Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 nieuwe boeken voor liefhebbers van Italiaanse historie

Heb je nog een plekje in je koffer voor een boek waarin Italië en geschiedenis prachtig samenkomen? Of wil je op eigen balkon of bank even lekker wegdromen naar Rome of Puglia?

In deze blog tippen we drie nieuwe boeken voor liefhebbers van Italiaanse historie: Julia – vrijgevochten keizersdochter van Rosita Steenbeek, Het Forum Romanum – stenen en stemmen van Guido Cuyt & Michiel Verweij en Castel del Monte, tussen feit en fictie van Huub Kurstjens.

Julia – vrijgevochten keizersdochter

Het nieuwe boek van Rosita Steenbeek, Julia – vrijgevochten keizersdochter, laat je kennismaken met de enige dochter van keizer Augustus. Julia zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt.

Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept.

Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt.

Julia – vrijgevochten keizersdochter | Rosita Steenbeek | ISBN 9789044635928 | € 23,99 | uitgeverij Prometheus | bestel Julia – vrijgevochten keizersdochter bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Het Forum Romanum – stenen en stemmen

Het Forum Romanum is een van de bekendste bezienswaardigheden in Rome. Maar hoe het Romeinse forum er ooit heeft uitgezien, daarover blijven archeologen, historici en classici elkaar in de haren vliegen.

Het rijk geïllustreerde boek Het Forum Romanum – stenen en stemmen volgt de evolutie van de recente archeologische ontdekkingen en theorieën. Geen saaie beschrijvingen van archeologische resten, geen opsommingen van afmetingen en steensoorten, maar een selectie teksten uit de klassieke literatuur, in het origineel én in vertaling, die laat zien wat er op het Forum Romanum gebeurde.

Wat ging Plinius beluisteren in de Basilica Iulia? Wat was nu eigenlijk de geheimzinnige Zwarte Steen? Wat heeft de apostel Petrus met het Forum te maken? Heeft men in 2020 daadwerkelijk het graf van Romulus ontdekt? Ging het Forum met de val van het Romeinse rijk mee ten onder, of bleef het voortleven?

De auteurs vullen met dit nieuwe standaardwerk de leemtes op in de kennis van een van de bekendste archeologische sites uit de Romeinse oudheid. Zodoende krijgen die stenen opnieuw een stem…

Het Forum Romanum – stenen en stemmen | Guido Cuyt & Michiel Verweij | ISBN 9789463713474 | € 44,50 | bestel Het Forum Romanum – stenen en stemmen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Castel del Monte, tussen feit en fictie

Het is een van de bekendste kastelen ter wereld: Castel del Monte, in Puglia. Er doen veel mythes over dit kasteel de ronde, evenals over de opdrachtgever, keizer Frederik II van Hohenstaufen, die het in 1240 liet bouwen. Bijna alles aan het kasteel is achthoekig.

Er zijn honderden boeken over dit bijzondere kasteel geschreven, maar niet één in het Nederlands en ook niet één waarbij in een historiografische benadering alle mogelijke theorieën over de symboliek en de functie van het kasteel bij elkaar gebracht zijn.

Huub Kurstjens doet dit in Castel del Monte, tussen feit en fictie voor het eerst, in een historiografische benadering van Castel del Monte, waarbij hij het kasteel vergelijkt met andere kastelen in die tijd. Daarbij houdt hij acht theorieën over wat de functie van het gebouw geweest zou kunnen zijn tegen het licht.

Samen met de auteur maak je een historische reis op zoek naar de oorsprong en de betekenis van Castel del Monte.

Castel del Monte, tussen feit en fictie | Huub Kurstjens | ISBN 9789464504378 | € 23,50 | Boekscout | bestel Castel del Monte, tussen feit en fictie bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *