Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aan tafel met Artusi – 25 originele recepten uit het kookboek van Pellegrino Artusi

Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Pellegrino Artusi het levenslicht zag. Hij werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli, een klein plaatsje in Emilia-Romagna.

Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië!

Artusi zal de hoofdrol spelen in Saskia’s eerste roman, waaraan ze dit voorjaar begon. Saskia: ‘Toen het leven dit voorjaar vertraagde en ik even niet meer op reis kon, besloot ik om alvast aan mijn grote droom te beginnen: het schrijven van een roman. Na een reeks van tien reisgidsen bij verschillende uitgevers is het tijd voor een fictief verhaal – uiteraard wel met Italië in de hoofdrol.

Deze roman geeft je een kijkje in het leven van Pellegrino Artusi, die in 1891 het allereerste Italiaanse kookboek uitbracht. Artusi’s eerste editie telde vierhonderdvijftig recepten, de laatste versie omvatte er maar liefst 790, mede dankzij de recepten die uit heel Italië in Artusi’s brievenbus waren beland.

Artusi gaf zijn boek in eigen beheer uit, een voorbeeld dat ik graag wil volgen – zodat het boek precies wordt zoals ik voor ogen heb en ik Artusi’s mooiste verhalen, recepten en leven met jullie kan delen.’

Vijfentwintig recepten uit het kookboek van Artusi

Als voorproefje van deze roman maakte Saskia een e-book met de vijfentwintig lekkerste recepten uit het kookboek van Artusi: van doperwtensoep en risotto met saffraan tot ricciarelli en Bolognese bitterballen.

Het e-book Aan tafel met Artusi is voor slechts € 4,99 te bestellen via onderstaande button. Na bestelling ontvang je een link om het e-book te downloaden in pdf-formaat. Je kunt het vervolgens opslaan op een of meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone en/of tablet).

Bestel Aan tafel met Artusi

Zo geniet je alvast van de lekkerste recepten van Artusi en tover je gerechten op tafel die stuk voor stuk een beetje Italiaanse culinaire historie met zich meebrengen, terwijl Saskia langzaam maar zeker de eerste hoofdstukken op papier zet.

Citroensiroop naar recept van Artusi

We delen alvast een zomers voorproefje uit dit e-book: het recept voor citroensiroop. Artusi deelt een aantal recepten voor limonadesiropen, met een mooi advies:

‘Siropen van ietwat zure vruchten, aangelengd met ijskoud water, zijn verfrissende drankjes die vooral op warme zomerdagen graag geserveerd worden. Drink ze echter niet te vlug na de maaltijd, want door hun hoge suikergehalte kunnen ze zwaar op de maag liggen of de spijsvertering verstoren.’

Zijn recept voor siroppo di cedro luidt als volgt:
*3 citroenen (uit eigen tuin)
*600 gram fijne witte suiker
*een glas water (ca. 3 deciliter)

Snijd voorzichtig het vruchtvlees uit de citroenen, zonder het sap verloren te laten gaan. Verwijder eventuele vliesjes en pitten.

Zet het water op het vuur met de schil van een van de citroenen (Artusi schilt die dun in een spiraalvorm, maar je kunt er ook meerdere stukjes schil van maken). Voeg als het water begint te koken de suiker toe. Laat het mengsel even koken, haal de citroenschil er dan (met een schuimspaan) uit en voeg het vruchtvlees toe. Laat koken tot de siroop voldoende is ingedikt. Dit zie je aan de pareltjes die op de siroop verschijnen en aan de kleur van witte wijn die de siroop krijgt.

Bewaar de siroop in een glazen kan of fles, zodat je er steeds een eetlepel uit kunt halen om te mengen met fris water. Zo krijg je een buitengewoon lekker en verfrissend drankje, dat in bars in verschillende provincies van Italië tot mijn verwondering nog niet geschonken wordt.

Smaakt dat naar meer? Je vindt nog eens vierentwintig originele recepten uit Artusi’s keuken in het e-book Aan tafel met Artusi, dat je voor slechts € 4,99 kunt bestellen via onderstaande button. Na bestelling ontvang je een link om het e-book te downloaden in pdf-formaat.

Bestel Aan tafel met Artusi

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *