Home » Italiaans eten » De keuken van het oude Rome
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De keuken van het oude Rome

Natuurlijk smaakt zo’n heerlijk Italiaans toetje uit de keuken van Gordon Ramsay (zie Ciao tutti van gisteren, 5 maart 2011) meer dan heerlijk – maar eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd naar wat de inwoners van het huidige Italië tweeduizend jaren geleden aten.

Gelukkig kreeg ik hier dankzij Nicoletta Tavella al een klein beetje een indruk van. Zij organiseert op donderdag 26 mei een workshop met als onderwerp de keuken van het oude Rome. Nicoletta: ‘Tijdens deze workshop gaan we aparte, eeuwenoude gerechten maken uit het Oude Rome. De recepten zijn van Apicius, de befaamde schrijver van het kookboek De re coquinaria (‘De kunst van het koken’), van Cato de Oude en van andere, minder beroemde koks wiens culinaire creaties tot de dag van vandaag nog bekend zijn gebleven.

Wat we bijvoorbeeld gaan maken (en eten natuurlijk!) zijn gepocheerde eieren in een rijke saus van pijnboompitten, een heerlijke crèmesoep met tuinbonen en verse kruiden, laganum (voorloper van de moderne pasta), gebakken visballetjes met verschillende kruiden, specerijen en likeurwijn, en als dessert kastanjeballetjes met honing en gevulde dadels. Ook leer ik je hoe je het bekende garum (dé smaakmaker in de oud Romeinse keuken) zelf moet maken en van welke antipasti-hapjes de Romeinen al genoten.

Natuurlijk zullen we ook allerlei oude technieken gebruiken, zoals het koken in grote terracotta potten en het bakken van speltbroodjes op een platte, hete ‘pan’ en het bereiden van zachte kaaskoekjes op laurierblaadjes. We zullen geen wapperende slaven om ons heen hebben en misschien (of toch niet) met onze handen eten. Wat we wél gaan doen is de oude smaken zo intact mogelijk houden voor een originele en zeer interessante culinaire ervaring!’

Wie liever de keuken van het moderne Rome leert kennen, dat kan ook. Nicoletta is van alle markten thuis. Op zondag 8 mei ligt Rome even in Amsterdam! Nicoletta: ‘De hedendaagse Romeinse keuken verrast me altijd. Iedere keer dat ik in Rome ben geniet ik intens van de heerlijke en eerlijke gerechten die we ook tijdens deze wokshop gaan bereiden.

We beginnen met een recept uit de rijke Joodse traditie: fiori di zucchina ripieni, gefrituurde courgettebloemen, gevuld met onder andere buffelmozzarella. Een zelfgemaakte pasta met voorjaarsgroenten, een heerlijke stoofschotel met lam en citroen en twee bijgerechten horen ook bij dit Romeinse menu. En de ravioli dolci – zoete en krokante deegkussentjes uit de oven met een vulling die gearomatiseerd wordt met rum en chocolade – maken onze ‘Roman experience’ helemaal compleet.’

Ook dat klinkt niet verkeerd – zeker niet als je de woorden uit Nicoletta’s mond hoort. Waar komt haar passie voor Italië en Italiaans eten vandaag? Nicoletta: ‘Ik ben geboren en getogen in Italië. Ik ben geboren in Genua en opgegroeid in Bologna, in Novara (in de regio Piemonte) en vooral in Bari (Puglia).

Na mijn verhuizing naar Nederland – ik was toen 22 – heb ik vijftien jaar met heel veel plezier als tolk/vertaalster gewerkt. Daarna werd het tijd voor iets anders, iets nieuws… In 2001 begon ik met kookcursussen te geven aan de Volksuniversiteit in Amstelveen. Het was een leuke hobby maar het smaakte naar meer, letterlijk en figuurlijk… Een eigen kookstudio was het directe gevolg van de beslissing om voor iets heel nieuws te kiezen: een van mijn passies – koken – werd op deze manier een beroep. Een regelrechte uit de hand gelopen hobby!

Zo ontstond La Cucina del Sole, de Keuken van de Zon. Vanuit een grote liefde voor de Italiaanse keuken en de beste wijnen heb ik mij geleidelijk aan steeds verder verdiept in technieken en originele recepten die binnen mijn familie van moeder op dochter zijn overgegaan. Ik heb mijn culinaire capaciteiten verfijnd met verschillende kookcursussen, een cursus over wijnkennis en vooral door ontelbare praktische experimenten. Ook heb ik veel onderzoek gedaan naar zowel de klassieke culinaire literatuur als naar de minder bekende streekgebonden en historische recepten.

Het is voor mij heel belangrijk om mijn passie voor de Italiaanse keuken door te geven en mijn cursisten te laten genieten van de heerlijke en pure smaken van de Italiaanse gerechten en van de fantastische wijnen die mijn land produceert. Tijdens de cursussen en workshops wil ik graag mijn enthousiasme en liefde voor de Italiaanse keuken met iedereen die Italië en het Italiaanse la dolce vita liefheeft delen.’

Wil je ook weten hoe de oude Romeinen aten of hoe de moderne Romeinse mamma gefrituurde courgettebloemen maakt? Of leer je liever hoe je een tafle vol antipasti of taarten klaarmaakt? Alles kan bij La Cucina del Sole! Kijk voor meer informatie over de kookworkshops van Nicoletta op www.cucinadelsole.nl

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *