We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy.
Een tricolore trifle van kaki met ricotta
Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti
Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en het vanille-extract (dat kan met een staafmixer of in de blender). Roer de ricotta, de yoghurt en de geraspte sinaasappelschil door elkaar.
Verdeel de koekkruimels over twee glaasjes of schaaltjes. Wil je een chiquer dessert serveren, dan maak je strakke koekkruimelbodems in twee hoge aluminium ringen.
Verdeel het yoghurt/ricottamengsel over de koekkruimels, gevolgd door de gepureerde kaki. Voor een nog mooier effect maak je vier laagjes: eerst de helft van het yoghurt/ricottamengsel, dan de helft van de kakipuree, dan de tweede helft van het yoghurt/ricottamengsel en ten slotte de resterende kakipuree.
Serveer de tricolore trifle met wat fijngehakte pistachenootjes, bosaardbeitjes of geraspte sinaasappelschil als decoratie.
Italiaans Easy bevat zoals de naam al doet vermoeden makkelijke Italiaanse recepten, ongeveer tachtig stuks maar liefst. Naast dit kaki-toetje omvat het boek klassiekers zoals tiramisù of spaghetti alla carbonara maar ook een recept als risotto met pompoen en gorgonzola.