Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Lees al onze verhalen over Italië

Fascinerende knekelkapellen, musea met mysterieuze mummies en andere lugubere plekken in Italië

Ter ere van Halloween, Allerheiligen (Ognissanti) en Allerzielen (Giorno dei Morti) maken we een reis langs een aantal lugubere plekken in Italië, van een kapel vol schedels in Milaan tot een kerk met gekroonde schedels in Matera, van een enorm skelet tot een kerkhof vol schedels en catacomben met grijnzende mummies. San Bernardino alle Ossa in Milaan (Lombardije) Een van de luguberste plekken van Milaan is de kapel van de San Bernardino alle Ossa, die is volgestouwd met botten en knekels van...

Lees meer over Fascinerende knekelkapellen, musea met mysterieuze mummies en andere lugubere plekken in Italië

Castello di Sammezzano – het kleurrijkste kasteel van Italië

In Reggello, op nog geen veertig kilometer afstand van Florence vind je een kasteel dat zomaar lijkt te zijn ontsnapt uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht: Castello di Sammezzano. Twee weken geleden ging de renovatie van deze unieke plek van start. Na ruim dertig jaar aan zijn lot te zijn overgelaten, belooft de Florentijnse familie Moretti, die het kasteel heeft gekocht, het historische, artistieke en natuurlijke erfgoed van het complex te beschermen. De Moretti’s willen er weer een...

Lees meer over Castello di Sammezzano – het kleurrijkste kasteel van Italië

Vigoleno – een doolhof aan stille straatjes in de schaduw van een middeleeuws kasteel

In de heuvels tussen Parma en Piacenza prijkt Vigoleno, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In dit middeleeuwse dorp wappert ook de Bandiera Arancione, de oranje vlag van de Touring Club Italiano, als een lokroep om dit prachtige plaatsje te bezoeken en je te laten betoveren door de sfeer in dit burchtdorpje én door de verrukkelijke vin santo die hier wordt gemaakt. Stille straatjes in de schaduw van het kasteel Je betreedt Vigoleno door dezelfde poort...

Lees meer over Vigoleno – een doolhof aan stille straatjes in de schaduw van een middeleeuws kasteel

Het culinaire imperium van de familie Spadoni – van eenvoudige molen tot hotspots vol historie

Op weg naar Vieste verbleef Marlou dit voorjaar bij Locanda Spadoni in Faenza, een antiek palazzo midden in een eeuwenoude parktuin, naast restaurant Casa Spadoni. Navraag leerde dat Spadoni een familienaam betreft, hetgeen direct haar nieuwsgierigheid naar de historie van deze plek wekte. Onlangs keerde ze dan ook even terug om meer te weten te komen over de familie Spadoni en hun prachtige projecten in Emilia-Romagna. Van bier en bloem tot squacquerone en speciale varkens Marlou: ‘Het begon...

Lees meer over Het culinaire imperium van de familie Spadoni – van eenvoudige molen tot hotspots vol historie

Mutti – Italiaans familiebedrijf met een passie voor pomodori

Mutti is een van de bekendste fabrikanten van tomaten in blik, tomatensaus en tomatenpuree in Italië. Het historische familiebedrijf uit Parma heeft in de loop der tijd niet alleen in Italië de supermarktschappen veroverd, ook in Nederland en België zijn hun producten geliefd. Tijd om eens in de wereld van de pomodori, passata, polpa en pelati van Mutti te duiken! Al meer dan honderdvijfentwintig jaar tussen de tomaten Mutti bestaat al sinds 1899 en is nog altijd een familiebedrijf. Het...

Lees meer over Mutti – Italiaans familiebedrijf met een passie voor pomodori

Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen – Artusi’s prachtige verhaal over cappelletti

Dubbel feest deze week, want niet alleen is het precies een jaar geleden dat Het perfecte recept verscheen, ook openen vandaag de deuren van het restaurant van Casa Artusi weer. Dat vieren we met een eerbetoon aan de cappelletti, het misschien wel mooiste verhaal uit Het perfecte recept. Natuurlijk ontbreken deze cappelletti ook niet op het nieuwe menu van Casa Artusi, dat in alles Artusi’s nalatenschap ademt. Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen Dit verhaal uit Het perfecte recept...

Lees meer over Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen – Artusi’s prachtige verhaal over cappelletti

Fagottini met pompoen, amaretti en salieboter uit het kookboek van Pastology

Vier jaar geleden zitten Bruna Bonaca en Emanuele Mazzaroppi met hun handen in het haar. Restaurants zijn gesloten vanwege de pandemie en dus zitten ze zonder werk. Ze besluiten echter niet bij de pakken neer te zitten en te doen waar ze goed in zijn: pasta maken. In eerste instantie voor zichzelf en voor vrienden, maar al gauw ook voor vreemden. Onder de naam Pastology bedenken ze sinds die tijd elke maand een ander menu met de beste pasta die je buiten Italië kunt krijgen. Maar dat niet...

Lees meer over Fagottini met pompoen, amaretti en salieboter uit het kookboek van Pastology

San Marzano-tomaten – het rode goud van Solania

Hoewel de tomaat zich erg thuis voelt in de Italiaanse keuken, liggen zijn wortels in Zuid-Amerika. Rond 1700 maakte de tomaat de oversteek van het Zuid-Amerikaanse halfrond naar de Italiaanse laars. Volgens sommige Italianen was het een cadeau van de toenmalige heerser van Peru, maar andere, betrouwbaardere bronnen, wijzen op de persoon van ontdekkingsreiziger Hernando Cortez als degene die de tomaat mee naar zijn thuisland nam, vanwaar de tomaat al snel op Italiaanse bodem belandde. De...

Lees meer over San Marzano-tomaten – het rode goud van Solania

Waar eet je de lekkerste sfogliatelle van Napels?

‘Napule tre cos ten e bell, a pizz, o sol e a sfugliatell’ – in Napels vind je drie mooie dingen: pizza, zon en sfogliatella, zo staat er op het servetje van Antico Forno delle Sfogliatelle Calde Fratelli Attanasio (Vico Ferrovia 1), waar Saskia ooit haar eerste sfogliatella proefde. Het is een vrije aanpassing van ‘Napule tre cose tene belle: ‘o mare, ‘o Vesuvio, e ‘e sfugliatelle’, waarbij de sfogliatella zich mag meten met de zee en de Vesuvius. De broers Attanasio weten niet...

Lees meer over Waar eet je de lekkerste sfogliatelle van Napels?