Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit.
Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van verschillende buitenlandse machten. Zo heeft in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie.
Zo eten we ‘s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten kunnen van Siciliaans dorp tot Siciliaans dorp verschillen. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, bittere cacao, citroen en pistachenootjes.
In het recept dat we van de barman van een van de koffiebarretjes in San Vito lo Capo kregen, zijn amandelen en honing de belangrijkste ingrediënten.
Wat heb je nodig?
Voor zes personen heb je nodig: 500 gram bloem | 75 gram gepelde amandelen | kaneelpoeder | kruidnagels | gist | acaciahoning
Bereidingswijze
Rooster de amandelen in een warme oven en maal ze fijn in de keukenmachine tot er een fijn poeder overblijft. Strooi het poeder over een deegplank en voeg daar de gezeefde bloem aan toe.
Vorm daarvan een bergje met in het midden een kuiltje. Giet in het midden een half glas lauw water, een theelepel gist, een snufje kaneel en één fijngestampte kruidnagel.
Kneed het deeg en voeg er zoveel honing aan toe tot het een glad en zacht geheel wordt. Voeg als het nodig is extra water toe. Rol het deeg uit tot er een plak van ongeveer een centimeter dik ontstaat en maak er een soort reuzenformaat lange vingers van.
Bak de mustazzoli circa twintig minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze voor het serveren afkoelen.
Bij deze koekjes bestellen we meestal een granita al caffè. Net als de Sicilianen zijn we dol op dit schaafijs en eten we het net als zij vaak als ontbijt! Buonissimo!
Maak zelf granita al caffè
Zelf granita al caffè maken? Voor vier personen heb je nodig: 400 milliliter caffè ristretto | 1 liter water | 400 gram suiker | slagroom
Giet het water in een pan en zet deze op het vuur. Voeg de suiker toe als het water het kookpunt bereikt en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat het water lauw worden en voeg dan de koffie toe. Meng het geheel goed door elkaar. Als alles goed is afgekoeld, giet je het mengsel in een ruime bak en zet je deze in de vriezer.
Haal de bak na ongeveer een uur uit de vriezer en meng de granita goed door elkaar (bijvoorbeeld met een vork). Herhaal dit elke dertig minuten, totdat de consistentie van de granita heel solide is geworden.
Gebruik dan de mixer om alles nog een keer goed door elkaar te mixen en zet de bak terug in de vriezer. Vanaf dit moment is het niet meer nodig om de granita door elkaar te roeren; het is voldoende de granita enkele minuten voor het opdienen uit de vriezer te halen.
Verdeel de granita over verschillende kopjes of glaasjes garneer elke portie met een toef(je) slagroom en geniet net als wij van een ontbijt the Sicilian way!