Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de geschiedenis van de Italiaanse keuken in het Museo della Cucina in Rome

Tijdens het onderzoek voor haar roman over Pellegrino Artusi stuitte Saskia in Rome op een gloednieuw culinair pareltje: Garum – Biblioteca e Museo della Cucina, een heerlijk museum voor foodies, kookboekverzamelaars en liefhebbers van de Italiaanse keuken.

Saskia: ‘Tussen het Circus Maximus en de ruïnes van de keizerlijke palazzi op de Palatijn dompel je je onder in een wereld van kookboeken, bakvormen en koperen pannen. Extra leuk: een vrij groot deel van de collectie kun je ook virtueel bewonderen, gewoon vanuit je luie stoel thuis. Ideaal voor als je voorlopig niet naar Rome reist; er gaat een hele culinaire schatkist voor je open!

De geschiedenis van de Italiaanse keuken

Wat ooit als een hobby begon, is inmiddels uitgegroeid tot een verrukkelijke verzameling waar elke lekkerbek van zal watertanden. De voormalige privécollectie van Rossano Boscolo, die meer dan veertig jaar lang bijzondere kookboeken, botervlootjes, dekschalen en andere culinaria verzamelde, heeft inmiddels onderdak gevonden in een voormalig klooster.

Waar ooit ora et labora (bid en werk) als motto golden, worden nu de culinaire geneugten des levens in ere gehouden. Terwijl je langs de vitrines vol authentieke kookboeken wandelt – van de allereerste uitgave van het kookboek van Bartolomeo Scappi tot het eerste kookboek waarin een recept voor tomatensaus is opgenomen – verdringen beelden van borden vol pasta, plakken mortadella en spectaculaire taarten zich op je netvlies.

Antieke kookboeken – van Scappi tot Artusi

De kookboekencollectie bevindt zich op de tweede verdieping. Naast een enorme bibliotheek, met een leestafel en wanden vol kookboeken, boeken over eten en andere culinaire uitgaven, is er een expositieruimte ingericht waarin je aan de hand van de belangrijkste kookboeken uit de collectie een reis maakt door de geschiedenis van de (Italiaanse) keuken.

Deze kookboekenexpositie is via deze link ook online te bezoeken (hiervoor moet je je wel gratis registreren), zodat je thuis door een aantal pagina’s van de tentoongestelde kookboeken kunt ‘bladeren’. Je watertandt bij recepten van Platina, Scappi en Escoffier en leest allerlei culinaire wetenswaardigheden.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van de collectie is toch wel een allereerste druk van Artusi’s kookboek, uit 1891. Van de duizend exemplaren die Artusi toen heeft laten drukken, zijn er – zover bekend – nog maar drie over, dus het is heel bijzonder om deze eerste uitgave (inclusief door een van de vorige eigenaren gedroogde bloemblaadjes – in handen te mogen hebben.

Naast echte kookboeken vol technieken, instrumenten en recepten vind je er ook andere culinaire uitgaven. Zo zag ik ook Il ghiottone errante van Paolo Monelli, de allereerste culinaire reisgids – een vondst die mijn hart meteen sneller deed slaan. Ik kocht meteen het e-book (via deze link) om de moderne versie van deze viaggio enogastronomico attraverso l’Italia uit 1935 te kunnen lezen.

Historisch keukengerei: van botervloten tot pastamachines

Op de begane grond vind je het Museo della Cucina. Je vergaapt je aan chocolademallen, taartvormen, botervlootjes, koperen pannen in alle soorten en maten, speculaasplanken, wafelijzers, dekschalen, pasta- en ijsmachines, fornuizen en veel, heel veel meer. Een kleine selectie:

Een van de opmerkelijkste collector’s items is een eerste keukenspel voor kinderen, dat in 1898 op de markt werd gebracht door het huidige Ravensburger.’

Praktische informatie Museo della Cucina

Wil je ook een kijkje nemen in dit Luilekkerland? Je vindt Garum – Biblioteca e Museo della Cucina aan de Via dei Cerchi 87 in Rome (bij Hotel Boscolo Circo Massimo).

In principe zijn zowel de bibliotheek als het museum elke doordeweekse dag geopend, maar voor de zekerheid check je via info@museodellacucina.com of er iemand aanwezig is op het moment dat je een bezoek wil brengen, zodat je zeker weet dat je de kookboekencollectie in alle rust kunt bewonderen.

Via Instagram geeft Garum regelmatig een kijkje in de keuken, met achtergrondverhalen over beroemde chefs, een voorproefje van de collectie en andere culinaire wetenswaardigheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *