Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!

Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen.

VBK voorjaarsaanbieding 2014 | Kosmos E&D e.indd

Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat is elke hap meer dan waard!

IJspret-Napolitaanse-ijstaart

Wat heb je nodig?

Voor een taart voor acht tot tien personen heb je het volgende nodig:

*voor de taartbodem: 110 gram boter (op kamertemperatuur) | 220 gram lichte muscovadosuiker of rietsuiker | 2 grote eieren | 1 theelepel vanille-extract | 40 gram cacao | 300 gram tarwebloem | 1 theelepel bakpoeder | een vierde theelepel zout

*voor het ijs: 500 ml slagroom | 1 blik gezoete gecondenseerde melk (ca. 400 gram) | 2 theelepels vanille-extract | 100 gram kersen (zonder pit) | 2 eetlepels kristalsuiker | het sap van een halve citroen | 1 eetlepel kersenlikeur | 50 gram pistachenoten | eventueel groene kleurstof

*voor de topping: 100 gram pure chocolade (70% cacao), gehakt | 2 eetlepels boter | verse kersen | gehakte pistachenootjes

Bereidingswijze

Maak eerst de taartbodem. Klop hiervoor de boter en de muscovadosuiker in twee tot drie minuten luchtig. Voeg tijdens het kloppen de eieren een voor een toe, en daarna het vanille-extract.

Meng de cacao, de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Roer de droge ingrediënten beetje bij beetje door het eimengsel en vorm er een deeg van. Rol het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een bodem met een dikte van vijf tot zes millimeter. Snijd er met een pizzasnijder vier lagen uit.

Linda Lomelino gebruikt een normaal broodblik (bodem 8 bij 27 cm, opening 11 bij 30 cm, ongeveer 7 cm hoge randen). Voor deze maat moeten de lagen de volgende afmetingen krijgen: 8 bij 26,5 cm – 9 bij 27 cm – 10 bij 27,5 cm – 10,5 bij 28,5 cm. Leg de lappen deeg op de bakplaten en bak ze acht tot negen minuten.

Meng voor het ijs de slagroom, de gecondenseerde melk en het vanille-extract. Verdeel het mengsel in drie gelijke delen en zet een ervan meteen in de koelkast.

Snijd de kersen in tweeën en doe ze samen met de suiker en het citroensap in een pan. Laat het mengsel 5 tot 10 minuten zachtjes koken, of tot de kersen zacht zijn. Laat afkoelen. Pureer de kersen glad en doe de kersenlikeur erbij. Meng met een derde deel van het ijsmengsel. Zet de kom in de koelkast.

Maal de pistachenootjes fijn. Meng ze met een derde deel van het ijsmengsel. Kleur het mengsel eventueel met een beetje groene kleurstof. Zet de kom in de koelkast.

Stel dan de ijstaart samen. Knip twee smalle repen bakpapier en leg die op de bodem van de vorm, een in de lengte en een in de breedte, waarbij ze een paar centimeter over de rand moeten hangen. Dat is om de taart gemakkelijker uit de vorm te krijgen.

Leg de kleinste laag deeg op de bodem van de vorm. Schenk de helft van het vanille-ijs erop. Zet de vorm ongeveer twintig minuten in de vriezer zodat de eerste laag enigszins opstijft.

Haal de vorm eruit en leg de een na kleinste laag erop. Schenk het pistache-ijs erop. Zet de vorm ongeveer twintig minuten in de vriezer om het ijs te laten opstijven.

Leg de op een na grootste laag in de vorm. Schenk de rest van het vanille-ijs erop. Zet weer twintig minuten in de vriezer. Haal de vorm er opnieuw uit en leg de grootste laag erop. Schenk het kersenijs erop. Zet de vorm bedekt met een stuk bakpapier in de vriezer en laat vier tot zes uur of de hele nacht staan.

Haal de taart voor het serveren uit de vriezer. Laat de taart een paar minuten staan en zet hem dan met behulp van de repen bakpapier omgekeerd op een gekoelde schaal of een gekoeld bord. Zet de taart opnieuw in de vriezer terwijl je de chocoladetopping voorbereidt.

Smelt de chocolade en de boter voorzichtig in een pan. Laat afkoelen. Haal de taart uit de vriezer. Houd een paletmes bij de hand, want als je de chocolade over de taart hebt geschonken wordt deze meteen hard. Verspreid de chocolade over de hele taart en laat deze aan de randen naar beneden lopen. Decoreer met gehakte pistachenootjes en verse kersen. Serveer meteen of zet weer in de vriezer voor een later feestmoment!

Nog veel meer ijsrecepten vind je in

IJspret-Linda-Lomelino

In IJspret leert food blogger Linda Lomelino je alles over ijstaarten, sorbets, roomijs en ijslolly’s. IJspret is een boek vol hippe en feestelijke ijsrecepten, van klassiekers als vanille-roomijs en stracciatella-ijs tot frisse watermeloensorbet en semifreddo van frambozen. Zelf ijs maken kan heerlijk en simpel zijn, met of zonder ijsmachine!

IJspret | Linda Lomelino | ISBN 9789021555843 | Kosmos Uitgevers | bestel IJspret via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *