Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buchteln – zachte zoete broodjes uit Zuid-Tirol uit De Bakatlas van Rutger van den Broek

Tijdens Saskia’s verblijf bij Hotel Zenana in San Candido stonden ze elke ochtend op het menu: buchteln, zachte zoete broodjes, al dan niet gevuld met jam. Anna serveerde ze vaak als ontbijt, maar we proefden ze ook bij Pasticceria Wachtler.

Dankzij De Bakatlas kunnen we ze nu ook thuis maken. In dit nieuwe bakboek van Rutger van den Broek vind je meer dan honderdvijftig toegankelijke recepten die laten zien hoe divers er over de hele wereld gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts.

Als Italiëliefhebbers kunnen we ons hart ophalen aan de recepten voor torta della nonna, amandelkoekjes, crostata, torta delle rose, canestrelli, torta caprese, ciambella all’arancia bustrengo en dus de buchteln.

Rutger: ‘Deze luchtige gevulde broodjes worden in veel landen gegeten. Vaak zijn ze gevuld met pruimenjam, abrikozenjam, maanzaadvulling of kwarkvulling, maar je kunt ook andere jams of bijvoorbeeld chocoladepasta als vulling gebruiken. Eet de buchteln zo vers mogelijk, (lauw)warm of afgekoeld. Ze zijn erg lekker als je er vanillesaus bij serveert.

Voor het deeg voor twintig kleine broodjes heb je nodig: 500 gram patentbloem | 10 gram gedroogde gist | 10 gram zout | 50 gram suiker | 225 ml melk, lauwwarm | 1 ei, op kamertemperatuur | 80 gr boter, gesmolten.

Voor de vulling heb je nodig: 250-300 gram pruimen- of abrikozenjam. Verder heb je nog nodig: boter, om in te vetten | bloem, voor het werkblad | 60 gram boter, gesmolten | poedersuiker, om te bestuiven

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal tien minuten door. Het deeg is iets plakkerig, het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand.

Doe het deeg vervolgens in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het één uur rijzen op een tochtvrije en warme plaats.

Vet een braadslee of bakvorm van ongeveer 22 bij 32 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 40 bij 50 centimeter. Snijd het deeg in twintig gelijke vierkantjes van 10 bij 10 centimeter en schep op elk plakje een klodder van de jam.

Vouw de deegplakjes om de jam heen en knijp het deeg goed dicht. Plaats de zo ontstane bolletjes met de sluiting naar beneden in de vorm. Dek de bolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven. Bestrijk het deeg met de helft van de gesmolten boter en bak de broodjes in vijfentwintig tot dertig minuten goudbruin en gaar.

Bestrijk de broodjes direct na het bakken met de rest van de gesmolten boter. Bestuif de buchteln voor het serveren met poedersuiker.

Tip: je kunt het deeg naar wens op smaak brengen met een à twee theelepels vanille-extract en/of de rasp van een citroen.’

Geniet van al Rutgers wereldse recepten met

De bakatlas | Rutger van den Broek | ISBN 9789048847327 | € 35,- | uitgeverij Carrera | bestel De bakatlas bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *