Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pappardelle met palmkool en burrata naar recept van pastaman Mateo

Mateo Zielonka werd al jong verliefd op de Italiaanse keuken. Hij is met name op Instagram bekend als ‘de pastaman’. Als je zijn pagina ziet, weet je meteen waarom: hij trakteert zijn vele Instagramvolgers op de origineelste en spectaculairste pasta die je ooit hebt gezien.

Gestreept, gestippeld, rood, groen, zwart en in elke denkbare vorm. Mateo’s creaties zijn een droom voor iedere pastaliefhebber. Mateo vindt overal inspiratie voor zijn adembenemende pastacreaties: in kunst, de natuur en zijn moestuin.

In het boek De pastaman onthult Mateo voor het eerst hoe je zijn mooie creaties zelf kunt maken. Hij begint met klassiek goudgeel deeg, legt uit hoe je alle vormen en kleureffecten maakt – van stippen en strepen (met natuurlijke ingrediënten), lasagnevellen en pappardelle, ravioli, tortellini en andere fantastische gevulde pasta’s – en sluit af met veertig recepten voor heerlijke sauzen en pastamaaltijden.

Het boek bevat prachtige foto’s en duidelijke stap-voor-stap-aanwijzingen. Of je nu voor het eerst pasta gaat maken of dat al jaren doet, je ontdekt heel wat inspiratie voor het maken van originele pastagerechten!

Pappardelle met palmkool en burrata

Wij mogen jullie alvast trakteren op een recept uit het boek: pappardelle met palmkool en burrata. De palmkool (cavolo nero) zorgt voor een gezonde, frisse pastasaus vol vitaminen en ijzer. De romige burrata vormt een mooi geheel met de grasachtige smaak van de kool en maakt dit gerecht heel bijzonder.

Ingrediënten (voor vier personen): 400 gram verse pappardelle (brede lintpasta) | 1 kleine bol knoflook | 150 gram palmkool (ongeveer tien hele bladeren) | sap van een halve kleine citroen | 100 milliliter (7 eetlepels) olijfolie, plus extra voor het besprenkelen | 20 gram  Parmezaanse kaas of pecorino, geraspt | 2 bolletjes burrata, gehalveerd

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Snijd één centimeter van de bovenkant van de bol knoflook, zodat je de teentjes kunt zien. Wikkel de hele bol in aluminiumfolie en draai de bovenkant dicht. Rooster de knoflook vijfentwintig minuten in de oven; of tot hij zacht is.

Verwijder de stelen van de palmkool en spoel de gestripte bladeren af met koud stromend water. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg zout toe en blancheer de bladeren dertig seconden.

Leg ze daarna meteen in een kom koud water (dan blijven ze mooi groen). Zet de pan met het kookwater apart voor de pasta. Druk zoveel mogelijk water uit de koolbladeren en doe ze in een keukenmachine of blender.

Voeg het citroensap toe. Knijp de geroosterde teentjes knoflook uit hun schilletjes en doe ze in de keukenmachine of blender. Pureer de ingrediënten, voeg tegelijkertijd de olijfolie langzaam toe en voeg tot slot de Parmezaanse kaas toe.

Breng de pan met het kookwater weer aan de kook en kook de pappardelle anderhalf tot twee minuten. Schenk ondertussen de palmkoolsaus in een grote pan op laag vuur. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus, samen met een soeplepel (of twee) kookwater.

Meng alles met een tang of schud het simpelweg om. Proef het gerecht – er moet waarschijnlijk zout bij – en verdun de saus indien nodig met nog een beetje kookwater.

Schep het gerecht in kommen. Leg een half bolletje burrata op elke portie, besprenkel met olijfolie en voeg zwarte peper toe.

Nog veel meer heerlijke pastarecepten vind je in

De pastaman | Mateo Zielonka | foto’s: India Hobson | ISBN 9789045222615 | € 21,99 | Xander Uitgevers | bestel De pastaman bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *