Piemonte De kroon van Koninklijk Turijn – de residenties van de familie Savoia
De residenties van de Koninklijke familie Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye) sieren sinds de zeventiende eeuw Turijn en omstreken. Sinds 1997 staan deze Koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Een aantal van de Koninklijke onderkomens vind je in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn, zoals La Reggia di Venaria.
De stad wordt als het ware omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, worden genoemd en die hun grandeur ook vandaag de dag nog graag tentoonspreiden.
Palazzo Reale
Maar zoals gezegd vind je een aantal palazzi ook in het centrum van Turijn. Aan het Piazza Castello schittert bijvoorbeeld het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.
Het paleis moest het oudere bisschoppelijke...
Toscane Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane
In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Ze snoven er de frisse buitenlucht op, gingen op jacht en genoten van literatuur, muziek en schilderijen.
Villa di Artimino
Sinds 2013 staan twaalf van deze villa’s op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Giardino di Boboli in Florence en het Parco di Pratolino.
Parco della Villa Medicea di Pratolino
Unesco nam deze villa’s en tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’.
De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap. Volgens Unesco ‘belichamen de villa’s een nieuwe vorm en functie van residenties die in elk opzicht...
Sicilië Op ontdekkingstour op de Eolische Eilanden
Ten noorden van Sicilië liggen de Eolische Eilanden, die hun naam danken aan Aiolos, de Griekse god van de wind. Het zijn zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong.
De eilandengroep bestaat uit de eilanden Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Vandaag nemen we jullie mee naar het diepe zuiden voor een korte kennismaking met de zeven eilandjes, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken.
Lipari
Het grootste eiland, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer, is Lipari. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het plaatsje Lipari. Het eiland telt maar liefst twaalf vulkanen, met onder meer de Monte Chirica, de Monte Sant’Angelo en de Monte Pelato.
Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Monte Guardia, in het zuiden van Lipari, waar een klim beloond wordt met een uniek uitzicht op Vulcano. De vulkanen zijn allemaal niet meer actief, maar wel geniet je op het eiland dankzij de...
Lombardije Sacro Monte di Varese – een ‘heilige berg’ in Lombardije
In het noorden van Italië, in de regio’s Piemonte en Lombardije, schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘heilige bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.
Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.
Een van die Sacri Monti is de Sacro Monte di Varese (Lombardije). De Sacro Monte di Varese torent hoog uit boven Varese, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Onze Italiaanse collega-fotograaf Paolo nam er afgelopen winter een kijkje:
De Via Sacra (‘heilige weg’) werd aangelegd in 1604, op initiatief van de Kapucijner monnik Giovanni Battista Aguggiari. In het bouwplan stonden veertien kapellen die gewijd moesten worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans, met aan het einde van de kruisweg het Santuario, waar de Heilige...
Friuli-Venezia Giulia Aquileia – ‘het tweede Rome’ en een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad
Sinds 1998 staat Aquileia als archeologisch gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad, met schitterende overblijfselen die je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd brengen.
Aquileia werd niet voor niets ‘het tweede Rome’ genoemd. Niet alleen was het een belangrijke poort naar het oosten, de stad diende ook als militaire vestiging. Onder anderen Marcus Aurelius verbleef er lange tijd, hetgeen zorgde voor een grote welvaart voor Aquileia.
Opgravingen hebben blootgelegd hoe rijk deze Romeinse stad was. Wie de resten van het Romeinse forum, een basilica, een mausoleum mozaïekvloeren en funderingen van huizen bewondert, ziet de pracht en praal van de vroegere stad bijna voor zich. Ook het havengebied is grotendeels opgegraven en langs de Via Sacra (Heilige Weg) werden talloze beelden gevonden.
De basilica van Aquileia
De basiliek is opgericht door aartsbisschop Maxentius in de negende eeuw en werd vlak na het jaar...
Toscane Castello dei Conti Guidi in Poppi – een van de mooiste kastelen in Italië
Poppi, een klein dorpje in de provincie Arezzo, is de trotse bezitter van een van de tien mooiste kastelen van Italië: het Castello dei Conti Guidi. Dit kasteel steekt trots boven de daken van de huizen van Poppi uit. Misschien herken je het wel uit het jubileumseizoen van Wie is de mol?
Meteen bij de eerste aanblik valt op dat het kasteel veel overeenkomst vertoont met het Palazzo Vecchio in Florence. Niet gek als je weet dat het castello zijn huidige uiterlijk te danken heeft aan Arnolfo di Cambio, de architect die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het Palazzo Vecchio.
Bezoek het Castello dei Conti Guidi in Poppi
Van binnen is het Castello dei Conti Guidi, anders dan zijn Florentijnse evenbeeld, écht een kasteel. Je kunt het helemaal bezichtigen, van de oude cellen tot de toren. Je wandelt er naar binnen door de Porta del Leone, waarna het kasteel al zijn pracht en praal onthult.
Schitterend zijn de fresco’s in de Cappella dei Conti. De cyclus van veertiende-eeuwse...
Piemonte Luci d’Artista – kleurrijke lichtkunstwerken in Turijn
In november en december worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, bewonder je schitterende lichtkunstwerken, die de stad een magisch aanzien geven.
Een klassieker is bijvoorbeeld het Tappeto Volante (‘vliegende tapijt’) van Daniel Buren, op het Piazza Palazzo di Città – een tapijt van tientallen vierkante lantaarntjes die samen inderdaad net een vliegend tapijt vormen.
De Mole Antonelliana wordt ook elk jaar uitgelicht, net als de portici, galerijen, van het Piazza Statuto, de Via San Francesco da Assisi (van de Via Garibaldi tot de Via Pietro Micca), de Via Roma, de Via Cernaia, de Via Po, het Piazzetta Mollino en het Piazza Carlo Alberto.
Een kleine compilatie in beeld:
De lichtjes branden nog tot 12 januari 2025 – dan gaan ze weer uit tot volgend jaar begin november de nieuwe wintertijd in Turijn aanbreekt.
Meer informatie over Luci...
Lazio Vlaamse passie en perfectie bij Albergo Diffuso Crispolti (Labro)
Een van de alberghi diffusi uit onze selectie droomplekken is van het Vlaamse echtpaar Anne en Ivan. Zij heten je welkom in een wel heel bijzonder, zelf gerestaureerd Italiaans dorpje. Siete i benvenuti!
Het dorpje Labro is rond 900 na Christus als rocca (vestingstad) ontstaan. Het kijkt aan de ene kant uit over La Valle Santa in Lazio en aan de andere kant over het door groen omringde Lago di Piediluco, in Umbrië.
Het dorp is sinds de dertiende eeuw zo goed als onveranderd gebleven. Het middeleeuwse centrum mag zich dan ook vanaf de jaren zestig officieel centro storico noemen, met als een van de pareltjes Albergo Diffuso Crispolti.
Beroep wordt passie
De Vlaamse Ivan en Anne Van Mossevelde zijn de trotse eigenaren van Crispolti. In 1960 heeft Ivan van zijn beroep zijn passie gemaakt en heeft hij als architect de renovatie van het hele dorp op zich genomen. Labro is zodoende één mooi, homogeen geheel geworden.
Eenmaal door de historische toegangspoorten klim of daal je...
Piemonte Een panoramische autoroute door de Monferrato-heuvels
In de zomer van 2014 ging een lang gekoesterde droom van duizenden Piemontesi in vervulling: eindelijk werd het adembenemende heuvellandschap van de Langhe, Roero én de Monferrato – het gebied dat goed is voor een paar van de beste wijnen ter wereld – opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat die plek meer dan verdiend is, ontdekten wij tijdens onze blog tour door de Monferrato-heuvels.
Onze blog tour voert ons door het hart van het door Unesco als erfgoed aangewezen gebied in de provincie Alessandria, en is goed te volgen wanneer je in Piemonte vakantie bent en een auto tot je beschikking hebt. We maakten een prachtige panoramische route met leuke tussenstops, die van Altavilla Monferrato naar Moleto, Cella Monte en uiteindelijk naar Casale Monferrato gaat. Andiamo!
