Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Pappardelle met venkelworst naar recept van Jamie Oliver

Jamie Oliver publiceerde onlangs zijn nieuwe kookboek EEN: Simpel & lekker uit één pan. In dit kookboek vind je meer dan honderdtwintig simpele en snelle recepten voor de lekkerste gerechten, bereid in slechts één pan of ovenschaal. Eenvoudig en budgetvriendelijk koken Elk recept bevat maximaal acht ingrediënten, dus je hebt niet veel voorbereidingstijd nodig. De gerechten zijn ook budgetvriendelijk en natuurlijk heel makkelijk te maken. De helft van de gerechten bevat weinig of geen vlees. In EEN: Simpel & lekker uit één pan staat van alles; van heerlijke thuiswerklunches tot snelle avondmaaltijden waar het hele gezin van zal smullen. De recepten zijn onderverdeeld in hoofdstukken als Geniale groente, Koekenpanpasta en Voorraadkoken. Natuurlijk is er ook een speciaal hoofdstuk voor toetjes en taarten! Pappardelle met venkelworst We mogen uit Jamies nieuwe kookboek het recept delen voor pappardelle met venkelworst. Per persoon heb je hiervoor nodig: 125 gram verse...
Cinque Terre

Bewonder de Cinque Terre van bovenaf tijdens de wandeling Alta Via Cinque Terre (Sentiero n.1)

Doorkijkjes over de helderblauwe zee, rotsachtige paden en kilometerslange kronkelwegen door de dennenbossen; tijdens de wandeltocht Alta Via Cinque Terre (Sentiero n.1) komt het allemaal op je pad. Deze ruim veertig kilometer lange wandeling voert van Portovenere naar Levanto, door de bergen, dus hoog boven de Cinque Terre. Zo kun je in alle rust genieten van dit misschien wel beroemdste stukje aan de Italiaanse kust. Simone wandelde deze indrukwekkende tocht in de nadagen van deze zomer en neemt je mee de natuur in. Alta Via Cinque Terre Simone: ‘De Alta Via Cinque Terre (AV5T-1), het ‘hoge pad’, is een mooie manier om het immens populaire gebied waarin de Cinque Terre liggen eens van een andere kant te bekijken. Van bovenaf voornamelijk, want vanaf Portovenere klim je al snel tot zo’n vierhonderd meter hoogte. Het hoogste punt van de gehele wandeling ligt op ruim achthonderd meter hoogte. De route is op te delen in verschillende etappes, afhankelijk van hoe ver je per dag...
Le Marche

Fermo – de mooiste bezienswaardigheden van deze stad in het zuiden van Le Marche

Fermo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die in het zuiden van de regio Le Marche ligt. De stad ligt op slechts tien kilometer van de Adriatische kust, zodat je na een dagje sightseeing aan het einde van de middag nog even heerlijk een duik in zee kunt nemen. Fermo heeft geen waslijst aan grootse monumenten, maar het historisch centrum leent zich uitstekend voor een wandeling zonder plattegrond, met oog voor alle details die de steegjes, pleintjes en palazzi onthullen aan de bezoeker die de tijd neemt om door de stad te dwalen. We delen een aantal van onze favoriete plekken, die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Fermo, van het prachtige Piazza del Popolo tot de Duomo, van het schitterende Teatro dell’Aquila tot de  cisterne romane. Piazza del Popolo Het Piazza del Popolo is the place to be. Onder de portici, de booggalerijen, drink je ’s ochtends een cappuccino, later op de dag strijk je er neer voor een aperitivo. Voor een goed glas wijn is Enoteca Bar a Vino...
Italiaanse films & series

Geniet van twee nieuwe Pinokkio-films op Disney+ en Netflix

Pinokkio, een van de beroemdste Italiaanse iconen, is dit jaar twee keer op het witte doek te zien. Of beter gezegd: op het scherm bij je thuis. Sinds 8 september geniet je op Disney Plus van de avonturen van Pinokkio in een film van Robert Zemeckis. Vanaf 24 november is de Pinokkio-film van Guillermo Del Toro te zien in de bioscoop en vanaf 9 december ook op Netflix. De avonturen van Pinokkio ‘Er was eens een blok hout. Het was geen mooi blok hout, maar een simpel stuk boomstam, dat je ‘s winters in de haard legt om het vuur aan te maken en de kamers lekker warm te stoken.’ Zo begint een van de beroemdste verhalen uit de Italiaanse literatuur: De avonturen van Pinokkio. Op 7 juli 1881 werd het eerste verhaal over deze houten pop gepubliceerd in de Giornale dei Bambini (‘Kinderkrant’). Niemand had toen kunnen voorzien dat het verhaal over Pinokkio over de hele wereld gelezen zou worden en dat na Walt Disney ook Oscarwinnende regisseurs prachtige films zouden maken met...
Recepten

Courgette alla pizzaiola voor kleine (én grote) fijnproevers

Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. Het mediterrane dieet is dan ook heel smakelijk maar ook heel gezond. Waarom beginnen we dan niet gelijk met de Italiaanse keuken als basis voor onze jonge kinderen? Het kookboek Kleine fijnproevers helpt je daar een handje bij. Samenstellers Luis Padovezzi en Ivan Svara hebben allebei jarenlange ervaring in het werken met jonge kinderen en hun ouders in Turijn. Daarnaast zijn zij gepassioneerde kookliefhebbers. Ze vertellen je wat je kunt leren van Italianen die eten maken voor hun baby’s en peuters. Met recepten, tips en anekdotes biedt dit boek eenvoudige gerechten, puur en smaakvol, die zowel de kleintjes als hun ouders lekker vinden – en die ook nog eens gezond zijn. Italiaanse recepten voor kleine fijnproevers Het boek staat bomvol groente- en fruithapjes, rijsthapjes, groentepuree en minestrones voor de allerkleinsten. Voor de al wat grotere eters worden het echte gerechten. Wat denk je...
Recepten

Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en toetjes In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mochten eerder deze maand al het recept delen voor sabayonijs met limoncello en trakteren in deze blog op heerlijke citroentaart met salie en bosbessen. Buon appetito! Wat heb je nodig? Ingrediënten voor de bodem: 200 gram doppio zero (00) of patentbloem | 30 gram superfijne suiker | een snufje zout | 100 gram boter, plus extra om in te vetten...
Recepten

Pici – typische pasta uit de Val d’Orcia in Toscane

Vorige week stonden we nog met beide voeten op de bijzondere bodem van de Toscaanse Val d’Orcia. Om de herinnering aan die heerlijke tour door dit gebied vast te houden, maken we vandaag een typisch pastagerecht uit deze streek: pici. Naar recept van Giulia Scarpaleggia, uit haar boek Eet, proef en beleef Toscane. Giulia: ‘De glooiende heuvels van de Val d’Orcia zijn in alle jaargetijden adembenemend: groen en mild in de lente, goudgeel in de zomer en met alle tinten bruin in de herfst en winter. Elk dorpje in het dal is een juweeltje dat op ontdekking wacht. Pienza is even schitterend als San Quirico d’Orcia, maar mijn favoriete dorp is Bagno Vignoni met zijn warme bronnen die in de winter sprookjesachtig geuren. Proef er vooral de pecorino uit Pienza en de pici, een soort dikke, handgemaakte spaghetti.’ Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Na ons even verlekkerd te hebben aan foto’s van Bagno Vignoni, San Quirico d’Orcia en Sant’Antimo, slaan we de pagina om voor...
Recepten

Pizza met aardappel en rozemarijn naar recept van Annemieke

Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker! Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in. Wat heb je nodig? Voor één pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | olijfolie | 600 gram vastkokende aardappels | 1 buffelmozzarella (circa 125 gram) | 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, gehakt | zwarte peper uit de molen Bereidingswijze Meng bloem en tarwegries en roer het zout erdoor. Los de gist op in lauwwarm water en giet het op de bloem. Doe er een scheutje olijfolie bij. Meng het in de keukenmachine of met de hand. Blijf vocht toevoegen tot je een soepel...
Recepten

Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart

De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten. Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; paccheri met spruitbroccoli; pastinaak-palmkool-pecorino-speltrisotto met walnoten of rigatoni gratin met pastinaak, spruitjes en nootmuskaat. Ook geeft Alice tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én...
Abruzzen

Castelli – het dorp van het kleurrijke keramiek

Na een bezoek aan het ‘pastadorp’ Fara San Martino neemt Marlou je dit keer mee naar het dorp Castelli in de regio Abruzzo, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek dat er gemaakt wordt. Marlou: ‘In de residence in Isola del Gran Sasso waar ik verblijf, staat op de ontbijttafel fraai beschilderd aardewerk met daarop de naam Castelli. Ik vraag ernaar en eigenaresse Tea vertelt dat dit een verwijzing is naar de plaats Castelli, zeven kilometer verderop. Castelli is al eeuwen beroemd vanwege het met de hand beschilderde aardewerk, majolica genoemd. Het had een bruisend centrum waarvan een groot gedeelte in beslag werd genomen door winkels en ateliers waar het kleurrijke aardewerk gemaakt en verkocht werd. De meeste families die er woonden, leefden generaties lang voor, met en van het keramiek. Maar, vervolgt Tea haar verhaal, ook hier is een leegloop gaande en Castelli is niet meer zo bruisend als eerst, hoewel er nog altijd veel aardewerk gedecoreerd wordt. Mijn interesse is...
Recepten

Dolce ricottataart met kersen of ander zacht zomerfruit

Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane. We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…). Wat heb je nodig? 500 gram ricotta | 3 eieren (gesplitst) | 50 gram maïsmeel | 150 gram poedersuiker | 100 ml verse vloeibare slagroom | evt. de geraspte schil van een citroen | ca. 250 gram vers zacht zomerfruit (als je kersen gebruikt, ontpit ze dan wel eerst) Wat moet je doen? Klop in een vetvrije mengkom het eiwit tot het mooi schuimig is. Meng in een andere kom de ricotta met...
Recepten

Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en meer dolci In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al limoncello, sabayonijs met limoncello – een zomers toetje (of tussendoortje) dat vast bij iedereen in de smaak valt! Sabayonijs met limoncello Voor acht personen heb je nodig: een onder de warme kraan gewassen citroen (liefst biologisch) | 300 gram superfijne suiker | 100 milliliter...