Boeken uit & over Italië 3 nieuwe boeken voor liefhebbers van Italiaanse historie
Heb je nog een plekje in je koffer voor een boek waarin Italië en geschiedenis prachtig samenkomen? Of wil je op eigen balkon of bank even lekker wegdromen naar Rome of Puglia?
In deze blog tippen we drie nieuwe boeken voor liefhebbers van Italiaanse historie: Julia – vrijgevochten keizersdochter van Rosita Steenbeek, Het Forum Romanum – stenen en stemmen van Guido Cuyt & Michiel Verweij en Castel del Monte, tussen feit en fictie van Huub Kurstjens.
Julia – vrijgevochten keizersdochter
Het nieuwe boek van Rosita Steenbeek, Julia – vrijgevochten keizersdochter, laat je kennismaken met de enige dochter van keizer Augustus. Julia zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt.
Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept....
Italië dichtbij Het Romeinse Limespad #2: van Zoeterwoude-Dorp naar Alphen aan den Rijn
In de zomer van 2021 plaatste Unesco de Romeinse Limes op de Werelderfgoedlijst. Reden voor Ciao tutti’s Marloes en haar vriend Thijs om steeds een stukje van het Romeinse Limespad te wandelen.
Eerder deelden ze in deze blog al wat achtergronddetails van het Limespad. Via deze link lees je het verslag van hun eerste etappe, van Katwijk aan Zee via Leiden naar Zoeterwoude-Dorp.
Begin maart trokken Marloes en Thijs hun wandelschoenen weer aan om hun tocht over het Limespad te vervolgen. Dit keer verliep de wandeling grotendeels door de polder, om precies te zijn van het pittoreske Zoeterwoude-Dorp naar het Archeon in Alphen aan den Rijn.
Zoeterwoude-Dorp
Marloes: ‘We beginnen onze wandeling waar we de vorige keer stopten. Vanaf Leiden Centraal pakken we de bus naar Zoeterwoude-Dorp.
Wanneer we vanaf de bushalte onder de drukke weg door het dorpje inlopen, zijn we verrast door het eigen karakter van het dorp. Rondom de kerk zijn mooi gelegen huisjes aan de vaart, elk met een eigen...
Boeken uit & over Italië Onze donkerste nacht – op de vlucht van Venetië naar het Italiaanse platteland
In het boek Onze donkerste nacht neemt Jennifer Robson je mee naar Italië, naar het najaar van 1943. Op de vlucht voor de nazi’s verlaat de joodse Antonina Venetië om onder te duiken bij de Italiaanse Nico door zich voor te doen als zijn kersverse vrouw Nina, die samen met hem de boerderij komt runnen.
Hoewel Nina en Nico elkaar nauwelijks kennen, moeten ze voor de buitenwereld doen alsof ze gelukkig en verliefd zijn. Maar het boerenleven valt Nina zwaar en sommige bekenden van Nico zijn achterdochtig.
Vooral zijn vroegere studiegenoot Zwerger, die inmiddels voor de Duitsers werkt en nog een rekening te vereffenen heeft met Nico. Hoe meer hij over Nina te weten komt, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat er iets niet in de haak is.
Terwijl Nina en Nico langzaam nader tot elkaar komen, doet Zwerger er juist alles aan om hen uit elkaar te drijven…
Lees alvast een fragment
‘Het was al lang tijd om naar huis te gaan. Met hulp van Sandro, de aardigste van de portiers van het Casa...
Boeken uit & over Italië Mijn zusje en de zee – prachtig boek dat je meevoert naar de Adriatische kust
Een nieuwe boekentip: Mijn zusje en de zee van Donatella Di Pietrantonio, dat op de longlist van de Premio Strega 2021 stond. In een beeldende, poëtische stijl schetst Di Pietrantonio een prachtig portret van de ambivalente band tussen twee zussen.
Terug naar Pescara
Een telefoontje dwingt een vrouw om gehaast te vertrekken uit haar woonplaats Grenoble. Met de trein reist ze langs verschillende kleine stations, tot haar raampje gevuld wordt met de Adriatische Zee. Ze is terug in haar geboorteland Italië.
Ze zal haar jongere zus na jaren weer zien, haar zus die zo anders is dan zij. Vroeger waren ze onafscheidelijk, later raakten ze eraan gewend elkaar uit het oog te verliezen. Terug in Pescara wordt ze overspoeld door de herinneringen aan hun chaotische relatie.
Lees alvast een fragment
‘De regenbui barstte los boven het feest zonder door een donderslag te worden aangekondigd; niemand van de genodigden had gezien dat de wolken zich samenpakten boven de donkere beboste heuvels.
We...
Umbrië Agriturismo Tenuta Conti Faina – vakantie vieren en wijn proeven in Umbrië
Elke kiest tijdens haar vakantie in Italië het liefst voor een agriturismo als uitvalsbasis. Dat is niet alleen leuk voor Floris, haar zoontje van vier; ook voor papa en mama is zo’n vakantie bij de boer genieten. Zeker als het, zoals bij Agriturismo Tenuta Conti Faina, om een wijnboer gaat!
Elke: ‘Ik had deze agriturismo in eerste instantie gekozen vanwege de ligging. Van hieruit zouden we fijne uitstapjes kunnen maken naar Todi, Narni en Orvieto. Op het moment dat we aankomen bij Tenuta Conti Faina, ben ik dan ook een beetje overdonderd door de schoonheid van de agriturismo zelf.
Het is nog veel mooier dan de plaatjes op internet, met een prachtig historisch pand als hart van de agriturismo en panorama’s die je blijft vastleggen. Vanaf het terrein heb je schitterend uitzicht over heuvels, nabijgelegen dorpjes, olijfbomen en wijngaarden.
De agriturismo van de graven Faina
De agriturismo ligt in Fratta Todina, op twintig minuten rijden van Todi. Het ligt op het terrein dat...
Boeken uit & over Italië En de wereld was jong – een prachtig portret van het naoorlogse Keulen, Hamburg en San Remo
In het boek En de wereld was jong, het eerste deel van een trilogie, schetst Carmen Korn een prachtig portret van het naoorlogse Europa. Ze neemt je mee naar Keulen, Hamburg en San Remo.
Gerda Aldenhoven en Elisabeth Borgfeldt, tien en elf jaar oud, leren elkaar in 1912 kennen aan het Oostzeestrand. Ze worden vriendinnen voor het leven.
Als lezer stap je in hun leven op het moment dat de jaren vijftig aanbreken, het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog. Een decennium vol grote en kleine momenten, geluk en verdriet, hoogte- en dieptepunten. Feesten die gezamenlijk worden gevierd, uitdagingen die moeten worden aangegaan.
Gerda en haar man Heinrich hebben ooit een huis geërfd aan de Pauliplatz in Keulen. Ze wonen er nog altijd, samen met hun kinderen Ursula en Ulrich en Heinrichs ongehuwde nichten, die hun eigen woning hebben verloren bij een nachtelijk bombardement.
Heinrich heeft een kunstgalerie, maar de zaken lopen niet bijzonder goed. Sinds de oorlog hebben de mensen geen...
Campanië B&B Donna Regina – slapen in een voormalig klooster in Napels
Paul en zijn vrouw Lianne genoten onlangs vier dagen lang van Italië in het kwadraat, in la bella Napoli. Voor hun verblijf hadden ze, op aanraden van Saskia, gekozen voor B&B Donna Regina, in een voormalig klooster achter het Complesso Monumentale Donnaregina.
Kunstzinnig contrast
Paul: ‘In het voormalige nonnenklooster Donnaregina Vecchia – stammend uit de veertiende eeuw – zou zich ons kunstzinnige gastenverblijf bevinden, dat deel uitmaakt van een keten van B&B’s, opgezet door een groep jonge Napolitanen met interesse voor kunstgeschiedenis, restauratie en architectuur en met als doel het promoten van zowel oud cultureel Napels als ook de regio Campanië.
Aan de Via Luigi Settembrini 80 bevindt zich een grote halfronde houten poort waar een klein deurtje in vrij gemaakt is (inclusief hoge opstap) waardoor je een grote kale betegelde gang betreedt die naar het trappenhuis en de kleine lift leidt.
Op de vierde verdieping stopt de lift abrupt. Het kale trappenhuis doet nog...
Boeken uit & over Italië De beet van de tarantula – een nieuwe zaak voor Luigi Gelsomino
Na In jouw bloed komt commissaris Gelsomino, een creatie van de Italiaanse schrijver Marco Lugli, terug in De beet van de tarantula, samen met zijn assistent Colazzo en voormalig politie-inspecteur Anna Fontana.
In Sulrano, in het uiterste zuiden van Puglia, sterven nog steeds mensen aan de beet van de tarantula-spin. Dat is althans de verklaring die de dorpelingen geven aan de sterfgevallen die plaatsvinden tijdens onder meer het feest van San Paolo.
Autopsies bevestigen de aanwezigheid van een spinnengif, maar Gelsomino is ervan overtuigd dat Sulrano een dorp is dat door de geschiedenis en de vooruitgang is overgeslagen en waar, in de schaduw van de onwetendheid van de bewoners, iemand ongestoord aan het moorden is.
De politieman wordt tegen zijn wil gekatapulteerd in een achtergebleven en zwijgzame gemeenschap. Hij wordt gedwongen nooit eerder begane onderzoekspaden te bewandelen en te beslissen of de plotselinge afbrokkeling van zijn eigen morele en professionele integriteit een...
Italië dichtbij Het Romeinse Limespad #1: van Katwijk aan Zee via Leiden naar Zoeterwoude-Dorp
Ciao tutti’s Marloes en haar vriend Thijs wandelen steeds een stukje van het Romeinse Limespad. In deze blog vertelden ze je wat achtergronddetails van het Limespad, vandaag doen Marloes en Thijs verslag van hun eerste etappe.
Ze lopen in twee dagen tijd van Katwijk aan Zee via Leiden Centraal Station (circa vijftien kilometer) met de volgende dag Zoeterwoude-Dorp als eindpunt (ongeveer dertien kilometer).
Vanaf Katwijk aan Zee landinwaarts
Marloes: ‘De officiële start van het Limespad wordt gemarkeerd door het kunstwerk Brittenburg van Nicolas Dings, nabij Katwijk aan Zee. Dit bronzen kunstwerk staat op een dam van het uitwateringskanaal: hier stroomt de Oude Rijn de Noordzee in.
In de tijd van de Romeinen was dit kanaal er echter nog niet. Op deze plek stond toen Fort Brittenburg, de markering van het westelijke eindpunt van de Limes. Vanuit dit fort werd de landgrens bewaakt en werden dappere en succesvolle pogingen ondernomen om Brittannia (het huidige Groot-Brittannië) te...
Italië dichtbij Romeins Limespad: een trektocht voor grensgangers
In 2021 werd de limes, de Romeinse noordgrens in Nederland, tot Unesco Werelderfgoed verklaard (waarover we in deze blog al schreven). Deze grens, die grofweg de Rijn en haar vertakkingen volgt, heeft immers grote historische en landschappelijke betekenis.
Omdat Ciao tutti’s Marloes en haar vriend Thijs in coronatijden de wandelschoenen toch wel wat vaker aantrekken dan normaal, is dit de ideale gelegenheid om het grensgebied aan de Rijn te voet te ontdekken, aan de hand van het wandelpad (LAW 16) dat sinds 2018 langs die zogenaamde limes loopt.
Marloes en Thijs doen hier (onregelmatig) verslag van hun avonturen langs de Limes. Elke keer als ze een etappe hebben gelopen, nemen ze je in woord en beeld mee. Maar voordat ze echt op pad gaan, vanuit Katwijk aan Zee, introduceren ze de wandelroute en bieden ze wat achtergrondinformatie, zodat je goed voorbereid in de voetsporen van de Romeinen kunt treden.
Wat is de Romeinse limes?
‘Wie zou Azië, Afrika of Italië verlaten en naar...
Italië dichtbij Bewonder de Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent in Utrecht
Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een zeer omvangrijke, uiterst zeldzame achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal weten te verwerven, met ruim zeshonderd verschillende figuren.
Van 13 december 2024 tot en met 12 januari 2025 kun je deze kerststal gratis bewonderen. Deze magische miniatuurwereld – waarin niet alleen Jozef, Maria, Jezus, de os en de ezel een plek innemen, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen – zal groot en klein weten te betoveren!
Een engel van Ciao tutti
Voor dit stukje Napels in Nederland kon schitteren, moest de kerststal vakkundig gerestaureerd worden. De figuren moesten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen moesten worden hersteld en loszittende verf moest opnieuw worden vastgezet.
Om dit te bekostigen, kon je twee jaar geleden een kerststalfiguur adopteren. Als Ciao tutti-team namen we een engel onder onze vleugels, die na maanden bouwen en restaureren te zien is in de mooiste kerststal van Nederland.
...
Gardameer Bed & Breakfast Carpe Diem – pluk de dag in Solferino
Je ogen openen in Italië is altijd een feestje, maar bij B&B Carpe Diem in Solferino, vlak bij het Gardameer al helemaal. Op uitnodiging van de Vlaamse An Beirens, die hier al jaren woont en de omgeving op haar duimpje kent, plukte Saskia dit voorjaar een paar dagen al het moois dat Solferino, de Colline Moreniche en de omliggende steden en dorpjes te bieden hebben.
An is, naast eigenaar van B&B Carpe Diem, ook reisleidster voor dit gebied. Tijdens eerdere uitstapjes nam ze Saskia al mee op pad, naar onder meer Il Vittoriale (het voormalige woonhuis van Gabriele D’Annunzio) en Mantova. An en Saskia fietsten door het Parco del Mincio, bezochten een mooie wijngaard, maakten een boottocht op het Gardameer en natuurlijk ontdekten ze Solferino zelf.
Hemelse sferen in kamer Acqua Azzurra
Indien beschikbaar, reserveert An kamer Acqua Azzurra voor Saskia. Deze kamer dankt haar naam aan een liedje van Lucio Battisti.
Dankzij de vaardige handen van Mauro, Ans echtgenoot, en Ans oog voor...