Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het recept voor de enige echte lasagne alla bolognese

Lasagne is een echte klassieker uit de keuken van Bologna. Hoewel, lasagne zelf schijnt al bij de oude Grieken een populair gerecht te zijn geweest. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen.

Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van tien bij twintig centimeter gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk.

In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus, dus vandaar dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Classic.

Lasagne alla bolognese volgens De Zilveren Lepel

Het basisrecept voor lasagnevellen
Ingrediënten (voor circa twaalf lasagnevellen):
*300 gram bloem, plus iets extra voor op het aanrecht
*3 eieren
*zout

Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg wat zout toe. Kneed tien minuten; voeg meer bloem toe als het te zacht is en meer water als het te droog blijft.

Maak er een bal van en laat hem onder een schone theedoek vijftien minuten rusten. Rol het op een licht met bloem bestoven aanrecht tamelijk dik uit en snijd het in rechthoeken van tien bij twintig centimeter.

Kook ze in royaal water met wat zout beetgaar, haal ze eruit en laat ze op schone theedoeken drogen.

Het recept voor de bechamelsaus
Ingrediënten (voor bij lasagne voor 4 personen):
*50 gram boter
*50 gram bloem
*5 deciliter lauwe melk
*zout en peper

Smelt de boter in een pan. Roer er op niet te hoog vuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in twee tot drie minuten goudbruin. Roer er beetje bij beetje de melk door.

Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend twintig minuten pruttelen. Het moet een gladde, dikke saus worden. Haal de pan van het vuur en doe er zout en peper naar smaak bij.

Het recept voor lasagne alla bolognese
Ingrediënten (voor 4 personen):
*10 lasagnevellen
*1 hoeveelheid bechamelsaus
*3 eetlepels olijfolie
*1 wortel, kleingesneden
*1 ui, fijngehakt
*300 gram rundergehakt
*1 deciliter droge witte wijn
*250 gram passata
*25 gram boter, plus extra om in te vetten
*65 gram Parmezaanse kaas, geraspt
*zout en peper

Verhit de olijfolie in een pan, voeg de wortel en de ui toe en bak ze 5 minuten op niet te hoog vuur; roer af en toe. Voeg het gehakt toe en bak het bruin. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. Doe er zout naar smaak bij, voeg de passata toe, laat alles 30 minuten pruttelen en voeg peper toe. Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6).

Beboter een ovenschaal. Leg een laagje lasagnebladen in de ovenschaal, schep er wat vleessaus op, verdeel er een laagje bechamel over, bestrooi die met wat Parmezaanse kaas en verdeel er wat boter over. Ga op deze manier door tot alle ingrediënten op zijn en eindig met bechamelsaus. Zet het gerecht dertig minuten in de oven, tot de lasagne mooi goudbruin en gaar is. Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

  1. Vraagje:hoe kan ik overgebleven lasagnebladen het beste bewaren?

  2. Hier gaan ze altijd schoon op, maar even zoeken via Google levert een perfect antwoord > https://dagelijksekost.een.be/kookvragen/wat-te-doen-met-lasagnevellen-die-over-zijn

  3. Wordt er in klassiek italiaanse keuken niet gebruik gemaakt van een soffrito?
    Ik mis hier de bleekselderij.

    Verder ziet het er goed uit.

  4. Dé Italiaanse keuken bestaat niet, er zijn (zeer) grote regionale verschillen. De soffritto is dan ook niet bij elk recept hetzelfde, maar je kunt uiteraard altijd zelf bleekselderij aan de ui en wortel toevoegen.

  5. Ilona Ouwehand

    Kan ik ook kant en klare lasagne vellen gebruiken?

  6. Si, dat kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *