Ga op pad met onze City Walks!

Lasagne alla bolognese

Nóg zo’n klassieker uit de Bolognese keuken! Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen. Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van 10 bij 20 cm gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus, dus vandaar dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Pasta.

Lasagna alla bolognese

Het basisrecept voor lasagne

Ingrediënten
(voor circa 12 lasagnevellen)

300 g bloem, plus iets extra voor op het aanrecht
3 eieren
zout

Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg wat zout toe. Kneed 10 minuten; voeg meer bloem toe als het te zacht is en meer water als het te droog blijft. Maak er een bal van en laat hem onder een schone theedoek 15 minuten rusten. Rol het op een licht met bloem bestoven aanrecht tamelijk dik uit en snijd het in rechthoeken van 10 x 20 cm. Kook ze in royaal water met wat zout beetgaar, haal ze eruit en laat ze op schone theedoeken drogen.

Bechamelsaus

Ingrediënten
(voor bij lasagne voor 4 personen)

50 g boter
50 g bloem
5 dl lauwe melk
zout en peper

Smelt de boter in een pan. Roer er op niet te hoog vuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in 2-3 minuten goudbruin. Roer er beetje bij beetje de melk door. Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend 20 minuten pruttelen. Het moet een gladde, dikke saus worden. Haal de pan van het vuur en doe er zout en peper naar smaak bij.


Lasagne alla bolognese

Ingrediënten
(voor 4 personen)

10 lasagnevellen
1 hoeveelheid bechamelsaus
3 eetlepels olijfolie
1 wortel, kleingesneden
1 ui, fijngehakt
300 g rundergehakt
1 dl droge witte wijn
250 g passata
25 g boter, plus extra om in te vetten
65 g Parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper

Verhit de olijfolie in een pan, voeg de wortel en de ui toe en bak ze 5 minuten op niet te hoog vuur; roer af en toe. Voeg het gehakt toe en bak het bruin. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. Doe er zout naar smaak bij, voeg de passata toe, laat alles 30 minuten pruttelen en voeg peper toe. Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6). Beboter een ovenschaal. Leg een laagje lasagnebladen in de ovenschaal, schep er wat vleessaus op, verdeel er een laagje bechamel over, bestrooi die met wat Parmezaanse kaas en verdeel er wat boter over. Ga op deze manier door tot alle ingrediënten op zijn en eindig met bechamel. Zet het gerecht 30 minuten in de oven.

Buon appetito!

De Zilveren Lepel Pasta bevat maar liefst 360 authentieke en moderne Italiaanse recepten voor pastagerechten: droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, en gevulde pasta in allerlei vormen en varianten. De recepten worden helder beschreven en zijn gemakkelijk te volgen. Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm bij je saus te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals de Italianen dat doen. Al moet je af en toe de olijfolie schrappen; zoals ik begin deze maand schreef heeft het geen enkele zin om olijfolie bij het kookwater van de pasta te schenken!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *