Nieuwsgierig naar het gewone dagelijkse leven in het oude Rome? Dankzij 24 uur in het oude Rome van Philip Matyszak stap je terug in de tijd en dompel je je een etmaal lang onder in het leven van de gewone Romeinen in het jaar 137 na Christus, met het Romeinse rijk op het hoogtepunt van zijn macht.
Philip Matyszak: ‘Van de Theems tot de Tigris is Rome oppermachtig, gevreesd en gerespecteerd. De meeste mensen die we in dit boek tegenkomen kan dat helemaal niets schelen. Voor hen gaat het in het leven niet om de glorie van het rijk, maar om het opbrengen van de huur, het omgaan met lastige familieleden en de dagelijkse problemen thuis en op het werk.
Rome mag dan wel de grootste stad ter wereld zijn, de inwoners moeten zich nog steeds door het verkeer zien te worstelen, met hun buren zien op te schieten en goed, betaalbaar voedsel op de markt zoeken.’
Dankzij de verschillende invalshoeken die gekozen zijn – die van onder meer een bakker, een moeder, een slavin, een gladiator, een senator, een steenhouwer, een klokkenmaker, een scholier, een kok, een Vestaalse maag en een prostituee – krijg je een verrassend veelzijdig beeld van het Rome van die tijd. Ieder vertelt over een uur van de dag of nacht, met tot de verbeelding sprekende details.
Philip Matyszak: ‘Het totaal van deze vierentwintig uur is meer dan de som van de delen. Maar uiteindelijk heeft dit boek slechts één hoofdrolspeler, en dat is de stad Rome – een overvolle, vieze, nauwelijks bestuurbare krioelende hoop mensen. Het is een plek met veel en soms angstaanjagende gebreken, en toch vind je in deze stad een enorme hoeveelheid energie en optimisme.
Er heerst een ondernemersgeest en een vastberaden geloof dat, hoe goed of slecht de zaken er ook voor staan, het altijd beter kan worden. In Rome doet de slaaf zijn best een vrij man te worden, de vrijgelatene doet zijn best rijk te worden, en de rijke koopman streeft ernaar in de hogere kringen te worden geaccepteerd.
Romeinen klagen vaak bitter over hun lot, maar ze leggen zich er niet snel bij neer. Ze zijn ondernemend en zeker niet somber. Ze zijn overtuigd van hun eigen superioriteit en doordrenkt van het gevoel dat zij, die zich in het centrum van het universum bevinden, er het beste van moeten maken en al vechtend een beter leven voor zichzelf en hun kinderen moeten opbouwen.
Het oude Rome was meer dan een verzameling gebouwen. Het was zelfs meer dan een maatschappij van met elkaar verbonden gemeenschappen die uit zeer verschillende volkeren en individuen bestonden. Rome was vooral een manier van leven.’
In 24 uur in het oude Rome ontdek je deze unieke manier van leven van binnenuit. Er is plek voor de gewone mensen, de gewone verhalen – zonder de heroïsche en legendarische verhalen van keizers wiens namen nog altijd na-echoën in de straten van de stad.
Naast de persoonlijke verhalen is er in de frisse opmaak ook plek voor wetenswaardigheden over het oude Rome, citaten uit de klassieke literatuur, historische informatie en zelfs hier en daar een antiek recept.
Samen zorgt dit voor een heerlijk leesbaar boek, dat iedere Romeliefhebber moet lezen. Zo zal Rome nóg meer gaan leven en zul je voortaan anders door de straten van de stad dwalen, met de verhalen van de vierentwintig geportretteerde Romeinen als leidraad.
24 uur in het oude Rome | Philip Matyszak | ISBN 9789082683653 | € 20,- | Hélène Lesger Books | bestel 24 uur in het oude Rome via deze link bij bol.com