Ontdek Italië op een Vespa!

Bolsena – bijzondere stad aan het meer

Betty Franke woont samen met haar man en twee kinderen sinds juli 2015 in Gradoli aan het Lago di Bolsena. Zij doet daar onderzoek voor haar volgende roman. Via haar website Arte-mi-sia.com kun je haar volgen en meegaan op reis door het hart van Italië. Voor Ciao tutti schrijft zij elke maand een blog over het meer, met vandaag Bolsena zelf.

Bolsena (2)Bolsena (4)

Bolsena
Aan de noordkant van het Lago di Bolsena ligt de stad waaraan het meer zijn naam te danken heeft: Bolsena. Met iets meer dan vierduizend inwoners is het een relatief kleine stad. De oude middeleeuwse kern ligt op de heuvel die uitkijkt over het water.

De belangrijkste stad aan het meer schittert door haar eenvoud en bescheidenheid. Hier vind je geen groot winkelcentrum met alle bekende ketens, maar van oost naar west loopt één lange straat waaraan je talloze kleine winkeltjes vindt van lokale ondernemers die authentieke producten verkopen.

Bolsena (7)

Aan het eind van die lange straat ligt de Rocca Monaldeschi, een prachtig kasteel uit de veertiende eeuw. In het kasteel vind je het gemeentemuseum, waar je aan de hand van archeologische vondsten de geschiedenis van het meer en de stad Bolsena ontdekt. Een entreebewijs geeft ook toegang tot het dakterras van het kasteel, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Bolsena-kasteel

Even boven het kasteel zijn de opgravingen van de oude Etruskische stad Volsinii; een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in oude culturen.

Flaneren langs het meer
Langs het meer loopt een boulevard die op zondagmiddag voor autoverkeer wordt afgesloten, zodat iedereen langs het water kan flaneren. Want een typische Italiaanse zondag staat in het teken van familie, eten en zien en gezien worden.

Bolsena (9) Bolsena (11)Bolsena (10)

Langs de boulevard zijn talloze restaurantjes te vinden waar zowel vis uit het meer als uit de zee op de kaart staat. Wanneer je toch liever pizza gaat eten, dan moet je bij La Tavernetta zijn, in de hoofdstraat van het oude centrum. Hier vind je de beste pizza’s uit de hele omgeving, maar ook de andere gerechten op de kaart zijn een aanrader.

Bolsena (8)La-Tavernetta-Bolsena La-Tavernetta-Bolsena-2

Vanuit de haven vertrekken regelmatig bootjes die je meenemen op reis langs de twee eilanden die in het meer liggen, Isola Martana en Isola Bisentina. Beide eilanden zijn niet toegankelijk voor publiek, maar zeker de moeite waard om van dichterbij te bekijken.

Bruisend Bolsena
Bolsena is een bruisende stad met een lange zomer vol evenementen. Van de feesten van Christina (23 en 24 juli), waar verschillende taferelen uit het leven van de heilige worden nagespeeld, tot een hortensiafestival (juni) waardoor de stad wordt gehuld in de geur van honderden hortensia’s, van een Permacultuur festival (september) waar je alles kunt leren over ecologisch leven tot een Giro d’Italia voor vintage fietsen (september).

Bolsena (1) Bolsena (3)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

3 reacties

 1. Ziet er echt super mooi uit daar. Leuk ook dat er een boulevard is met restaurantjes. Maakt het toch weer extra gezellig. Handige tip van het pizza restaurant!

 2. Fantastisch! Een mooie promotie voor een stukje authentiek en nog vrij onbekend Italië: de provincie Viterbo oftewel ”la Tuscia Viterbese”

  Vriendelijke groeten, namens StunningLand in Viterbo,

  Rian van Hout.
  (Saskia, het was heel leuk om je heel even snel de hand te schudden tijdens ”Little Italy” onlangs in Amsterdam)

 3. Toos van den Nieuwenhof

  Met stip op nr 1 voor de beste pizza moet je bij Tanaquilla zijn. ( La Pizza megliore si mangia da Tanaquila)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *