Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bolsena – bijzondere stad aan het meer

Benvenuti a Bolsena, de stad waaraan het Lago di Bolsena zijn naam te danken heeft. Met iets meer dan vierduizend inwoners is het een relatief kleine stad. De oude middeleeuwse kern ligt op de heuvel die uitkijkt over het water.

Bolsena (2)Bolsena (4)

De belangrijkste stad aan het meer schittert door haar eenvoud en bescheidenheid. Hier vind je geen groot winkelcentrum met alle bekende ketens, maar van oost naar west loopt één lange straat waaraan je talloze kleine winkeltjes vindt van lokale ondernemers die authentieke producten verkopen.

Bolsena (7)

Aan het eind van die lange straat ligt de Rocca Monaldeschi, een prachtig kasteel uit de veertiende eeuw. In het kasteel vind je het gemeentemuseum, waar je aan de hand van archeologische vondsten de geschiedenis van het meer en de stad Bolsena ontdekt. Een entreebewijs geeft ook toegang tot het dakterras van het kasteel, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Bolsena-kasteel

Even boven het kasteel zijn de opgravingen van de oude Etruskische stad Volsinii; een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in oude culturen.

Flaneren langs het meer
Langs het meer loopt een boulevard die op zondagmiddag voor autoverkeer wordt afgesloten, zodat iedereen langs het water kan flaneren. Want een typische Italiaanse zondag staat in het teken van familie, eten en zien en gezien worden.

Bolsena (9) Bolsena (11)Bolsena (10)

Langs de boulevard zijn talloze restaurantjes te vinden waar zowel vis uit het meer als uit de zee op de kaart staat. Wanneer je toch liever pizza gaat eten, dan moet je bij La Tavernetta zijn, in de hoofdstraat van het oude centrum. Hier vind je de beste pizza’s uit de hele omgeving, maar ook de andere gerechten op de kaart zijn een aanrader.

Bolsena (8)La-Tavernetta-Bolsena La-Tavernetta-Bolsena-2

Vanuit de haven vertrekken regelmatig bootjes die je meenemen op reis langs de twee eilanden die in het meer liggen, Isola Martana en Isola Bisentina. Beide eilanden zijn niet toegankelijk voor publiek, maar zeker de moeite waard om van dichterbij te bekijken.

Bruisend Bolsena
Bolsena is een bruisende stad met een lange zomer vol evenementen. Van de feesten van Christina (23 en 24 juli), waar verschillende taferelen uit het leven van de heilige worden nagespeeld, tot een hortensiafestival (juni) waardoor de stad wordt gehuld in de geur van honderden hortensia’s, van een Permacultuur festival (september) waar je alles kunt leren over ecologisch leven tot een Giro d’Italia voor vintage fietsen (september).

Bolsena (1) Bolsena (3)

Nog meer moois rondom het Lago di Bolsena
Rondom het meer is zo veel moois te zien en te ontdekken, dat we een uitgebreide route van in totaal ongeveer 65 kilometer hebben uitgestippeld, onderverdeeld in vier etappes. De eerste etappe voert van Bolsena naar Montefiascone, de tweede etappe leidt je van Montefiascone naar Marta en Capodimonte.

De derde etappe gaat van Capodimonte naar Gradoli, de laatste etappe brengt je van Gradoli terug naar Bolsena. Natuurlijk tippen we in elk van deze plaatsjes én onderweg bijzondere plekken die een stop waard zijn. Een klein voorproefje van wat voor moois én lekkers je onderweg allemaal te wachten staat, vind je in deze blog.

Bestel de route rondom het Lago di Bolsena voor € 6,95

Deze Ciao tutti-route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens downloaden op meerdere apparaten  (je pc, je laptop, smartphone of tablet) om van al het moois genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Ziet er echt super mooi uit daar. Leuk ook dat er een boulevard is met restaurantjes. Maakt het toch weer extra gezellig. Handige tip van het pizza restaurant!

 2. Fantastisch! Een mooie promotie voor een stukje authentiek en nog vrij onbekend Italië: de provincie Viterbo oftewel ”la Tuscia Viterbese”

  Vriendelijke groeten, namens StunningLand in Viterbo,

  Rian van Hout.
  (Saskia, het was heel leuk om je heel even snel de hand te schudden tijdens ”Little Italy” onlangs in Amsterdam)

 3. Toos van den Nieuwenhof

  Met stip op nr 1 voor de beste pizza moet je bij Tanaquilla zijn. ( La Pizza megliore si mangia da Tanaquila)

 4. Peter Valkenburg

  Ik ga zelf al tientallen jaren naar Antica Trattoria del Corso nabij de Sante Christina kerk voor een heerlijke pizza. En vergeet ook geen ijsje te eten bij het kleine ijswinkeltje Santa Christina vlakbij het plein: Ricotta e canella is een aanrader. Ik ben in het verleden ook bij de twee andere genoemde restaurants geweest, zeker niet slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *