Campanië Ovo – bellissimo bed & breakfast in hartje Napels
In het hart van het historisch centrum van Napels, bijna aan het altijd levendige Piazza Bellini, opent een jong Italiaans stel hun huis voor gasten van over de hele wereld. In hun bellissimo bed & breakfast Ovo vind je een perfecte mix van modern design en traditionele hartelijkheid.
Je zult meteen verliefd worden op de hoge plafonds en op de vele details die van deze B&B echt een thuis maken. Zo vind je bij Ovo bijvoorbeeld dezelfde lantaarns als aan de Rua Catalana, een straat waar veel traditionele ijzersmeden te vinden zijn. Ze zijn ontworpen door architect Riccardo Dalisi en gemaakt door Ciro Pepe.
Schilders als Luca Davino en Umberto Leonetti hebben een deel van hun collectie aan de muren van de gemeenschappelijke ruimtes en de drie kamers gehangen. Designliefhebbers herkennen vast ook andere meubelstukken en lampen.
Vanaf de ruime balkons kijk je uit op de resten van de Griekse stad Neapolis op Piazza Bellini, waar regelmatig live muziek te horen is. Links zie je de...
Campanië Certosa di San Lorenzo in Padula – een leven in stilte in het grootste klooster van Zuid-Italië
Marga en Hans Pilon hebben hun hart verloren aan de Cilento. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking. Regelmatig delen ze een pareltje in deze streek, met vandaag het prachtige Certosa di San Lorenzo in Padula.
Marga: ‘Wandelend door de enorme kloostergang van San Lorenzo, probeer ik me voor te stellen hoe het leven in stilte en afzondering moet zijn geweest voor de Kartuizer monniken die hier leefden, volgens de regels van de strengste kloosterorde van West-Europa.
Om God en zichzelf te vinden, leefden de monniken iedere dag achttien uur in stilte om te werken, studeren, eten en slapen. De overige zes uur werden in de kerk doorgebracht, met het vieren van de eucharistie en het zingen van Gregoriaanse gezangen, afgewisseld met periodes van stilte.
Volgens een strak schema gebeurde dat om middernacht, om zes uur ’s morgens en bij de vespers van vier uur ‘s middags. Het motto van de...
Campanië Wandel naar de krater van de Vesuvius – de vulkaan der vulkanen
In ontelbaar veel brieven, gedichten en reisdagboeken is de Vesuvius beschreven, en op veel schilderijen en tekeningen is hij afgebeeld. Zo zag Johann Wolfgang Goethe vlak voor zijn vertrek uit Napels op 2 juni 1787 ‘was man in seinem Leben nur einmal sieht’. Kijkend uit een raam van het slot van de gravin Giovane zag hij de lava in de avondzon van de berghelling stromen, en de wolken goudachtig opgloeien.
De eerste getuigenis van de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 wordt beschreven in een brief die Plinius de Jongere schreef aan Tacitus. Plinius vertelt in deze brief over de dood van zijn oom, Plinius de Oude.
‘Hij haastte zich in de richting waar vandaan de anderen vluchtten, recht op het gevaar af en zó geheel zonder angst, dat hij aan zijn secretaris opdroeg alle stadia en vormen van het onheil op te schrijven. Reeds viel er as op de schepen, steeds heter en dichter naarmate zij dichterbij kwamen en al spoedig viel er ook puimsteen en zwarte, half verkoolde en...
Campanië De mooiste stranden van Capri
Na onze kennismaking met keizerlijk Capri en een aantal prachtige wandelingen met uitzicht, is er ook tijd voor een dagje dolce far niente. En waar kun je dat beter doen dan aan een van Capri’s schitterende stranden?
We delen dan ook graag zes fijne tips voor een dagje strand tijdens je vakantie op Capri – met dank aan Gillian en Holly voor het delen van hun favoriete plekjes.
Onze eerste favoriet is Bagni Tiberio (Via Palazzo a Mare 41). Vooral als je met kinderen Capri bezoekt, is dit een fijne plek. Er is een langzaam aflopend kiezelstrand waarvan je zo het heldere water in waadt, een houten zonnedek met kleurrijke strandbedjes, een bar en een restaurant met veel verse vis op het menu.
Lido del Faro (Località Punta Carena, Anacapri) ligt in een kleine baai die wordt omgeven door rotsen, in de schaduw van de oude vuurtoren van Punta Carena. Er is een goed restaurant (met op het menu veel verse vis), een cocktailbar en een prachtig zwembad met zeewater. De...
Campanië Geniet van een verrassend rondje Ischia op de Vespa
Natuurlijke thermen, tufstenen rotsen, heerlijk eten, lange zandstranden, een rijke geschiedenis en schattige dorpjes: het groene lschia heeft een hoop te bieden. Op een klein uur varen van Napels vind je hier een paradijsje dat la dolce vita hoog in het vaandel heeft staan. Paul ontdekte dit kleurrijke eiland samen met zijn vrouw Lianne. Ze kozen voor de leukste manier die er is: een tour over Ischia met een Vespa!
Paul: ‘Wat is er nu mooier dan de sfeer van dit eilandje te ervaren tijdens een Vespatour? Een rondje via de SP270 vergt zo’n kleine veertig kilometer, dus dat is makkelijk te doen op een dag. Andiamo!
We vertrekken vanuit de heuvels boven Lacco Ameno en zoeven eerst naar Forio, waar we onze eerste stop maken bij het prachtig witte kerkje Madonna del Soccorso. Dit is met recht het mooiste kerkje van lschia, wat een beauty!
Forio is een klein stadje, beroemd om zijn wijnproductie, keramiek- en delicatessenwinkeltjes. De muren zijn hier opgetrokken uit vulkanische...
Campanië Winter op Capri – wat is er allemaal te doen?
Capri mag misschien bekend staan als heerlijke zomerbestemming (met fijne stranden, een azuurblauwe zee en citroenbomen), maar ook in de winter is het eiland een heerlijke plek om even helemaal op te laden. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje volop en is het nog warm genoeg om op een terrasje een cappuccino of cocktail te drinken.
Als de zon ondergaat, hullen duizenden lichtjes Capri in een sfeervol licht. Met name het Piazzetta wordt voor de feestdagen uitbundig versierd, maar ook de smalste steegjes worden hier en daar schitterend verlicht.
Kerstsfeer op Capri
Op 8 december gaan de prachtige kerstlichtjes aan die je meteen in feeststemming brengen. Niet alleen het Piazzetta schittert, ook de straten, winkels en restaurants zijn prachtig versierd. Holly & Gianluca, de eigenaren van Ristorante Michel’angelo, stuurden ons deze prachtige foto’s zodat jullie allemaal mee kunnen genieten van de kerstsfeer in Capri.
Tussen Kerstmis en Oud&Nieuw komt Capri overigens weer...
Campanië Capri Wine Hotel – dolce far niente op een droomeiland
Op zoek naar een hotel voor ons winterse weekend op Capri, ontdekten we het Capri Wine Hotel, van de Caprese Raffaele en zijn Nederlandse vrouw Elena. Drie jaar geleden openden zij dit prachtige hotel tussen Marina Grande en het Piazzetta, omringd door heel veel groen en met vanuit bijna elk hoekje uitzicht op zee en de Vesuvius. Deze combinatie maakte de keuze makkelijk: hier wilden we graag een keer wakker worden!
Na een ietwat onstuimige reis vanuit Rome (de grote veerboot kon niet uitvaren vanwege een technisch mankement en dus moesten we snel van de ene Napolitaanse haven naar de andere, waar een kleinere boot op ons lag te wachten) zetten we voet aan wal op Capri. Op de kade van Marina Grande worden we verwelkomd door een Madonna met een Nederlandse spreuk. Waar dit kleine stukje vaderland vandaan komt, weet helaas niemand ons te vertellen.
We nemen eerst even de funicolare naar boven, voor een snelle cappuccino op het piazzetta. Van daar is het zo’n tien minuten lopen naar...
Campanië 10x doen in Anacapri – van Casa Rossa en de Scala Fenicia tot Villa San Michele en de Monte Solaro
Vanuit Capri willen we met de bus naar Anacapri. Een afstand van niks, maar voor de Capresi DOC lijkt het alsof we een wereldreis willen maken. Wat denken we in Anacapri te vinden dat Capri zelf niet heeft, zo vragen de barista’s van Bar Tiberio zich af. De onzichtbare barrière tussen de twee plaatsjes op het eiland had zich niet beter kunnen doen voelen…
We trekken ons echter niets aan van de gefronste wenkbrauwen en stappen in de bus. Via een schitterende route, met na elke bocht een zo mogelijk nog adembenemender uitzicht, rijdt de bus, met op deze winterse ochtend vooral veel oude dametjes aan boord, langzaam maar zeker omhoog. Boven de bestuurdersstoel prijkt een bonte verzameling Madonna’s die ons moeten beschermen. Voor een van de Caprese dametjes is dat niet voldoende, ze maakt met haar ogen dicht een kruisteken voor we de scherpste bocht nemen.
Het helpt, want even later staan we ongedeerd onder een knisperend blauwe winterlucht in Anacapri. Dit stadje is een wirwar...
Campanië Pisciotta – de Cilento in een notendop
Wat heeft de Cilento toch een heerlijk klimaat. Zelfs in het najaar is het water van de zee nog warm, de temperatuur vaak ruim boven de twintig graden en schijnt de zon volop. Een ideale maand om in alle rust te genieten van al het moois dat de Cilento biedt, zo laten Marga en Hans ons zien.
Dit keer reizen we naar het dorpje Pisciotta waar je de Cilento in een notendop vindt: een oude borgo vlak bij de zee, te midden van eeuwenoude olijfgaarden, met een prachtig vissershaventje.
We bezoeken Pisciotta op een zomerse dag in de laatste week van oktober. De lucht is stralend blauw en het wordt vijfentwintig graden. Op het piazza in het centro storico beginnen we met een caffè met cornetto op het terras van Bar Germania. Pisciotta is een geliefde plek voor Duitsers, die hier genieten van de authentieke sfeer en de prachtige omgeving. Zelfs Duitse kranten zijn er te koop. Toch is het hier heel rustig en absoluut niet toeristisch, ook niet in het hoogseizoen.
Op het plein zien we...
Amalfikust Op de scooter langs de Amalfikust – naar de kleurrijke plaatsjes Praiano en Positano
Ciao tutti-lezer Linda Draak genoot van het ultieme Italiëgevoel en toerde op een scooter langs de Amalfikust. Vandaag doet ze verslag van deze heerlijke tocht.
Linda: ‘Alleen al bij de naam Amalfi borrelt er een warm gevoel door mijn lijf en lijkt het of mijn cuore een sprongetje maakt. De adembenemende kust ten zuiden van Napels is, zoals de Italianen zelf zeggen, stupenda. Diepe ravijnen, unieke berg- en kustdorpen en de blauwe zee vormen het perfecte decor voor een rit met een scooter… Maar wel eentje met een Italiaans nummerbord!
We logeren in het plaatsje Furore, bij B&B Roccia Fiorita, hoog tegen de Costiera Amalfitana gebouwd, waar de bus vanuit Napels ons heeft gebracht. Furore is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië (zie ook deze blog over Furore). Vanaf het terras van de bed & breakfast heb je een geweldig uitzicht over zee.
Vanaf de fermata voor de deur rijd je met de bus via een duizelingwekkende strada naar de SS163, de beroemde...
Basilicata Ontdek de mooiste dorpjes van Zuid-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
In onze vorige Specials zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië en de mooiste dorpjes in het midden van Italië al op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het zuiden van de laars, met de regio’s Campanië, Calabrië, Basilicata, Puglia, Sicilië en Sardinië, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen dragen.
Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-ItaliëOpent in een nieuw tabblad:
In Campanië zijn dit Albori, Atrani, Castellabate, Conca dei Marini, Furore, Monteverde, Nusco, Sant’Agata de’ Goti en Zungoli.
De mooiste dorpjes van Calabrië zijn Aieta, Altomonte, Bova, Chianalea di Scilla,...
Campanië Caravaggio’s zeven werken van barmhartigheid voor de Pio Monte della Misericordia in Napels
In 1606 vluchtte Caravaggio vanuit Rome naar Napels, waar hij enige tijd verbleef voordat hij ook deze stad moest ontvluchten. Gelukkig was hij lang genoeg in Napels om voor de kerk Pio Monte della Misericordia een van zijn meesterwerken te schilderen, De zeven werken van Barmhartigheid.
Zijn opdrachtgevers, die deel uitmaakten van de grootste liefdadigheidsinstelling van Napels, stonden erop dat hij de belangrijkste werken van barmhartigheid, zoals ze in het evangelie van Matteüs vermeld stonden, op één altaarstuk zou weergeven: ‘Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen’ (Matteüs 25, 35-36).
Hoe Caravaggio tot de compositie op het altaarstuk kwam, zullen we helaas nooit precies weten, maar zeker is dat hij de kunst niet bij een collega-schilder af...