Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Felicia’s favoriete plekken en adresjes in Salerno!

Ruim twaalf jaar geleden leerde Felicia Salerno écht goed kennen, maar nog steeds raakt ze er niet uitgekeken. In een stad waar op bijna elke straathoek een stukje geschiedenis verborgen is, is het – gelukkig – bijna een onmogelijke opgave om niet meer verrast te worden door de vele verhalen.

Felicia: ‘Door het vele ronddwalen, uitproberen en ontdekken, heb ik een aantal plekken die ik tot mijn persoonlijke favorieten bereken. Van een vrolijk versierde cappuccino tot schatten uit de eerste eeuw voor Christus – graag deel ik mijn favoriete spots in deze gezellige havenstad met jou!

Pane e Pummarola

Bij Pane e Pummarola aan de Via Roma 194 kun je terecht voor een goed gevuld broodje. Voor een paar euro wordt een panino belegd met de beste lokale ingrediënten. De menukaart, die naast het bestelraam hangt, biedt diverse opties, maar je kunt ook je eigen combinatie samenstellen met het lekkers uit de vitrine.

Naast broodjes kun je hier ook traditionele gefrituurde snacks bestellen. Pane e Pummarola heeft een ruim terras en een binnenruimte waar je rustig kunt zitten. Natuurlijk kun je je broodje ook laten inpakken en een plekje zoeken op de boulevard, die slechts een paar meter verderop ligt.

Lungomare – de boulevard van Salerno

Net als de Salernitanen zelf, kan ook ik geen genoeg krijgen van de lungomare. Deze mooie boulevard is vrijwel dagelijks gevuld met locals die even de benen komen strekken of wat zonnestralen mee willen pakken.

Op zondagmiddag wordt de promenade overspoeld met Italiaanse families, kinderwagens, rennende kinderen, ballonverkopers en straatartiesten. Het is een heerlijke, autovrije plek vanwaar je zicht hebt op de Amalfikust enerzijds en, bij helder weer, Punta Licosa in het Cilento gebied anderzijds.

De boulevard bestaat uit drie lanen die worden gescheiden door stukken groen met palmbomen en lekker veel bankjes vanwaar je perfect zicht hebt op alles wat er gebeurt. Op de buitenste laan zijn nog de rails te vinden van de oude spoorlijn waarmee in het verleden goederen vanuit de haven naar het station werden vervoerd.

Voor mij is een wandeling over de lungomare de ideale manier om even tot rust te komen en nieuwe inspiratie op te doen.

Faro Verde – de groene vuurtoren

De groene vuurtoren is een plek waar ik graag kom tijdens een ochtendwandeling of juist om de benen te strekken rond zonsondergang. De vuurtoren ligt in de haven Molo Manfredi, daar waar je ook het Stazione Marittima vindt.

Deze cruiseterminal loop je echter voorbij totdat je bij een soort pier komt waar je via een laddertje met een touw omhoog klimt. Daar wacht je een schitterend uitzicht over de hele stad. Op heldere dagen kun je zelfs de bergen van Cilento zien schitteren!

Aan de andere kant dobberen bootjes in het water met op de achtergrond de contouren van de Amalfikust. Je kunt doorlopen tot het einde van de pier, waar de groene vuurtoren staat.

Hier sta je recht tegenover de eerste parel van de Amalfikust, Vietri sul Mare. Zowel vroeg in de ochtend als aan het einde van de dag kun je hier in alle rust genieten en lijkt de drukte van de stad even niet te bestaan.

De steegjes van het historisch centrum van Salerno

Dit is niet echt één plek maar een groter geheel: de steegjes van het historisch centrum, een wirwar aan karakteristieke straatjes waar je veel schatten tegen kunt komen. Uiteraard ontbreekt ook hier het wapperende wasgoed aan de balkonnetjes niet en komen de geuren en geluiden uit de keukens je tegemoet.

Verschillende street artists hebben hun werken verstopt in het labyrint dat het centro storico is en komen er geregeld nieuwe werken bij. Dat maakt het extra leuk om heerlijk rond te dwalen.

Naast deze moderne vorm van kunst kun je tijdens een wandeling ook schilderingen van iets langer geleden tegenkomen. Zo vind je aan de historische Via da Procida op een van de bogen een fresco van de Madonna dei Sette Dolori, waar de zeven smarten van de maagd Maria in beeld zijn gebracht.

De boog is onderdeel van het koninklijk paleis van Arechi II, maar je vindt in het centro storico meer van zulke bogen die palazzi met elkaar verbinden, zoals de Arco di Arechi, de Arco Guarna en de Arco dei Pinto. Een wandeling door deze steegjes kan echt aanvoelen als een reis door de tijd en zal om die reden dan ook nooit vervelen.

Tagliere e Calice

Na al het wandelen, bewonderen en ontdekken, moet je natuurlijk ook de tijd nemen om al deze indrukken even te verwerken. Dit kun je prima doen bij Tagliere e Calice (Via Portanova 28).

Hier kun je na een lange dag, neerstrijken voor een goed glas wijn en een plankje gevuld met de heerlijkste lokale producten. Met verschillende soorten kaas, worst en gegrilde groenten geniet je hier van de onovertroffen Zuid-Italiaanse sfeer die dit gedeelte van de stad ademt.

San Pietro a Corte

De San Pietro a Corte is een kerk in het historisch centrum. De kerk is niet altijd open, maar als je de toegangspoort aan het Larghetto San Pietro a Corte open treft, breng dan zeker een bezoek aan deze archeologische schat.

Binnen in de kerk zijn sporen uit verschillende historische periodes zichtbaar, die teruggaan tot de eerste eeuw voor Christus. Het is bovendien de enige plek waar sporen van de architectuur uit de Lombardische periode zijn terug te vinden.

Op vijf meter onder straatniveau zijn er ruimtes te vinden die toebehoorden aan het frigidarium van een Romeinse thermen. De ruimtes van de thermen strekten zich oorspronkelijk verder uit, tot onder het Palazzo Fruscione dat tegenover de kerk ligt.

Vrij recent kwam hier een mooie mozaïekvloer aan het licht. Verder is er in de kerk een begraafplaats met vroegchristelijke kunst te zien, een twaalfde-eeuws oratorium, een klaslokaal dat waarschijnlijk door studenten van de Scuola Medica Salernitana werd gebruikt en verschillende kunst- en bouwwerken daterend uit de vijftiende eeuw.

Pizzeria Criscemunno

Ik houd ervan om nieuwe zaken uit te proberen, maar wanneer het op pizza aankomt, ga ik vrijwel altijd naar Criscemunno (Via Romualdo II Guarna 15). Ze bereiden hier de échte Napolitaanse pizza en bij elke hap proef je de verse ingrediënten die bij de bereiding worden gebruikt.

De traditionele pizza’s ontbreken hier niet, maar er zijn ook heerlijke eigen creaties op de kaart te vinden die het proberen waard zijn.

Je kunt hier je pizza afhalen maar het is ook gezellig om in de zaak zelf neer te strijken voor een authentieke pizza. De pizzeria is namelijk gevestigd in een voormalig klooster dat in de vroege jaren van de twintigste eeuw werd omgetoverd tot een plek om brood te bakken. Ook is er een terras met uitzicht op de Duomo, waar het in de zomer goed toeven is.

Villa Comunale

Dit kleine stadspark wordt door Salernitanen vaak bezocht om de kinderen te laten rennen en spelen of om even koffie te drinken bij de kiosk. Het is een klein maar fijn park dat ook nog eens mooi uitzicht biedt op het hoger gelegen kasteel Arechi.

Tussen het groen van de bomen kun je de gekleurde koepel van de Santissima Annunziata zien, met daarnaast de zachtroze klokkentoren naar een ontwerp van Ferdinando Sanfelice.

Het park zelf werd in 1870 aangelegd. Het huisvest de bekendste fontein van de stad, de Fontana del Tullio. Na de eenwording van Italië wilde men de stad verfraaien en werd het stadspark rondom deze barokke fontein aangelegd.

Op andere plaatsen in het park zijn er standbeelden te vinden van diverse belangrijke personages in de geschiedenis van Salerno. Het is leuk om even een rondje door dit stadspark te maken, je onder de locals te begeven en de sfeer van het dagelijks leven in Salerno in je op te nemen.

Nog meer leuke plekken in deze gezellige havenstad zijn terug te vinden in mijn digitale reisgids Napels, Salerno & de Amalfikust, maar ik kan je ook altijd persoonlijk meer vertellen over deze stad. Dan weet je zeker dat je niets mist!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *