Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La vita bugiarda degli adulti van Elena Ferrante is te zien op Netflix

Op Netflix geniet je van La vita bugiarda degli adulti, de verfilming van het boek van Elena Ferrante, in het Nederlands verschenen als Het leugenachtige leven van volwassenen.

Napels als decor

De zesdelig serie speelt zich net als L’amica geniale af in Napels. Dit keer neemt Ferrante je echter niet mee naar Rione Luzzatti, zoals in haar Napolitaanse vierluik, maar naar een van de betere wijken van de stad, het thuis van de dertienjarige Giovanna.

Giovanna’s ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Tot haar vader op een dag tegen haar moeder zegt dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Dat is geen compliment: er is geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

Op zoek naar de waarheid

Giovanna wil meer weten en besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna’s ouders.

Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen. Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante – het zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid.

Het unieke talent van Elena Ferrante

Dit verhaal bevestigt opnieuw Ferrantes grote en unieke talent: als geen ander is ze in staat om heel gedetailleerd vriendschappen en relaties tussen vrouwen neer te zetten. Haar vaak rebelse personages zijn zo levendig beschreven, dat je al snel het idee krijgt dat je ze al je hele leven kent.

De cast van La vita bugiarda degli adulti

De rol van Giovanna wordt gespeeld door Giordana Marengo; Vittoria wordt vertolkt door Valeria Golino (die je misschien kent uit Il capitale umano). Alessandro Preziosi (die ook te zien was in Mine vaganti) speelt Andrea, Giovanna’s vader, terwijl Pina Turco (uit onder meer de serie Gomorra) in de huid van moeder Nella kruipt.

Het scenario is geschreven door Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo en Edoardo De Angelis. Vanaf 4 januari schittert hun vertolking van Ferrantes roman op het scherm.

FerranteFever

Volgens de Italiaanse media zal de FerranteFever met deze serie weer flink oplaaien. Wij kijken in elk geval erg uit naar 4 januari – en hopen later in 2023 ook op de uitzending van de vierde (en helaas laatste) reeks in de verfilming van de Napolitaanse romans.

Het leugenachtige leven van volwassenen

Voor wie ook of liever het boek leest, hebben we alle details op een rijtje gezet:

Het leugenachtige leven van volwassenen | Elena Ferrante | vertaald door Miriam Bunnik & Mara Schepers | ISBN 9789028450790 | € 22,99 | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel Het leugenachtige leven van volwassenen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book en als luisterboek)

Liever in het Italiaans lezen? Bestel dan La vita bugiarda degli adulti (ook verkrijgbaar als e-book).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *