250 gram poedersuiker | 100 gram gehakte pistachenoten | 4 eetlepels water Verhit de heteluchtoven tot 200 °C. Rol het deeg …
Lees meer »Wentelteefjes van panettone (naar recept van Nigella Lawson)
Een maand na kerstavond hebben we ons door bijna alle gekregen panettones heen gegeten. De stapel slonk tijdens de kerstdagen al zienderogen, maar ook tijdens de januarimaand ging een stukje panettone er altijd wel in. Als ontbijt, even lekker tussendoor of na een winterse wandeling bij warme chocolademelk. De laatste panettone hebben we vanochtend uit zijn verpakking gehaald. Een klein stukje bewaren we voor volgende week zondag. Het is namelijk al jaar en dag traditie dat op 3 februari, de feestdag van San Biagio (de heilige Blasius, die onder andere beschermt tegen keelpijn) de laatste restjes panettone worden gegeten. Samen …
Lees meer »Woedende pasta: penne all’arrabbiata
Nu de kou zijn intrede heeft gedaan, laten we ons verwarmen door penne all’arrabbiata. Deze pikante pasta, die oorspronkelijk vooral in het zuiden van Italië werd gegeten, dankt zijn naam (arrabbiata betekent woedend) aan de pepertjes die gebruikt worden en die wel eens voor een rood aangelopen gezicht kunnen zorgen, net als bij een woede-uitbarsting. De penne all’arrabbiata staat in korte tijd op tafel en je hebt er niet veel bijzondere ingrediënten voor nodig. Duik op deze koude middag dus snel de warme keuken in om ervoor te zorgen dat de Italiaanse warmte tot in de puntjes van je tenen …
Lees meer »Bagna cauda – een warm bad naar recept van Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo
Nu we zo heerlijk hebben liggen weken in het Romeinse water ook een warm bad voor op tafel. Deze bagna cauda is een traditioneel gerecht uit Piemonte, waar het als een soort fondue wordt gegeten. De saus op basis van ansjovis en knoflook wordt in het midden van de tafel warm gehouden en iedereen doopt er naar eigen smaak stukjes groente en brood in. Antonio Carluccio maakt een meesterlijke bagna cauda, die hier vaak op tafel staat omdat het zo gezellig eet, zo Italiaans dippend. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de hoeveelheid knoflook. Zoals Carluccio het zelf zegt: …
Lees meer »Buonissimo: zoete risotto met melkchocolade
Eindelijk, weekend! Geen wekker, lang ontbijten en bij een tweede cappuccino uitstippelen wat te doen en vooral wat te eten de rest van het weekend. Naar de markt, de delicatessenzaak, of een duik in de voorraadkast om van de lunch een feestje te maken. Met wat zoets toe – want ook dát is weekend. Ben je net zo dol op risotto als ik? Verras jezelf en je gasten dan eens met deze winterse risotto met chocolade uit het nieuwe kookboek Weekendlunch. Ideaal om het overschot aan chocoladeletters op een heerlijk Italiaanse manier weg te werken – en de beste combinatie …
Lees meer »