Ontdek Italië op een Vespa!

Aperol Spritz – een oranje toost op z’n Italiaans

Speciaal voor iedereen in Nederland die vandaag Koninginnedag viert, zetten we de Aperol Spritz in het zonnetje, een heerlijk oranje drankje, dat in Italië niet meer weg te denken is tijdens l’aperitivo. Na vandaag zal het vrolijke oranje van de Aperol Spritz hopelijk ook vaak opduiken op Nederlandse terrassen.

Of gewoon thuis, tijdens een heerlijk luie zomerdag, in de tuin, op het balkon of op het dakterras. Een Aperol Spritz is namelijk heel makkelijk zelf te maken. Schenk eerst drie eenheden prosecco (ongeveer 60 ml) in een mooi groot glas, schenk er vervolgens twee eenheden Aperol (ongeveer 40 ml) bij en één eenheid sodawater (20 ml). Voeg ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe.

De groeiende populariteit van Aperol Spritz
Het Italiaanse aperitivo Aperol bestaat al bijna honderd jaar, maar wint pas sinds kort ook buiten de Italiaanse grenzen aan populariteit. Aperol werd voor het eerst op de markt gebracht in 1919. Het was een uitvinding van de gebroeders Barbieri, die in Padua een distilleerderij hadden. Tijdens een internationale beurs in Padua lanceerden zij het drankje – met succes.

In het begin werd Aperol vooral in de markt gezet als een drankje voor vrouwen. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage van 11 procent (ter vergelijking: het alcolholpercentage van Campari is bijna het dubbele) zette men vooral in op het feit dat het drankje goed voor je figuur zou zijn – iets waarvoor vrouwen ook in die tijd gevoelig waren.

Inmiddels heeft de familie Barbieri Aperol overgedaan aan Campari, waar het aperitief op basis van onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina nu wordt geproduceerd. Campari zet al lange tijd hoog in op het oranje drankje en maakt er veel reclame voor. Zo ontwierp de Italiaanse kunstenaar Lorenzo Mattotti tijdens de jaren negentig een reeks echte kunstwerken voor het drankje:

© Easy Art – waar een aantal Aperol posters ook te koop is

De toevoeging Spritz is overigens niet afkomstig van de Italianen, maar van de Habsburgers. Tijdens de bezetting van het noordoosten van Italië door Oostenrijk, vonden de noorderlingen wijn namelijk veel te sterk om zo te drinken. Ze deden letterlijk water bij de wijn. Zo ontstond Spritz, dat letterlijk dan ook niets meer of minder betekent dan toevoeging of injectie. Een Aperol Spritz is dus letterlijk Aperol met de toevoeging van water. Alleen zouden de Italianen hun volksaard geen eer aandoen als ze niet ook wat lekkers zouden toevoegen, in de vorm van prosecco. Salute!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

6 reacties

  1. Gelukkig maar dat er toch nog een beetje prosecco aan te pas komt! Vier ze vandaag!

  2. Spritz Aperol, mijn favoriete drankje op de terrassen van Venetië! Salute!

  3. Ik heb dit drankje in Verona gedronken maar het is niets voor mij….lekker over gegaan op de rode wijn…

  4. Heerlijk … voor het eerst gedronken op een terras in Sirolo… de Marche.. Veel te lekker !!!

  5. Heerlijk drankje is dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *