Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mijn Piemonte – reisgids vol tips voor je vakantie in Piemonte mét recepten voor thuis

Nadat Saskia onder meer de reisboeken Mijn Puglia en Mijn Napels schreef, tippen we dit keer een reisgids met een vergelijkbare titel, maar dan van de hand van Martino ten Donkelaar, die Mijn Piemonte schreef en dit reis-, wijn- en kookboek in eigen beheer uitgeeft.

Martino stuurde ons een exemplaar van zijn kleurrijke boek, vol met tips voor een bezoek aan Piemonte én heerlijke recepten voor een voorproefje van Piemonte in eigen keuken. Wij delen op onze beurt een klein voorproefje van het boek met jullie, zodat je alvast in de stemming komt voor een reis naar deze prachtige regio in het noorden van Italië, aan de voet van de bergen.

Liefde voor Piemonte

Martino: ‘Mijn liefde voor Piemonte stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Voor die tijd was Italië voor mij onbekend terrein. Destijds werkte ik als Internationaal ICT-manager en verbleef veel in het buitenland.

Mijn toenmalige leidinggevende was van Italiaanse afkomst. Hij vroeg mij of ik de vestiging in Noord-Italië wilde ondersteunen. Aangezien er nog geen internet was, ging ik twee keer per maand naar een plattelandsdorpje in de buurt van Milaan. Beetje bij beetje leerde ik de Italiaanse gewoontes, de wijnen en de keuken kennen. Keer op keer heerlijke belevenissen, ik genoot er met volle teugen van.

Het ‘la dolce vita’-gevoel werkte aanstekelijk: ik ging niet meer alleen voor zakelijke doeleinden naar Italië, maar ook privé. Mijn vrouw Carla en ik brachten er al onze vakanties door. We begonnen in Toscane en vervolgden onze ontdekkingstochten naar Lombardije, Venetië, Le Marche en Umbrië. Prachtige regio’s, maar wel erg toeristisch.

In mijn zoektocht om mijn wijnkennis uit te breiden, kwamen wij tijdens een van onze vakanties in de regio Piemonte terecht, bij het grote publiek een relatief onbekende streek. Al tijdens het eerste bezoek was ik verkocht en verknocht. Mijn liefde voor Piemonte was geboren om nooit meer uit mijn leven te verdwijnen.

In Mijn Piemonte heb ik de ervaringen verwerkt die ik heb opgedaan tijdens mijn reizen door Piemonte en mijn kennismakingen met de kleurrijke inwoners en ondernemers. Het geeft inzicht in de regio, de wijngebieden én de authentieke culinaire schatten.’

Culinaire ontmoetingen

Tijdens een etentje met zijn zoon Paul leerde Martino de Piemontese chef-kok Angelo Colombo kennen. Martino: ‘We raakten in gesprek en deelden onze passie voor Piemonte. De ontmoeting leidde tot een bedrijf: Martino di Piemonte. Daarmee organiseer ik Piemontese kookworkshops, vier of vijf gangen met heerlijke wijnen uit de streek.

Samen met Angelo en zijn collega’s kook je de sterren van de hemel, met mij als gastheer. Je maakt bijvoorbeeld vitello tonnato, tajarin al ragù di cinghiale of risotto met funghi porcini.

Alle recepten heb ik uiteraard eerst uitgeprobeerd om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven en er een bijpassende wijn bij te zoeken, zodat je je echt even in Piemonte waant.’

Kunstzinnige ontmoetingen

Toen Martino voor het eerst met zijn vrouw Carla in La Morra kwam, raakte hij tijdens een bezoek aan L’Osteria del Vignaiolo gefascineerd door een ets die daar hing, van de hand van Pierflavio Gallina. Martino kocht direct een aantal van Gallina’s etsen, die sterk zijn verweven met de Langhe.

Op de cover van Mijn Piemonte prijkt ook een van Gallina’s kunstwerken, met de kleurrijke Cappella del Barolo in de hoofdrol.

Martino: ‘In Gallina’s kunst zullen alle liefhebbers van de Langhe een destillatie van hun eigen gevoelens en emoties vinden, de gedachtegang van de kunstenaar kunnen volgen terwijl hij jubelt in de vreugde van de zomerdruivenoogst.

Gallina was een van de eerste kunstenaars die de lof van de Langhe in verf heeft bezongen. Dit deed hij lang voordat deze prachtige streek was ontdekt door andere Italiaanse of buitenlandse schilders en beeldhouwers en lang voordat de Langhe werd erkend als een Werelderfgoed door Unesco, in juni 2014.’

Liefde voor de Langhe

Martino: ‘In zijn thuisland de Langhe heeft Gallina blijvende tekenen van zijn kunst achtergelaten – het lied van de Langhe-mythologie – met zijn originaliteit van expressie en palet en zijn rijkdom aan herinneringen.

Het ontwerp van elke print versterkt het perspectief van de Langhe, zoet glooiende en bochtige heuvels daar waar ook enkele van ‘s werelds beste wijnen worden geproduceerd. Naast de ets van de Barolo-kapel heeft Gallina ook een reeks etsen gemaakt van de middeleeuwse kastelen met de omliggende wijngaarden van Barolo, Castiglione Falletto, Grinzane Cavour en Serralunga d’Alba.

Gallina’s op aarde gebaseerde kleuren zorgen altijd voor een net contrast met de kleuren die hij voor de lucht gebruikt. Meestal inclusief intens nachtblauw of het vurige koraalrood van de zonsondergang in scherp contrast met de sereniteit van de ondergaande zon of opkomende maan.’

Artistieke wijnetiketten

Als een man van de Langhe en liefhebber van Barolo-wijn, kon het niet anders dan dat Gallina ook een aantal wijnetiketten heeft ontworpen. Martino: ‘In het verleden ontwierp Gallina artistieke etiketten voor de prestigieuze flessen van de gerenommeerde wijnmakerijen Cavallotto en Vietti in Castiglione Falletto. Recenter heeft hij zijn talent toegepast op de etiketten van de wijnmakerijen Alberto Voerzio en Trediberri van La Morra.

De hoogste eer viel hem echter te beurt in 2002, toen de Regionale Enoteca van Barolo zijn ontwerp koos voor de speciale Barolo 1998 vintage fles. Voor de gelegenheid produceerde Gallina een zeer origineel en symbolisch werk in olie en lood. Het is een afbeelding van een wijnstok die rond middeleeuwse kantelen kronkelt. Het doet denken aan het kasteel van Barolo, waar de regionale wijnwinkel is gevestigd.’

Een voorproefje van Mijn Piemonte in beeld

Naast dit kunstzinnige stukje uit Mijn Piemonte delen we ook nog een voorproefje in beeld:

Meer moois en lekkers vind je in

Mijn Piemonte | Martino ten Donkelaar | ISBN 9789090359915 | € 39,50 | bestel Mijn Piemonte via deze link direct bij Martino ten Donkelaar of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *