Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pisciotta – de Cilento in een notendop

Wat heeft de Cilento toch een heerlijk klimaat. Zelfs in het najaar is het water van de zee nog warm, de temperatuur vaak nog ruim boven de twintig graden en schijnt de zon nog volop. Een ideale maand om in alle rust te genieten van  al het moois dat de Cilento biedt, zo laten Marga en Hans ons zien.

Dit keer reizen we naar het dorpje Pisciotta waar je de Cilento in een notendop vindt: een oude borgo vlak bij de zee, te midden van eeuwenoude olijfgaarden, met een prachtig vissershaventje.

pisciotta-cilento-1 pisciotta-cilento-2 pisciotta-cilento-3

We bezoeken Pisciotta op een zomerse dag in de laatste week van oktober. De lucht is stralend blauw en het wordt vijfentwintig graden. Op het piazza in het centro storico beginnen we met een caffè met cornetto op het terras van Bar Germania. Pisciotta is een geliefde plek voor Duitsers, die hier genieten van de authentieke sfeer en de prachtige omgeving. Zelfs Duitse kranten zijn er te koop. Toch is het hier heel rustig en absoluut niet toeristisch, ook niet in het hoogseizoen.

pisciotta-cilento-4

Op het plein zien we vrouwen met boodschappen langs komen, terwijl de mannen aan de tafeltjes de laatste nieuwtjes doornemen en een kaartje leggen. Achter het piazza beginnen de trappen naar het oude centrum met zijn steegjes en het Palazzo Ducale. Dit is het hoogste deel van Pisciotta en alleen te voet te bereiken. Zoals zoveel borghi in de Cilento is Pisciotta gesticht als toevluchtsoord tegen de invallen van de Saracenen. Boven aan de trappen zien we een pleintje met uitzicht op de olijfgaarden. Aan het pleintje ligt het grote terras van Trattoria Il Borgo, bekend vanwege zijn uitstekende visgerechten.

pisciotta-cilento-5

Nog iets verder omhoog, voorbij het Palazzo Ducale, straalt het terras van I Tre Guffi ons tegemoet. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht op de zee beneden en op Marina di Pisciotta. Dit is Italiaanse sfeer ten top! Het restaurant maakt deel uit van het imposante Palazzo Marchese en ligt op het hoogste punt van Pisciotta. Vanmiddag komen we hier zeker terug, na ons bezoek aan de haven.

pisciotta-cilento-6 pisciotta-cilento-7

Met de auto is de marina te bereiken via een mooie route van vijf kilometer, die tussen de olijfgaarden naar beneden slingert. Wij nemen de wandelroute, Sentiero La Chiusa. Vanaf het plein loop je in een half uur naar beneden. We dalen snel af, eerst via de oude steegjes van de borgo, dan langs een klooster. Via trappen en een weg tussen de oude olijfbomen door bereiken we het kerkje en de eerste huizen van het haventje.

pisciotta-cilento-8 pisciotta-cilento-9 pisciotta-cilento-10

Marina di Pisciotta is een oude vissersplaats met slechts tweehonderd inwoners. Het staat bekend om zijn ansjovisvangst. De vissershuizen met wat winkeltjes, barretjes en een hotel vormen een lang lint langs de lungomare. Nu is het hier heel rustig. In de zomer is het er wat drukker met toeristen die genieten van de rust, de sfeer en het mooie zandstrand. Je vindt hier geen lido’s en toeristische activiteiten. Het lijkt of het hier altijd zo geweest is.

pisciotta-cilento-11 pisciotta-cilento-12 pisciotta-cilento-13

Veel vissers gebruiken voor de vangst van ansjovis een eeuwenoude vismethode, die nu alleen nog langs de kust van de Cilento gebruikt wordt. Bij deze antica pesca delle alici di menaica worden de vissen ‘s nachts gevangen, aangetrokken door het licht van een lamp, met een speciaal geknoopt net, de menaica. De openingen van het net zijn zo gemaakt dat alleen de grote volwassen vissen achterblijven in het net.

In hun pogingen zich te bevrijden, verliezen de vissen veel bloed, wat zorgt voor een unieke smaak. De ansjovis wordt na het schoonmaken door de vrouwen gezouten en bewaard in terracotta potten. Deze alici di menaica, met hun karakteristieke rode kleur, worden door het bedrijfje van Marino Donatella volgens de oude methode geconserveerd en verkocht  in zijn  winkeltjes aan de haven en in het dorp. Ze zijn zelfs wereldwijd te bestellen via de webshop.

pisciotta-cilento-14 pisciotta-cilento-15

In de haven zien we een paar gerestaureerde zeilschepen waarmee vroeger gevist werd. Nog een traditie die in ere hersteld is. In juni herleven vroegere tijden, als er een zeilwedstrijd wordt gehouden met de oude zeilschepen, de Regatta Tre Torri.

pisciotta-cilento-16 pisciotta-cilento-17

Even later zien we een vissersbootje de haven binnenvaren, langs de Madonna del Mare. De schipper wordt al opgewacht op de kade. De bescheiden vangst van prachtig gekleurde triglia wordt gekeurd door de mannen en meteen naar de viswinkel aan de lungomare gebracht.

pisciotta-cilento-18 pisciotta-cilento-19 pisciotta-cilento-20 pisciotta-cilento-22

Het wordt nu steeds stiller. De barretjes lopen leeg en we zien veel  bewoners naar huis gaan, met verse vis voor het middageten. Ook wij willen de ansjovis graag proeven. Marina di Pisciotta heeft verschillende visrestaurantjes, maar die zijn in deze tijd van het jaar gesloten. Het bekendste is Ristoro Angiolina aan het begin van de lungomare.

pisciotta-cilento-23

Gelukkig zijn de restaurants in het oude Pisciotta nog wel open. De bus naar boven komt na een half uur wachten helaas niet opdagen, maar een vriendelijke man, die de hele ochtend al bezig was met het schilderen van zijn vissersboot, wenkt ons. Hij laat ons in zijn auto stappen en brengt ons terug naar het plein.

Tijdens de rit vertelt hij trots over de beroemde olijfbomen van zijn dorp. Veel bomen zijn drie- tot vierhonderd jaar oud en hebben een enorme omvang. Ze zien er indrukwekkend uit, met hun dikke kronkelende stammen en takken. De bomen zijn hier ooit door de Grieken gebracht. Deze soort olijfbomen, de Pisciottana, vind je overal in de Cilento, maar het meest in de kuststreek rond Pisciotta. De uitstekende olijfolie met zijn zachte smaak heeft zelfs een DOP-keurmerk.

pisciotta-cilento-24 pisciotta-cilento-25

Op het zonovergoten terras van Le Tre Guffi genieten we van het prachtige uitzicht. We zien de olijfgaarden, de haven beneden aan de diepblauwe zee en de oude huizen van Pisciotta. De zon zet alles in een prachtig licht. Boven ons uit torent de indrukwekkend hoge witte gevel van het Palazzo Marchese. Natuurlijk eten we hier vis: eerst een antipasto met alici di menaica, gevolgd door pasta met frutti di mare e pomodorini. Eenvoudige lokale gerechten met uitstekende producten.

pisciotta-cilento-26 pisciotta-cilento-27

Na de pranzo lokt het water, op deze warme dag. Gelukkig zijn zee en strand altijd dichtbij in de Cilento. We rijden naar het mooie zandstrand bij Capriola, in de richting van Palinuro. We hebben het strand bijna voor onszelf en het water is nog aangenaam warm, dus prima om in te zwemmen.

pisciotta-cilento-28

Aan het einde van de middag gaan we nog even terug naar Marina di Pisciotta om deze prachtige dag af te sluiten in het avondlicht. Terwijl de zon langzaam onder gaat, vaart een visser met zijn kleine bootje nog de haven uit om dicht langs de kust te gaan vissen. De Madonna del Mare straalt in het laatste zonlicht en waakt over hem…’

pisciotta-cilento-29 pisciotta-cilento-30

Ontdek de Cilento vanuit Casa La Cappella
Een ander pareltje in de Cilento is Vibonati, een prachtig gelegen borgo op een langgerekte heuvelkam in de Golf van Policastro. Het middeleeuwse stratenplan is er nog helemaal intact. Aan de rand van het centro storico, met zijn smalle steegjes en eeuwenoude huizen, verhuren Hans en Marga Casa La Cappella.

Dit authentieke appartement is het bovenste deel van een oud palazzo. Vanaf het grote dakterras heb je een panoramisch uitzicht op het dorp, de zee (die op slechts drie kilometer afstand ligt), de groene heuvels en de kustlijn van Calabrië. Je neemt er deel aan het Italiaanse leven en voelt je mede dankzij de vriendelijke dorpsbewoners meteen thuis!

Cilento-Casa-Vibonati

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. dat is één van mijn lievelingsplekjes in Cilento

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *