Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Vier nieuwe aanwinsten voor je verzameling boeken over Rome

Roma, non basta una vita. Een leven is niet genoeg om Rome te ontdekken. Zo volstaat ook de grootste boekenkast niet om alle boeken die over de Eeuwige Stad geschreven zijn een mooi plekje te geven.

Toch zou je voor deze nieuwe aanwinsten die deze maand verschijnen meteen ruimte in je verzameling moeten reserveren!

Rome – een schetsboek

Gewapend met schetsboek en verfdoos wandelde Matthew Rice door Rome. In Rome – een schetsboek toont hij de Eeuwige Stad in volle glorie. Goed voor urenlang dromen!

Matthew: ‘Ik arriveerde begin februari in Rome, een moment waarop ondanks milde, zonnige dagen alle Romeinen winterkleren droegen, dik en wollig en soms zelfs van echt bont. Ze wisten maar al te goed dat, zodra de zon zich afmeldde, Rome aan echte winterse kou ten prooi zou vallen.

Maar in Italië komt de lente al vroeg – zo tegen eind maart stond de blauweregen al in bloei en stond het gras in de Villa van Hadrianus en langs de Via Appia Antica al vol wilde bloemen. Op de laag liggende terrassen van Villa d’Este bescheen de warme zuidelijke lentezon de intens geurende viooltjes die de aarde bedekten.

Elke morgen wanneer ik te voet uit San Lorenzo vertrok om aan het werk te gaan, was een bar naast de Santa Maria Maggiore mijn vaste koffiestop. Die bar is de hele dag geopend en tegen half acht ’s ochtends wachtte me daar een door een espresso begeleid welkom.

Terwijl ik daar zat en mijn dag plande, was het alsof ik me daar op de rand van een klif bevond, klaar voor een duik in Rome: die enorme kerk is een soort grenspaal tussen de negentiende-eeuwse gebouwen en parken en het begin van de oude stad.

Dit is het eigenlijke Rome, de grootste concentratie van architectonische schatten waar ook ter wereld. Santa Prassede, met zijn glinsterende mozaïeken en uitdrukkingsloze schapen, staat er vlakbij, net als de grote basiliek zelf, die hier na 432 na Christus verrees. Waar je ook kijkt, wordt je oog verwend.’

Een klein voorproefje in beeld:

Ravissant Rome

In Ravissant Rome neemt Marc Vandenbon je mee op pad in het historisch centrum van de Eeuwige Stad. Hij laat je kennismaken met verborgen schatten in de schaduw van de toeristische trekpleisters.

Het zijn stuk voor stuk verrassingen die boeiende verhalen vertellen, vaak verborgen in kleine straatjes, achter intrigerende gevels of in schaduwrijke parkjes.

Met veel zorg stippelde Marc negen wandelingen uit, die (meestal) in lussen door het hart van de stad lopen, binnen de historische muren. Elk parcours staat uitgestippeld in de gids en via de bijgaande QR-code kun je het traject ook volgen op je telefoon.

Messalina – de eigenzinnigste vrouw van Rome

In Messalina vertelt historica Honor Cargill-Martin het verhaal van een van de beruchtste vrouwen uit de Romeinse tijd.

Messalina werd geboren in een vooraanstaande Romeinse familie. Ze leefde van circa 17-20 tot 48 na Christus. Ze was de derde vrouw – en achternicht – van keizer Claudius.

Toen hij Rome had verlaten om de havens in Ostia te inspecteren, ‘trouwde’ Messalina echter ook met Gaius Silius. Al snel werd Claudius op de hoogte gesteld van het feest dat in Rome gaande was. Hij ging terug naar Rome, wat resulteerde in de dood van zowel Messalina als Gaius Silius en de meeste feestgangers.

Mede door het werk van Tacitus en Suetonius is Messalina de geschiedenis ingegaan als een meedogenloze en seksueel onverzadigbare intrigant. Daarmee is ze een van de meest belasterde en onderschatte vrouwelijke figuren uit de oude geschiedenis.

Honor Cargill-Martin kijkt verder dan de wellustige anekdotes en ziet een vrouw die erin slaagt haar positie te verdedigen in de overwegend mannelijke wereld van de keizerlijke Romeinse politiek.

Friezen in Rome

In Friezen in Rome van Atte Jongstra maak je kennis met de Friese historicus Atte Sixma, die op het Academisch Instituut in Rome werkt, omringd door diverse wetenschappers en kunstenaars aan een onderzoek naar Friese strijders voor keizers en het Vaticaan.

Zijn aanwezigheid loopt uit de hand. Lastige vragen van het Leeuwarder thuisfront brengen hem steeds verder in het nauw, en pesterijen door collega-fellows en seksuele escapades helpen niet mee. Alles staat op losse schroeven. Heeft het Friese volk wel bestaan? En Sixma zelf, is hij nog te redden?

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *