Campanië Funiculì, funiculà – lied ter ere van de funicolare in Napels
Dit inmiddels wereldberoemde Napolitaanse lied is geschreven door Peppino Turco en Luigi Denza. Het duo deed in 1880 met dit liedje mee aan het liedjesfestival dat deel uitmaakte van het volksfeest van Piedigrotta.
Eigenlijk was het niet meer dan een grap, een liedje in het Napolitaanse dialect ter ere van de funicolare, de tandradbaan, die eerder dat jaar (op 6 mei 1880) was geopend op de helling van de Vesuvius.
Inmiddels telt ook de stad zelf een paar funicolari, waarin je deze tekst naar hartenlust kunt zingen terwijl je het oude centrum van Napels steeds kleiner ziet worden. Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja!
Voor wie een poging wil wagen alle Napolitaanse lettergrepen mee te zingen, volgt hieronder de volledige tekst en een video (met eveneens de tekst) met Pavarotti (de originele versie is te authentiek voor YouTube…):
‘Aissera, Nanninè, me ne sagliette,
tu saie addò? Tu saie addò?
Addò sto core ngrato chiù dispiette
farme non pò… farme non pò
Addò llo fuoco coce,...
Amalfikust Gallo Lungo – een eiland in de vorm van een dolfijn voor de kust van Positano
Naast de bekende eilanden als Elba, Capri en natuurlijk Sicilië en Sardinië kent Italië een groot aantal kleinere eilandjes, die soms niet of nauwelijks bekend zijn buiten de laars. We namen jullie al mee naar onder meer Ponza, Procida, Panarea en Salina, dit keer bezoeken we Gallo Lungo.
Dit bijzondere eiland ligt even voor de Amalfikust, tussen Positano en het eiland Capri in. Je kunt er geen voet aan wal zetten, maar omdat het eiland zo’n bijzondere vorm én een unieke geschiedenis kent, willen we deze unieke plek toch met jullie delen.
Vanuit de lucht zie je meteen wat we met bijzondere vorm bedoelen: Gallo Lungo heeft de vorm van een buitelende dolfijn, waarbij de snuit, de rugvin en de staart duidelijk te herkennen zijn. Niet gek dus dat het door de locals ook wel ‘dolfijneiland’ wordt genoemd.
Maar dat is niet waarom de meeste Italianen het eiland bij naam kennen. Voor hen is de archipel Li Galli, die naast ‘dolfijneiland’ bestaat uit La Castelluccia (ook wel Gallo...
Campanië Ontdek Felicia’s favoriete plekken en adresjes in Salerno!
Ruim twaalf jaar geleden leerde Felicia Salerno écht goed kennen, maar nog steeds raakt ze er niet uitgekeken. In een stad waar op bijna elke straathoek een stukje geschiedenis verborgen is, is het – gelukkig – bijna een onmogelijke opgave om niet meer verrast te worden door de vele verhalen.
Felicia: ‘Door het vele ronddwalen, uitproberen en ontdekken, heb ik een aantal plekken die ik tot mijn persoonlijke favorieten bereken. Van een vrolijk versierde cappuccino tot schatten uit de eerste eeuw voor Christus – graag deel ik mijn favoriete spots in deze gezellige havenstad met jou!
Pane e Pummarola
Bij Pane e Pummarola aan de Via Roma 194 kun je terecht voor een goed gevuld broodje. Voor een paar euro wordt een panino belegd met de beste lokale ingrediënten. De menukaart, die naast het bestelraam hangt, biedt diverse opties, maar je kunt ook je eigen combinatie samenstellen met het lekkers uit de vitrine.
Naast broodjes kun je hier ook traditionele gefrituurde snacks...
Campanië Even binnenkijken bij Casa Santangelo Suites in Salerno
Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar Casa Santangelo Suites in Salerno. De naam van deze accommodatie klinkt je misschien bekend in de oren.
Drie jaar geleden deelde Felicia deze unieke plek in het historisch centrum van Salerno al – en Saskia en Carola verbleven er in september 2020 een weekje (zie dit reisverslag).
De bed & breakfast werd toen gerund door de Nederlandse Debbie Breg. Na drie jaar met veel plezier gasten van over de hele wereld te hebben ontvangen, was het voor Debbie tijd voor een nieuw avontuur.
Ze volgde haar grote liefde naar Napels en droeg de sleutels over aan Alexis Deenen, de nieuwe trotse Nederlandse eigenaar die je graag welkom heet bij Casa Santangelo Suites.
Van de Amalfikust naar Salerno
Felicia: ‘Alexis woonde al een tijdje aan de Amalfikust. Zijn woning in hartje Amsterdam verruilde hij in 2019 voor een terrein in de heuvels van Minori met uitzicht op zee, ruim dertig citroenbomen en een ruïne.
Het idee was (en is nog steeds) om de...
Amalfikust Mijn Napels – een kleurrijke gids vol persoonlijke tips
Na het grote succes van Mijn Puglia reisde Saskia nog een keer zuidwaarts voor een nieuw boek, dit keer met Napels – én de directe omgeving – in de hoofdrol! Je kunt Mijn Napels via Ciao tutti bestellen, met desgewenst een persoonlijke boodschap van Saskia.
Bestel een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels
Mijn Napels bundelt het mooiste van Napels en omstreken in een kleurrijke gids vol persoonlijke tips. Je gaat allereerst samen met Saskia op ontdekking in Napels, een stad die elke dag weer weet te fascineren.
Saskia: ‘De meest bijzondere bezienswaardigheid van Napels is geen kathedraal, geen groots museum, geen monumentaal palazzo. Nee, de grootste bezienswaardigheid is simpelweg de stad zelf. Ik zal de ziel van Napoli blootleggen, zodat je net als ik van de stad gaat houden.
Van de nauwe straatjes met de bont gekleurde was die tussen de huizen hangt, van de buren die elkaar via het balkon de laatste roddels toevertrouwen en van de vele Maria-altaartjes (met af en toe...
Campanië Grotta Azzurra – de blauwe grot op Capri
De Grotta Azzurra, ‘blauwe grot’, is een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als ninfeo.
Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.
Lees ook: Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius
Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen.
Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers.
Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot...
Ciao tutti Specials Ciao tutti Special Napels & de Amalfikust (met Capri, Ischia, Procida & de Cilento)
De Romeinen noemden dit stukje Italië Campania Felix, ‘Gelukkig Land’ – en daarmee sloegen ze de spijker op zijn kop. Met het bruisende Napels, de vruchtbare grond rondom de Vesuvius, de adembenemende Amalfikust, de schilderachtige eilandjes voor de kust en de overweldigende natuur van de Cilento mag duidelijk zijn hoe treffend de naam van de Romeinen gekozen is.
Ook historisch gezien is Campanië een interessant gebied. Bij de opgravingen in Paestum kun je sporen vinden van de vroege Griekse aanwezigheid in het gebied. Ten tijde van het Romeinse rijk groeide de Baai van Napels uit tot een soort paradijselijk vakantieoord voor de rijken en zelfs voor de keizers. Stuk voor stuk lieten ze hier luxueuze villa’s bouwen, om wanneer het ze maar uitkwam te kunnen ontsnappen aan het drukke, niet altijd even hygiënische stadsleven in Rome en te genieten van het milde klimaat en de schone lucht van Campanië. Keizer Tiberius regeerde het Romeinse rijk zelfs vanuit zijn villa op...
Italiaanse films & series Mare fuori – reis mee naar Napels in deze nieuwe Italiaanse misdaadserie op Netflix
Vanaf 20 april is de Italiaanse serie Mare fuori (ook wel bekend als The Sea Beyond) te zien op Netflix. Mare fuori ging in Italië al in 2020 in première. Daar is eind maart het vijfde seizoen van start gegaan. Netflix zegt meerdere seizoenen tegelijk beschikbaar te stellen, maar we weten nog niet of meteen alle afleveringen te zien zullen zijn.
Mare fuori voert je mee naar Napels, een bolwerk van de georganiseerde misdaad. Voor veel jongeren is een tijdje in de gevangenis dan ook onvermijdelijk. Toch hadden Filippo Ferrari (Nicolas Maupa, die ook in Odio il Natale speelt) en Carmine di Salvo (Massimiliano Caiazzo, die je wellicht kent uit Storia della mia famiglia) nooit gedacht dat ze achter de tralies zouden belanden.
Filippo, die uit een welgestelde familie uit Milaan komt, droomt ervan om als pianist de wereld over te reizen. Carmine, uit een Camorra-familie, wil kapper worden in plaats van een plek in het familiebedrijf te krijgen.
Beiden hebben echter ernstige misdaden...
Reizen door Italië 2016 – een jaar vol onvergetelijke reizen
2016 gaat de geschiedenis in als het meest reislustige Ciao tutti-jaar sinds Saskia bijna zeven jaar geleden met de dagelijkse Italiëverhalen startte. Gezamenlijk verbleef het Ciao tutti-team maar liefst driehonderdzeventien nachten in Italië – dat is bijna een heel jaar lang!
Vandaag blikken we terug op dit onvergetelijke jaar, met de mooiste bestemmingen die we dit jaar ontdekten. Van een winters bezoek aan Venetië tot een weekje zomeren op Ponza, van de Palio in Siena tot een culinaire vakantie op Sicilië – het was elke keer weer genieten. Kijken jullie met ons mee terug op de mooiste viaggi?
Bijna meteen na het vuurwerk waarmee 2016 werd ingeluid beet Saskia het spits af in het winterse Venetië. Dit keer had haar bezoek aan de lagunestad een culinair tintje. Ze was namelijk door Monica, alias Cook in Venice, uitgenodigd voor A Taste of Venice, waarbij ze samen met andere bloggers niet alleen genoot van cicchetti en een bezoek aan de Rialtomarkt, maar ook zelf de keuken in...
Italië dichtbij Voorjaar in Italië – 5 kleurrijke wallpapers
Ciao tutti! Nu het voorjaar is losgebarsten, delen we graag een vijftal kleurrijk stukjes Italië met jullie. Natuurlijk verschijnt er dankzij onze blogs elke dag al een beetje Italië op je scherm, maar met deze nieuwe wallpapers zorg je voor nóg meer Italiaanse inspiratie zodra je je computer aanzet.
Dankzij de kleurrijke haven van Procida (voor de kust van Napels), de mist die langzaam optrekt en plaats maakt voor de zon in de Val d’Orcia (in het zuiden van Toscane), een kleurrijke waslijn tegen een knalgele gevel in Siena (waar je als je computer opent meteen vrolijk van wordt), de prachtig in bloei staande Piano Grande in Umbrië en een collage van tricolore Vespa’s waan je je thuis én op kantoor een flink aantal kilometer zuidelijker. Met een van deze vijf fijne plaatjes is het Italiaanse voorjaar altijd dichtbij!
Klik op de foto’s hieronder om de wallpaper(s) van je keuze gratis te downloaden:
Sicilië Een dag op Salina, het Siciliaanse eiland van Il Postino
‘Poëzie behoort niet toe aan hen die gedichten schrijven, maar aan hen die ze nodig hebben,’ zo vertrouwde Mario Ruoppolo, postbode van beroep, de grote Chileense dichter Pablo Neruda toe. Mario werd wereldberoemd als il postino (de postbode), dankzij de gelijknamige film die in 1995 werd uitgebracht.
De film speelt zich deels af op het kleurrijke eiland Procida, voor de kust van Napels, deels in de Baai van Pollara, op Salina. Op het eiland is de film nooit ver weg:
Pure poëzie
Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt. Wij mochten tijdens een zeldzaam zonnige woensdagochtend in oktober kennismaken met Salina en haar bewoners en zelden waren we meteen zó onder de indruk van de schoonheid van een plek en de warmte van de mensen.
We werden overal hartelijk ontvangen. Zelfs toen we massaal de warmrode trossen tomaten aan het huisje van een van de eilandbewoners fotografeerden, kregen we een warme glimlach, prachtige verhalen en alle tijd...
Reizen door Italië Italië in beeld: wapperende was
Het is een aanblik waar we altijd vrolijk van worden: wapperende was in de Italiaanse steden en dorpjes. De mooiste waslijnen legden we voor jullie vast, van Venetië, Procida en Siena tot Napels, Alberobello en Tropea. Geniet ervan!