Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Lees al onze verhalen over Italië

Mutti – Italiaans familiebedrijf met een passie voor pomodori

Mutti is een van de bekendste fabrikanten van tomaten in blik, tomatensaus en tomatenpuree in Italië. Het historische familiebedrijf uit Parma heeft in de loop der tijd niet alleen in Italië de supermarktschappen veroverd, ook in Nederland en België zijn hun producten geliefd. Tijd om eens in de wereld van de pomodori, passata, polpa en pelati van Mutti te duiken! Al meer dan honderdvijfentwintig jaar tussen de tomaten Mutti bestaat al sinds 1899 en is nog altijd een familiebedrijf. Het...

Lees meer over Mutti – Italiaans familiebedrijf met een passie voor pomodori

Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen – Artusi’s prachtige verhaal over cappelletti

Dubbel feest deze week, want niet alleen is het precies een jaar geleden dat Het perfecte recept verscheen, ook openen vandaag de deuren van het restaurant van Casa Artusi weer. Dat vieren we met een eerbetoon aan de cappelletti, het misschien wel mooiste verhaal uit Het perfecte recept. Natuurlijk ontbreken deze cappelletti ook niet op het nieuwe menu van Casa Artusi, dat in alles Artusi’s nalatenschap ademt. Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen Dit verhaal uit Het perfecte recept...

Lees meer over Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen – Artusi’s prachtige verhaal over cappelletti

Fagottini met pompoen, amaretti en salieboter uit het kookboek van Pastology

Vier jaar geleden zitten Bruna Bonaca en Emanuele Mazzaroppi met hun handen in het haar. Restaurants zijn gesloten vanwege de pandemie en dus zitten ze zonder werk. Ze besluiten echter niet bij de pakken neer te zitten en te doen waar ze goed in zijn: pasta maken. In eerste instantie voor zichzelf en voor vrienden, maar al gauw ook voor vreemden. Onder de naam Pastology bedenken ze sinds die tijd elke maand een ander menu met de beste pasta die je buiten Italië kunt krijgen. Maar dat niet...

Lees meer over Fagottini met pompoen, amaretti en salieboter uit het kookboek van Pastology

San Marzano-tomaten – het rode goud van Solania

Hoewel de tomaat zich erg thuis voelt in de Italiaanse keuken, liggen zijn wortels in Zuid-Amerika. Rond 1700 maakte de tomaat de oversteek van het Zuid-Amerikaanse halfrond naar de Italiaanse laars. Volgens sommige Italianen was het een cadeau van de toenmalige heerser van Peru, maar andere, betrouwbaardere bronnen, wijzen op de persoon van ontdekkingsreiziger Hernando Cortez als degene die de tomaat mee naar zijn thuisland nam, vanwaar de tomaat al snel op Italiaanse bodem belandde. De...

Lees meer over San Marzano-tomaten – het rode goud van Solania

Waar eet je de lekkerste sfogliatelle van Napels?

‘Napule tre cos ten e bell, a pizz, o sol e a sfugliatell’ – in Napels vind je drie mooie dingen: pizza, zon en sfogliatella, zo staat er op het servetje van Antico Forno delle Sfogliatelle Calde Fratelli Attanasio (Vico Ferrovia 1), waar Saskia ooit haar eerste sfogliatella proefde. Het is een vrije aanpassing van ‘Napule tre cose tene belle: ‘o mare, ‘o Vesuvio, e ‘e sfugliatelle’, waarbij de sfogliatella zich mag meten met de zee en de Vesuvius. De broers Attanasio weten niet...

Lees meer over Waar eet je de lekkerste sfogliatelle van Napels?

De mooiste kloostertuinen in Napels, aan de Amalfikust, op Capri en in Sorrento

Ook in hartje Napels, te midden van de chaos van de kleurrijke steegjes in het historisch centrum, zijn er plekken te vinden waar je in alle rust kunt ronddwalen. De chiostri, kloostertuinen, die we in dit artikel delen, vormen stuk voor stuk een betoverende mix van kunst en geschiedenis. Van kleurrijke bankjes tussen de sinaasappelbomen tot het graf van Dracula, deze soms goed verborgen plekken onthullen verrassende geheimen! Chiostro di Santa Chiara Een van onze lievelingsplekjes in Napels...

Lees meer over De mooiste kloostertuinen in Napels, aan de Amalfikust, op Capri en in Sorrento

Bekijk de schedel met oren in de Chiesa di Santa Luciella ai Librai in Napels

Napels is een stad die je op elke hoek verrast. Tussen het bruisende verkeer, de geuren van versgebakken pizza en het geroezemoes van de markten, liggen verborgen plekken die je terugvoeren naar eeuwenoude tradities. Het is een stad vol verhalen, van legendes tot kleine rituelen die generaties lang bewaard zijn gebleven. Een van die verhalen vind je in een steegje bij de beroemde Spaccanapoli, waar een bijna onopvallend kerkje schuilgaat: de Chiesa di Santa Luciella ai Librai. Een verborgen...

Lees meer over Bekijk de schedel met oren in de Chiesa di Santa Luciella ai Librai in Napels

De mooiste monumentale fonteinen in Napels – van de Fontana del Nettuno tot de Fontana del Gigante

Ontdek de mooiste en bijzonderste historische fonteinen in Napels, van de barokke charme van de Fontana del Gigante tot de majestueuze Fontana del Nettuno, van de ingetogen Fontana della Fortuna tot de Fontana del Belvedere hoog boven de stad. Veel fonteinen verwijzen naar Napolitaanse legendes, zodat je al wandelend langs al dat water ook nog iets opsteekt over de historie van de stad, ook omdat veel fonteinen vaak verplaatst werden voordat ze op hun huidige locatie terechtkwamen. Tranen in...

Lees meer over De mooiste monumentale fonteinen in Napels – van de Fontana del Nettuno tot de Fontana del Gigante

Drink een caffè caldo freddo bij Bar Mastracchio in Napels

Bar Mastracchio is een koffiebar in de Quartieri Spagnoli, een kleurrijke wijk in het centrum van Napels. Op het eerste gezicht lijkt het een bar als zoveel andere in de stad waar men gek is op koffie. In deze klassieke bar kun je echter een bijzonder kopje koffie bestellen, waar veel mensen speciaal voor omlopen: de caffè caldo freddo. Iris en Joël van Ontdek Napels komen er ook regelmatig en vertellen je er meer over. Wat is de caffè caldo freddo? Ruim dertig jaar geleden bedacht eigenaar...

Lees meer over Drink een caffè caldo freddo bij Bar Mastracchio in Napels