Sicilië Tindari en de Laghetti di Marinello – prachtige plek vol legendes aan de noordoostkust van Sicilië
In het noordoosten van Sicilië schittert het Santuario del Tindari, een van de mooiste kerken van het eiland. Dat is deels ook te danken aan de ligging, op een hoogte van bijna driehonderd meter boven zee.
Santuario del Tindari en de Madonna Nera
Het Santuario del Tindari is hét symbool van Tindari. Het is van groot religieus en cultureel belang, want in het heiligdom vind je de kostbaarste schat van het hele dorp: de Madonna Nera.
Dit prachtige Mariabeeld gesneden uit cederhout is het voorwerp waaromheen deze plaats van verering werd gebouwd. Maria is afgebeeld op een troon met het kindje Jezus in haar armen.
Aan de voet van het standbeeld staan de woorden ‘nigra sum, sed formosa’, een zinsnede uit de Bijbel die ‘ik ben zwart maar lieflijk’ betekent. Wanneer, hoe en van waar dit beeld hier is gekomen, heeft men nooit precies kunnen achterhalen.
Volgens een legende kwam er in een ver verleden een schip aan land in de baai van Tindari, tijdens een hevige storm. Ondanks de...
Recepten 3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië
Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten.
Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs.
Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak.
Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen
Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de zomer. Verfrissend! Je eet ze in Sicilië met een briochebol. De Siciliaanse manier om granita te eten is door eerst het bolletje van de briochebol te plukken en dan wat granita erin te scheppen.
De smaken variëren van citrusvruchten tot koffie en noten. Mijn lievelingsgranita? Amandelgranita (in sommige regio’s...
Campanië Panza – ‘de buik van Ischia’
Wanneer je aan het groene eiland Ischia denkt, zal het beeld van het imposante Castello Aragonese waarschijnlijk als eerste in je opkomen. Logisch, want het is een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland.
Daarnaast is het eiland rijkelijk voorzien van prachtige stranden, thermale bronnen, kleurrijke kustplaatsen met schattige haventjes waar de bootjes gemoedelijk op de golven schommelen; beelden die ongetwijfeld eveneens door je hoofd zullen schieten wanneer het over Ischia gaat.
Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar een onbekendere plek waar je een puur stukje Ischia leert kennen: Panza.
Felicia: ‘Panza is onderdeel van de gemeente Forio, een van de zes gemeentes van het eiland. Het bewoonde centrum ligt op een kleine vijf kilometer van Forio en bestaat uit verschillende wijken die zijn verspreid over een oppervlakte van ongeveer zes vierkante kilometer. Het gebied omvat verschillende landerijen, wijngaarden, oude handelsroutes en woonhuizen en telt ruim...
Piemonte Sacra di San Michele – geschiedenis en legendes van deze bijzondere abdij in Piemonte
Veertig kilometer buiten Turijn, op de Monte Pirchiriano, staat een van de meest mysterieuze monumenten van de regio Piemonte: de wonderbaarlijke Sacra di San Michele.
Deze imposante abdij in het hart van de Val di Susa zou Umberto Eco hebben geïnspireerd voor De naam van de roos. Het is dan ook een fascinerende plek, met een eeuwenoude geschiedenis. Sinds de middeleeuwen is het de belangrijkste plaats van verering en bedevaart voor Benedictijner monniken uit heel Europa.
Als je de Sacra di San Michele bezoekt, kun je niet anders dan geïntrigeerd raken door het spirituele karakter en de architectonische schoonheid van deze plek. Maar waarom is dit zo’n bijzondere plek? Welke mysteries en legendes verbergt de Sacra di San Michele?
Oorsprong van de Sacra di San Michele
Volgens de legende kwam de bisschop van Ravenna in de tiende eeuw naar Piemonte om daar een kluizenaarsbestaan te leiden. Hij besloot een nieuwe abdij te bouwen op de berg Caprasio.
Men ging voortvarend aan de slag,...
Campanië Piscina Mirabilis – de Cattedrale dell’Acqua (waterkathedraal) bij Bacoli
Ten westen van de stad Napels liggen de Campi Flegrei, de ‘brandende velden’. Dit gebied wordt gevormd door vulkanische activiteit die nog steeds duidelijk zichtbaar is.
Zo was het Lago Miseno bij het dorpje Bacoli ooit een vulkaankrater. Het dankt zijn naam aan de Romeinse naam van Bacoli, Misenum, dat ten tijde van de Romeinen een belangrijke havenplaats was.
In het jaar 12 voor Christus namen de Romeinen het Lago Miseno in gebruik als binnenhaven voor de westelijke vloot. Het meer bood namelijk een perfecte natuurlijke beschutting.
Door de aanleg van de haven was er dringend behoefte aan vers drinkwater voor de bemanning van de vloot. De Romeinse ingenieurs besloten om boven op de kraterwand een watertank aan te leggen.
Deze watertank zal de geschiedenis ingaan als de grootste watertank die ooit door de Romeinen is gemaakt. De afmetingen zijn zo enorm dat de tank de bijnaam Cattedrale dell’Acqua (‘waterkathedraal’) kreeg. Erwin neemt je er mee naartoe, voor een bezoekje...
Piemonte Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella
Het Italiaanse dorpje Viganella (Piemonte), dat nog geen tweehonderd inwoners telt, werd een aantal jaar geleden wereldnieuws. Het dorpje had namelijk een ingenieuze oplossing bedacht voor de donkere winterdagen.
Van eind november tot begin februari zagen de inwoners van het in een dal gelegen gehucht namelijk bijna geen zonlicht. De hoge bergen rondom maakten het voor de laagstaande zon onmogelijk om tot in het dal door te dringen.
Giacomo Bonzani, een architect en ontwerper van zonnewijzers, bedacht een slimme oplossing: hij bouwde een gigantische spiegel op achthonderdzeventig meter hoogte, op een bergtop boven het stadje.
Deze spiegel reflecteert het zonlicht, zodat het stadje ineens in het licht baadt. De spiegel, met een oppervlakte van veertig vierkante meter, wordt bestuurd door een computer die precies de baan van de zon meet en de panelen van de spiegel steeds in de juiste hoek draait.
Hoe superslim Bonzani’s idee ook is, het werd in het dorp in eerste instantie met...
Italiaanse films & series Het gezicht van Toni Servillo
Je gezicht spreekt boekdelen. Een mooi gezegde dat slaat op de non-verbale expressies van emoties – iets waar Italianen nog meer dan wij meesters in zijn. Met als ultieme maestro de Italiaanse steracteur Toni Servillo – wiens rol in de film La Grande Bellezza filmblogger Ron Serra inspireerde tot een unieke kijk op diens expressieve gezicht.
Ron: ‘Sinds de première van La Grande Bellezza is er werkelijk niemand te vinden die de rol van Toni Servillo als Jep Gambardella níét gedenkwaardig vindt. Het is alweer zijn vierde hoofdrol in een film van Paolo Sorrentino – een gouden combinatie, zo blijkt.
Het lijkt wel het bekende verhaal van de kunstenaar en zijn muze, behalve dan dat de rollen van Servillo zo monumentaal zijn dat ook hij de kunstenaar genoemd mag worden. En dat heeft alles te maken met zijn immer fascinerende gezicht.
Toni Servillo (links) en Paolo Sorrentino tijdens het filmfestival in Cannes
(© Pietro Coccia | Movieplayer.it)
Zes gelaatsexpressies
Woede,...
Amalfikust Erchie – een onbekend paradijs aan de Amalfikust
Wanneer je een reis naar de Amalfikust aan het plannen bent, kom je al snel tot de ontdekking dat vrijwel elke centimeter van dit stukje kust wonderschoon is.
In eerdere blogs nam Felicia van Salerno Travel je al mee naar het charmante Atrani, de sfeervolle dorpen Raito en Albori en liet ze je kennismaken met nog veel meer onbekende plekken aan de Amalfikust, waaronder Benincasa en Pogerola.
In deze blog tipt Felicia een pareltje waar je gemakkelijk aan voorbij gaat wanneer je de Amalfikust bezoekt: Erchie. Het is een piepklein dorpje dat een klein paradijs blijkt te zijn en dat je zeker aan je lijstje toe wil voegen wanneer je richting de Amalfikust gaat.
Verstopt tussen citroenbomen
Felicia: ‘Het schilderachtige Erchie ligt verstopt tussen de heuvels, met terrassen vol citroenbomen. Het dorp beslaat een bescheiden oppervlakte aan de kust en is zo onopvallend, dat wanneer je over de beroemde Strada Statale 163 rijdt, je Erchie passeert voor je er erg in hebt.
Het centrum van Erchie...
Recepten Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven
Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje.
Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en eerlijk gezegd was ik daar best verbaasd over. Eigenlijk deed ik het uit aardigheid, maar ik bleek een werkelijke behoefte te vervullen.
Op het moment dat ik dit typ, zit ik tot over mijn oren in de kerstmenu’s. Tijdschriften willen namelijk ook graag dat ik menu’s bedenk, zodat je dat lekker niet zelf hoeft te doen. Daarom dit kleinood. Ik heb al mijn boeken doorgeploegd en...
Ligurië Imperia – stad met twee gezichten aan de Golf van Genua
Aan de Italiaanse Rivièra, tussen Nice en Genua, ligt Imperia. Deze havenstad staat bekend als stad van de olijven, maar ook als stad met twee gezichten. In dit artikel laten we je de twee fascinerende zijden van Imperia zien.
Van Romeinse nederzetting tot moderne stad
Imperia heeft een lange, rijke geschiedenis die door veel verschillende culturen en machthebbers is ingekleurd. Het waren de Romeinen die op deze plek een nederzetting stichtten, met een haven, maar vervolgens is het gebied in handen geweest van verschillende bisschoppen en families. Het behoorde tot de republiek Genua, kwam vervolgens in handen van de Fransen en maakte later ook deel uit van het Koninkrijk Sardinië.
Hoewel de geschiedenis van Imperia als stad al eeuwen terug gaat, vind je de naam Imperia pas sinds 1923 terug op de kaart. Toen besloot Mussolini namelijk dat de rivaliserende stadjes Oneglia en Porto Maurizio, letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar aan ‘hun’ oever van de rivier de Impero, samen...
Ligurië Cervo – van een simpele herberg tot een stralend kustplaatsje
De Italiaanse schrijver Italo Calvino omschreef Ligurië ooit als ‘smal en benig’. Qua vorm klopt dit nog altijd. De regio wordt begrensd door zee en bergen en lijkt ietwat ‘gekarteld’ door de vele riviertjes die kronkelend hun weg naar zee vinden.
Aan de Italiaanse Rivièra tref je de mooiste dorpjes met prachtige vedute, uitzichten, over zee. Een parel die je zeker niet moet overslaan, is Cervo, een van de mooiste kustplaatsjes van Ligurië.
Wij beginnen ons bezoek aan Cervo met een heerlijke pranzo bij Locanda Bellavista: antipasti op basis van kikkererwten en kabeljauw, trofie met pesto alla genovese, een heerlijke Vermentino (een van de wijnen waar Ligurië om bekend staat), een fris glas Basilichito (frisdrank op basis van basilico da ligure – ga niet weg uit Cervo zonder een glas te proeven) én een uitzicht om van te watertanden.
Na deze ‘lichte’ lunch dwalen we door de eeuwenoude steegjes van Cervo. Het is niet alleen de nabijheid van de zee die...
Ligurië Dolcedo – dolce dorpje waar je de tijd vergeet
Niet alleen Jessica was op pad in de provincie Imperia, in de regio Ligurië, ook Sandra van woty.nl genoot van de charme van deze kuststreek. Ze neemt je mee naar het dorpje Dolcedo, dat slechts 1410 inwoners telt en een pittoreske aanblik biedt dankzij de vele bruggetjes en eeuwenoude huizen.
Sandra: ‘Op weg naar een ander Italiaans stadje reden we langs Dolcedo, waar we besloten om even te stoppen. Het bleef echter niet bij even, want als je eenmaal dit dorpje inloopt, ontdek je het ene na het andere bijzondere plekje.
Wij parkeerden bij de kerk die vanaf de hoofdweg al mijn aandacht trok. Hij zag er echt heel oud uit, maar helaas was alles dichtgetimmerd en konden we niks van de binnenkant zien.
Wat te doen in Dolcedo?
Op de route naar het historisch centrum van Dolcedo stuitten we op dit indrukwekkende uitzicht:
De Chiesa di San Paolo trekt meteen je aandacht. Dit is ook gelijk een van de bezienswaardigheden in Dolcedo die je echt niet mag overslaan.
Door de Via San Paolo...