Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vie cave – de holle wegen van de Etrusken

Betty en Martijn Franke emigreerden in 2015 naar Gradoli, aan het Lago di Bolsena. Sinds ze in het land van de Etrusken wonen, zijn ze gefascineerd door de mysterieuze geheimen die schuilgaan in het heilige landschap. Via deze blogs delen ze hun ontdekkingen en nemen ze ons mee op reis naar de antieke wereld diep onder de grond, met dit keer een wandeling door een via cava.

via-cava-fratenuti-etrusken-pitigliano-toscane

Martijn: ‘Een paar jaar gelede las ik Rosita Steenbeeks Schimmenrijk. In deze roman word je als lezer ondergedompeld in de Etruskische cultuur, nadat de Italiaanse vriend van de Nederlandse hoofdpersoon dood is gevonden bij een Etruskische opgraving. Het boek levert een sfeervol, enigszins romantisch beeld van het gebied en haar bewoners.

Omdat we inmiddels zelf midden in Etruskisch gebied wonen, herlas ik het boek recent. Daarbij werd mijn interesse met name geprikkeld door de ‘holle wegen’, in het Italiaans le vie cave.

De Etrusken waren een ontwikkeld volk dat voor de opkomst van de Romeinen tussen circa 500 voor Christus en 500 na Christus het midden van Italië bevolkte. Ze dreven handel in het hele Middellandse Zee-gebied, met onder anderen de Grieken en Feniciërs. Hoewel er nauwelijks geschriften van hen bewaard zijn gebleven, is het aantal tastbare herinneringen aan dit volk in deze omgeving enorm. Het bekendst zijn de graftomben in de buurt van Tarquinia, maar er zijn nog talloze andere, even mooie als raadselachtige constructies, te vinden, vaak uitgehakt in rotsen en vaak op bijzondere plaatsen.

Wat het precieze doel van de holle wegen is, is onduidelijk. Er zijn wetenschappers die beweren dat het simpelweg wegen waren om van A naar B te komen. Volgens anderen is dat hoogst onwaarschijnlijk, vanwege het feit dat er soms meerdere van deze wegen dicht bij elkaar parallel door een gebied lopen. De Etrusken hadden veel eenvoudiger wegen kunnen kiezen als dat het doel was geweest. Andere mogelijke functies zouden militair strategisch, spiritueel-religieus of simpelweg afwatering geweest kunnen zijn. Maar voor geen enkele van deze functies is sluitend bewijs gevonden.

Pitigliano-Zuid-Toscane (1)

Wij bezoeken de Via Cava Fratenuti, bij het prachtige Pitigliano, in het zuidelijkste stukje van Toscane. We parkeren de auto langs de kant van de weg en lopen het pad in. Na zo’n honderd meter moeten we via een aantal stenen een ondiep riviertje oversteken om bij de via cava te komen.

Als we een paar minuten later door het eerste stuk van de via cava lopen, overvalt me een gevoel van enorm ontzag voor de bouwers van deze weg. Aan beide zijden rijzen de wanden van de tufstenen rots waaruit de weg gehouwen is tientallen meters hoog op. Het diepste deel van de weg is een paar honderd meter lang. Het pad slingert verder en verder omhoog. Een prachte wandeling van zo’n drie kwartier met tufstenen rotswanden, grotten en een overdaad aan veelkleurige natuur.

via-cava-di-fratenuti-3via-cava-di-fratenuti-4

De holle weg maakt deel uit van het netwerk van wandelroutes in dit gebied, waardoor hij in een langere wandeling kan worden opgenomen. Wij kiezen er echter voor om dezelfde weg terug te lopen. Hierdoor krijg je een ander perspectief, waardoor weer andere elementen opvallen die we op de heenweg niet zagen.

Ook een of meer van de vie cave ontdekken? In het zuiden van Toscane, in Umbrië en in het noorden van Lazio is een groot aantal holle wegen te bezoeken, onder andere bij Pitigliano, Tarquinia, Sorano en Sovana. Bij de meeste hoef je geen entree te betalen.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *