Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vera – een film over de Romeinse actrice Vera Gemma

Vanaf 16 februari schittert Vera op het witte doek, een film over Vera Gemma, een actrice van middelbare leeftijd die in Rome woont. Namens Arti Film mogen we alvast van een voorproefje van Vera delen.

Opgegroeid op de set van spaghettiwesterns

Vera (1970) is de dochter van acteur Giuliano Gemma (1938-2013) en zijn eerste vrouw Natalia Roberti. Ze groeide op in Rome en was vaak op de set van spaghettiwesterns te vinden, waarin haar vader speelde, zoals A Pistol for Ringo, Arizona Colt en Day of Anger.

Ook speelde hij als Garibaldi’s generaal in Visconti’s Il Gattopardo en won hij een David di Donatello (het Italiaanse equivalent van een Oscar) voor zijn rol in Il deserto dei Tartari.

In 2013 maakte ze een documentaire over hem: Giuliano Gemma – un italiano nel mondo. Als eerbetoon aan haar vader draagt Vera iedere dag een cowboyhoed op haar geblondeerde haren.

Hoewel ze eigenlijk haar hele leven in zijn schaduw staat, schitterde ze zelf ook op het witte doek, onder andere in La Sindrome di Stendhal en Il Cartaio (beide geregisseerd door Dario Argento), Ovosodo (van Paolo Virzì) en Scarlet Diva (van Asia Argento).

De dochter van Giuliano Gemma

Met Vera is er ook een film over Vera zelf, waarin je een inkijkje krijgt in haar leven in Rome. Vera heeft nu ze ouder wordt steeds meer moeite met het vinden van acteerwerk.

Hoewel ze niet rijk meer is, is ze vrijgevig, al profiteren velen van haar behoefte aan liefde om iets van haar gedaan te krijgen, zelfs de mensen die dicht bij haar staan.

Als haar chauffeur in een buitenwijk een scooter aanrijdt waarbij de kleine Manuel zijn arm breekt, raakt ze betrokken bij zijn leven en dat van zijn vader.

Ze komt in aanraking met een milieu waar eenvoud en geldtekort het leven bepalen. Ze doet alles om het gezin te helpen, maar helaas blijkt ze slechts een speeltje in de handen van anderen.

‘Prende ispirazione da me, ma con una storia assolutamente inventata, ma che sarebbe potuta succedere,’ zegt Vera Gemma over de film. Het verhaal dat zich ontspint rondom Manuel is dus niet waargebeurd, maar het had zomaar waar kunnen zijn…

Voor haar rol als zichzelf ontving Vera Gemma op het Filmfestival van Venetië een Orizzonti Award voor de beste actrice; Tizza Covi en Rainer Frimmel kregen een Orizzonti Award voor beste regisseurs.

Bekijk de trailer van Vera

 

Ontdek een aantal locaties uit de film Vera

Terwijl Gemma in een rustige straat in de bekende wijk Trastevere woont, heeft de kleine Manuel het minder goed getroffen. Samen met zijn vader en oma woont hij in San Basilio, een woonwijk in het noordoosten van Rome, een deel van de stad waar je als toerist niet komt. In de film zie je onder meer het Parco della Balena, met de walvisfontein.

Manuel is nog nooit in het centrum van Rome geweest. Vera neemt hem mee voor een bezoekje aan Piazza Navona. Ook gaat ze met Manuel naar de Cinema dei Piccoli in het park Villa Borghese.

De film laat ook een aantal andere bekende plekken in Rome zien, zoals de Via Veneto, het Piazza del Popolo en de Spaanse Trappen. Mooi is ook de scène op het Campo Cestio, de begraafplaats voor niet-katholieken aan de voet van de Piramide, in de wijk Testaccio.

Bij Manuel thuis komt pasta e fagioli op tafel (pasta met bonen, een klassiek gerecht uit de cucina povera). Vera schuift ook aan bij Il Miraggio (aan de Via Lungara in Trastevere) en samen met Manuel, zijn vader en zijn oma eet ze een pizza bij La Vecchia Cucina (in San Basilio), waar de klanken van Tanto pe’ canta’ van Nino Manfredi door de zaak schallen.

Andere Italiaanse klassiekers die je in de film hoort, zijn Ma che freddo fa van Nada, Dedicato van Loredana Bertè en Te possino dà tante cortellate van Gabriella Ferri.

Tijdens een auditie citeert Vera het prachtige gedicht L’infinito van Giacomo Leopardi, over wie je in deze blog meer leest.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *