Recepten Wentelteefjes van panettone (naar recept van Nigella Lawson)
Een maand na kerstavond hebben we ons door bijna alle gekregen panettones heen gegeten. De stapel slonk tijdens de kerstdagen al zienderogen, maar ook tijdens de januarimaand ging een stukje panettone er altijd wel in. Als ontbijt, even lekker tussendoor of na een winterse wandeling bij warme chocolademelk.
De laatste panettone hebben we vanochtend uit zijn verpakking gehaald. Een klein stukje bewaren we voor volgende week zondag. Het is namelijk al sinds jaar en dag traditie dat op 3 februari, de feestdag van San Biagio (de heilige Blasius, die onder andere beschermt tegen keelpijn) de laatste restjes panettone worden gegeten. Samen met de Blasius-zegen ben je dan weer voor een paar seizoenen verlost van verkoudheden en keelklachten.
De andere stukjes van die allerlaatste panettone belandden vanochtend in de pan. In de pan? Ja, in de koekenpan, nadat ik ze eens lekker had laten wentelen in een beslagje, naar een recept van Nigella Lawson. Haar wentelteefjes van panettone zijn zo’n...
Umbrië Rasiglia – ‘het Venetië van Umbrië’
Rasiglia wordt ook wel ‘het Venetië van Umbrië’ genoemd, vanwege het vele water dat door het dorpje stroomt.
In de weekenden wordt het dorpje overspoeld door Italianen die er graag even uit willen, maar op een doordeweekse ochtend is de sfeer in het dorpje opvallend rustig, zo tipt Saskia van Villa in Umbria. Vaak is het ruisen van het water het enige geluid dat je hoort.
Rasiglia werd gebouwd in de middeleeuwen. Hoog boven de huizen prijken nog de resten van een fort uit die tijd, vanwaar men toezicht kon houden op de vallei van de Menotre. Het fort zou zijn gebouwd door de familie Trinci uit Foligno.
Het is altijd een rijk dorpje geweest, vanwege al dat aanwezige water. De kracht van dat water werd namelijk gebruikt voor het aandrijven van verschillende molens, onder meer om graan te malen of om kostbare stoffen te kleuren. Toen het water als energiebron werd vervangen, trokken veel mensen weg.
Tegenwoordig telt Rasiglia nog maar een klein aantal inwoners, maar...
Recepten Recept voor hemelse cantuccini (om te dopen in vin santo)
In deze blog schreven we al over de uitgebreide selectie koekjes die je in Siena op elke hoek van de straat kunt kopen. Allemaal even vers, allemaal even lekker en heerlijk om bij een kopje koffie weg te knabbelen. Vandaag tippen we de perfecte combinatie van zo’n heerlijk koekje en vin santo.
Saskia: ‘Gistermiddag at ik de goddelijkste koekjes ooit. Dat kwam ook wel een beetje door het glaasje vin santo (letterlijk: ‘heilige wijn’) dat we erbij geserveerd kregen, maar ook zonder deze hogere macht waren de koekjes niet anders te omschrijven dan hemels.
Tijdens een verkenningstochtje door de nabije omgeving van Siena kwamen we terecht op het uitgestrekte domein van Poggio Antico (‘oude heuvel’), een restaurant met Michelin-ster. Maar dat wisten we op dat moment nog niet. We stapten dan ook onbevangen uit en bewonderden de wijn- en olijfgaarden die tot zover het oog reikten de omgeving domineerden.
Terwijl we dit idyllische Toscaanse vergezicht op film en foto probeerden...
Recepten Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta
Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’
Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit.
De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, zijn in feite niets anders dan de cannoli siciliani die de eilandbewoners nu maken.
Volgens Cicero maak je ze als volgt klaar: je hebt 200 gram meel, 1 eetlepel suiker, eiwit van 2 eieren, zout en 1 eetlepel reuzel nodig voor het deeg. Voor de vulling heb je verse ‘witte’ kaas (ricotta), honing, gekookte wijn en kaneel nodig.
Meng alle ingrediënten...
Campanië Quartieri Spagnoli – een kleurrijke wijk in Napels die je niet mag missen
Quartieri Spagnoli is misschien wel de bekendste wijk van Napels. Helaas is het volgens veel reisgidsen een wijk die nog steeds erg gevaarlijk is en waar je beter niet kunt komen. Niets is minder waar! Quartieri Spagnoli is juist een gezellige, kleurrijke wijk om te bezoeken.
Het is een van de favoriete wijken van Iris en Joël van Ontdek Napels, na hun geliefde Rione Sanità, die op nummer één blijft staan.
Iris: ‘Quartieri Spagnoli, dat letterlijk vertaald de Spaanse kwartieren betekent, is een wijk die grenst aan de Via Toledo, de grootste winkelstraat van Napels. De wijk is rond de zestiende eeuw gebouwd, ten tijde van de Spaanse overheersing, om de Spaanse troepen en hun families te huisvesten. Vandaar ook de naam.
Er kwam in de begintijd veel prostitutie en geweld voor in de wijk. Die slechte reputatie hield langer stand dan de Spanjaarden, maar vandaag de dag is het een ontzettend gezellige volkswijk waar de lokale ondernemers hard werken aan een goede sfeer.
Joël:...
Italiaanse films & series Filmtip: De beroemde bereninvasie van Sicilië
Een fijne filmtip voor het hele gezin: de fantasierijke en stoere animatiefilm De beroemde bereninvasie van Sicilië van regisseur Lorenzo Mattotti, die je kunt zien via Lumière Series
Mattotti maakte van het spannende avontuur, dat is gebaseerd op het boek van Dino Buzzati, een visueel spektakel over een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt om de ontvoerde zoon van hun koning op te sporen.
Lang geleden verdween Tonio, de zoon van de berenkoning Leonzio. Vastberaden om zijn zoon terug te vinden, vertrekt Koning Leonzio samen met het berenvolk richting de mensenwereld voordat de strenge winter aanbreekt.
Een onbetrouwbare tovenaar, een reusachtig zeemonster en een sluwe mensenkoning maken het de beren haast onmogelijk de mensenwereld te bereiken en naar Tonio te zoeken. Maar Leonzio geeft niet op. Uiteindelijk bevalt het leven onder de mensen de beren wel. Tot ze de slechte gewoontes van de mensen beginnen over te nemen.
Bekijk alvast de trailer:
Liever thuis kijken? Vanaf 14...
Umbrië La Porziuncola – de kleine kapel in de Santa Maria degli Angeli bij Assisi
Even buiten Assisi vind je de Santa Maria degli Angeli, een kerk die een kleiner juweeltje omvat: La Porziuncola, de kapel waar de heilige Franciscus vaak kwam om te bidden.
foto: Umbria Tourism
Toen Franciscus het kerkje begin dertiende eeuw in zeer verwaarloosde staat aantrof, besloot hij het eigenhandig op te knappen. In 1210 schonk de abt van de Abdij van Benedictus van Subasio hem het kapelletje, als beloning voor zijn restauratiewerkzaamheden.
Franciscus besloot deze plek, op een stuk land dat bekend stond als Portiuncula (‘klein stuk land’), tot zijn thuis te maken en samen met zijn medebroeders te gebruiken om te bidden. Eromheen ontstond een kleine gemeenschap.
Op 2 augustus 1216 werd de kapel officieel ingewijd, door de bisschop van Assisi. Daarna groeide het aantal broeders dat zich rondom Franciscus schaarde snel. Op 30 mei 1221 belegde men de eerste vergadering van een beweging die zou uitgroeien tot de Franciscaner orde.
Vijf jaar later blies Franciscus hier zijn...
Italiaanse muziek Musica! Terra Incognita van Zucchero
Kerstmis is een feest van hoop, soms ook van een wens tot verandering. Misschien wel met sneeuw die een mooi schoon en wit laagje over alles gooit.
René Speetjens deelt in deze tijd van het jaar de tekst van Terra Incognita, een bijna episch klinkend nummer van Zucchero. De titel is afgeleid van terra ignota, een term die door de oude kaartmakers gebruikt werd voor land dat men nog niet kende en dus nog niet gedocumenteerd had.
De video bij dit nummer is tamelijk eenvoudig. Kleurloze maar sfeervolle landschappen en wintersneeuw staan centraal, waarbij tegen het einde van het lied de kleur terug komt.
De video begint met de melding ‘hoofdstuk 11’, aangezien Terra Incognita het elfde nummer is op Zucchero’s album Black Cat.
Quanti versi
Hoeveel dichtregels
ho versato per te
heb ik vergoten voor jou
quanti cieli
hoeveel hemels
ho celato per te
heb ik verborgen voor jou
preso a morsi
gebeten door
i rimorsi per te
wroeging over jou
quasi vento
bijna als wind
...
Italiaanse muziek Geniet van de mooiste Italiaanse kerstliedjes
Voor alle liefhebbers van kerstliedjes: met onze playlist met de ruim honderd mooiste canzoni di Natale geniet je acht uur lang van Italiaanse kerstmuziek.
We verzamelden kerstliedjes van onder anderen Claudio Baglioni, Andrea Bocelli, Irene Grandi, Domenico Modugno, Eros Ramazzotti en Il Volo, maar ook winterse liedjes van van Fabrizio D’André, Ludovico Einaudi en Lucio Dalla.
Er zijn liedjes van Tiziano Ferro, Marco Mengoni, Laura Pausini en Raffaella Carrà. Je hoort Zucchero, de Modena City Ramblers, Al Bano en Romina Power, Cesare Cremonini, Mina en Annalisa. Voor ieder wat wils dus, voor een heerlijke Italiaanse kerst!
Je vindt de meer dan honderd mooiste Italiaanse kerstliedjes heel handig in deze Spotify-playlist (die je gratis kunt beluisteren als je je aanmeldt bij Spotify – dit kan eveneens gratis). Buon Natale!
Piemonte L’estate di San Martino – een heerlijk herfstfeest in Paroldo (Piemonte)
De Langhe in Piemonte is in de herfst een droombestemming voor fijnproevers. Ook de natuur zet in dit seizoen haar beste beentje voor: de bossen en wijngaarden kleuren in alle tinten geel, rood en oranje.
Er zijn zo veel mooie plekken en lekkere restaurants dat het soms moeilijk kiezen is, zelfs voor Natascha en Nicholas, die er wonen en dus elk weekend een uitstapje kunnen maken. Voor iedereen die echt iets speciaals wil beleven, tippen ze een bezoek aan Paroldo in november, tijdens het feest van Sint-Maarten.
In dit kleine Piemontese dorpje viert men dan namelijk L’estate di San Martino. Ja, je leest het goed: de zomer van Sint-Maarten. Natuurlijk is het hier ook al herfst, maar aangezien er in deze periode vaak een aantal warmere dagen zijn, na de eerste herfstige koudegolf, worden deze dagen aangeduid als een speciale zomer.
Natascha en Nicholas mochten dit jaar meevieren met het hele dorp, waar het leek alsof elk van de amper 239 inwoners aan het werk was om de maar liefst...
Italiaanse muziek Puoi leggerlo solo di sera – Modà
De tijd van de lichtjes breekt weer aan, dus gaat René Speetjens dit keer op de romantische toer met Puoi leggerlo solo di sera van Modà. Zoete woorden, verliefde blikken, kaarsjes… alles zit erop en eraan, in deze derde single van het recente album Testa o Croce (‘kop of munt’) van de Milanese groep Modà.
De hoofdrol in de video wordt gespeeld door model Vera Santagata. Ze laat zich betoverd meevoeren door alle emoties onder het bekijken van de voorbij glijdende neonletters waarop je passages van de songtekst voorbij ziet komen.
Leadzanger Kekko schreef dit nummer voor zijn vrouw Laura, nadat hij naar eigen zeggen Valentijnsdag vergeten was. En we kunnen wel zeggen dat het hiermee weer ruimschoots goed gemaakt lijkt…
Io che nemmeno ti piacevo,
Jij vond mij niet eens leuk,
io che nemmeno ti guardavo,
ik keek niet eens naar jou,
in quel freddo giorno di dicembre,
op die koude dag in december,
seduto tra la gente
zittend tussen de mensen
di nascosto già ti...
Piemonte Saffraan plukken in Piemonte
Volle rode wijnen zoals Barolo en Barbaresco, zeldzame truffels, heerlijke hazelnoten, funghi porcini en andere delicate paddenstoelen… Op culinair gebied kom je in Piemonte niets te kort!
Maar een kostbare delicatesse die in Piemonte ook steeds meer geteeld wordt, maar waar nog weinig over te lezen valt, is saffraan, een van de duurste specerijen ter wereld. Diverse kleine landbouwbedrijven kweken de saffraankrokus. Natascha was door een van hen uitgenodigd om de saffraanpluk bij te wonen.
Natascha: ‘Ik had beloofd er rond tien uur te zijn, maar even na negenen word ik gebeld door Grazia, de eigenaresse van Agriturismo La Ratatouille in Dego, met de mededeling dat de bloemetjes nog niet open zijn gegaan. Het was die nacht wat kouder geweest dan de voorgaande nachten, de ochtend was van start gegaan met wat mist, dus we zouden pas rond elf uur kunnen starten. Tja, met de natuur valt niet te sollen hè…
Ik weet niet wat ik ervan verwacht had, maar bij aankomst sta ik ervan te...