Tussenstop 1: het Museo della Grappa
Zorg dat je hebt ontbeten als je een bezoek brengt aan het Museo della Grappa van de familie Mazzetti in Altavilla Monferrato, want alleen van de geur die er in de...
Gardameer Isola del Garda, Rocca di Manerba & Camping Fornella in San Felice del Benaco
Tijdens haar verblijf aan het Gardameer mocht Elke een bezoek brengen aan Isola del Garda, een sprookjesachtig eiland in het meer. Ook klom ze naar de top van de Rocca di Manerba en nam ze een kijkje bij Camping Fornella in San Felice del Benaco.
Met de boot naar Isola del Garda
Elke: ‘Sigmar Cavazza, een van de eigenaren van het Isola del Garda, nodigt ons uit voor een boottochtje naar Isola del Garda, het grootste eiland in het Gardameer. We stappen natuurlijk graag aan boord om deze sprookjesachtige plek te bekijken.
Na twintig minuten varen, komen we aan op het eiland en legt Sigmar de boot in het boothuis aan. Het eiland is in handen van de familie Cavazza.
In 1870 kochten hertog Gaetano De Ferrari en zijn vrouw Maria Annenkoff het eiland. Het landgoed bleef in handen van Anna Maria De Ferrari, de echtgenote van Scipione Borghese, die het nalieten aan hun dochter, Livia Borghese, de echtgenote van Alessandro Cavazza.
Camillo, de jongste zoon van Alessandro, liet het landgoed...
Piemonte Egelopvang La Ninna – het levenswerk van dierenarts Massimo Vacchetta
Al in 2017 maakten we kennis met de egelwereld van dierenarts Massimo Vacchetta, toen zijn boek 25 gram geluk verscheen. We waren meteen gegrepen door zijn bijzondere verhaal.
Massimo kwam per toeval in aanraking met een egeltje van maar vijfentwintig gram, dat niet alleen de aanleiding was voor het boek maar ook voor een speciale egelopvang. Dit voorjaar brachten Annerike en Saskia een bezoek aan het Centro Recupero Ricci La Ninna in Novello, een dorpje vlak bij Barolo en La Morra, in Piemonte.
Ontmoeting met een weesegeltje
Massimo is samen met vrijwilliger Silvana nog druk bezig met zijn ‘egelronde’ als hij ons ontvangt. Terwijl Silvana een egeltje van medicatie voorziet, vertelt Massimo ons zijn verhaal.
In 2013 paste hij op de dierenartspraktijk van zijn vriend Andrea, waar hij de zorg kreeg over een piepklein kwetsbaar weesegeltje. Massimo noemde haar Ninna, wat slaapje betekent, aangezien ze bijna de hele dag door dutjes deed.
Hij raakt helemaal in de ban van het...
Boeken uit & over Italië De kortste geschiedenis van Italië – het nieuwe boek van Ross King
Ross King is een van onze favoriete schrijvers. Als Italiëliefhebber moet je zijn boeken eigenlijk in de kast hebben staan. Vooral De koepel van Brunelleschi, De hemel van de paus en De boekhandelaar van Florence zijn meesterwerken die je makkelijk meerdere keren kunt lezen – waarbij je elke keer iets nieuws ontdekt.
Nu is er De kortste geschiedenis van Italië, zijn nieuwe boek, waar Ross King weer net zo’n meesterwerk van maakte.
Kleurrijk portret van een van de fascinerendste landen ter wereld
Italië was ooit het centrum van het eerste Europese wereldrijk en de bakermat van de renaissance. Italiaanse politieke en culturele invloeden zijn vervolgens wereldwijd verspreid geraakt.
Het land heeft ruim zestig miljoen inwoners en verwelkomt elk jaar bijna het dubbele aantal toeristen. Niet gek als je weet dat geen enkel ander land zoveel plekken op de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft als Italië.
In De kortste geschiedenis van Italië komen deze en vele andere plekken in het...