Italiaanse films & series Astolfo – de nieuwe film van Gianni di Gregorio
Vanaf 13 juli geniet je in de bioscoop van Astolfo, de nieuwe film van regisseur Gianni di Gregorio, die eerder ons hart veroverde met de film Pranzo di Ferragosto.
Astolfo is een zomerse komedie vol romance, waarvoor Di Gregorio niet alleen het scenario schreef en de regie deed, maar ook – net als in Pranzo di Ferragosto – de hoofdrol speelt, geflankeerd door Stefania Sandrelli.
Een zwerver, kok en klusjesman als huisgenoten
De goedhartige Astolfo, een gepensioneerde professor die uit zijn Romeinse appartement is gezet, besluit zijn intrek te nemen in een oud adellijk maar vervallen palazzo, het laatste overblijfsel van zijn familiebezit in een afgelegen dorp, waarvoor Artena (niet ver van de Castelli Romani) het decor vormt.
Hij is er al tientallen jaren niet meer geweest en bij aankomst blijkt er een zwerver te wonen. Astolfo besluit dat hij er kan blijven wonen. Maar het blijft niet bij deze ene huisgenoot, want al snel wordt het duo vergezeld door een gepensioneerde kok en...
Sicilië Op de fiets van Punta Secca naar Marina di Ragusa
De kust rondom Marina di Ragusa, in het zuidoosten van Sicilië, leent zich uitstekend voor een verkenning op de fiets.
B&B Il Varo a Mare – logeren aan zee
De nacht voor de fietstocht logeert Tim bij B&B Il Varo a Mare in Punta Braccetto, prachtig gelegen aan zee met een eigen strandje, terras en speeltoestellen voor de kinderen.
Eigenaar Simone heeft een fijne fietsroute uitgestippeld, naar onder andere Punta Secca, Marina di Ragusa en Fornace Penna.
Punta Secca – magisch decor van Montalbano
Tim: ‘De eerste stop is in Punta Secca, een dorpje van zo’n vijfhonderd inwoners aan zee, dat vooral bekend is van de serie over commissario Montalbano.
Het huis dat in de serie gebruikt wordt als Montalbano’s woonhuis staat hier aan het strand. Voor de fans van de zeer populaire serie is het een hele belevenis om onder het grote balkon te staan vanwaar de commissaris geregeld, peinzend over een misdaad, over zee uitkijkt.
Andrea Camilleri, de auteur van de boeken over...
Recepten Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart) uit de Garfagnana
Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken.
Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan, dat vandaag de dag nog altijd gegeten wordt.
Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart.
Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel gaf. De castagnaccio wordt in verschillende gebieden op diverse wijzen bereid. Wij proefden in de Garfagnana een van de lekkerste castagnacci die we ooit voorgeschoteld kregen…
Wat heb je nodig?
Uiteraard delen we graag het recept voor deze typisch Toscaanse lekkernij. Voor een castagnaccio heb je nodig: 400 gram kastanjebloem | 50 gram pijnboompitten | 50 gram suiker |...
Sicilië Een kussende Madonna in Modica en uitzinnige paasvreugde in Scicli – Pasen in de Val di Noto
Het is altijd een feestje om door de straten van Modica te lopen, een van de pareltjes in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië.
Dit Siciliaanse stadje is na een aardbeving in 1693 volledig herbouwd in laat-barokke stijl, met onder meer de indrukwekkende San Giorgio als blikvanger.
Met Pasen is een bezoek aan Modica nóg bijzonderder dan anders. Dan vieren de locals namelijk het feest van Madonna Vasa Vasa, dat in het Siciliaanse dialect ‘kussende Madonna’ betekent.
Carmelo en zijn collega’s van Enjoy Barocco nemen Ciao tutti’s Tim mee naar dit bijzondere paasfeest. Dankzij een prachtig plekje op een van de balkons kan Tim het spektakel goed aanschouwen en vastleggen zodat ook jullie mee kunnen genieten van deze paasviering.
Madonna Vasa Vasa – een kussende Madonna in Modica
Tim: ‘Op de Corso Umberto I verzamelen jong en oud zich om de belangrijkste katholieke feestdag, de wederopstanding van Jezus, te vieren. Vaandelzwaaiers geven alvast een showtje weg en de...
Recepten Vignarola – Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen uit Zin in salade
Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn.
Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer.
Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, hazelnoten en pecorino. Altijd goed: melanzane alla parmigiana, maar dan in een salade.
Wij mogen als voorproefje het recept delen voor vignarola, een Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen.
Wat heb je nodig?
100 gram guanciale (wangspek) of spek, in blokjes of reepjes | 1 grote prei, gewassen, gehalveerd en in halve ringen | 100 gram groene...
Recepten Bak de lekkerste citroenkoekjes – van cantuccini al limone tot limoncini
Zin in een lekker koekje met citroen? We delen vier verschillende recepten: citroen-amandelkoekjes, cantuccini al limone, brosse citroenkoekjes en limoncini.
Citroen-amandelkoekjes
Lekker voor bij een espresso of cappuccino, deze zachte amandelkoekjes met citroen, die we leerden maken aan de Amalfikust.
Ingrediënten (voor ongeveer tien koekjes): 250 gram amandelmeel | zout | 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven | 1 theelepel bakpoeder | rasp en sap van een halve citroen | 1 eetlepel gesmolten boter | 2 eierdooiers
Verwarm de oven voor tot 250° C. Meng het amandelmeel met een snuf zout, de poedersuiker en het bakpoeder. Voeg dan ook citroenrasp, citroensap, gesmolten boter en eierdooiers toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg.
Rol balletjes van het deeg en rol ze door wat poedersuiker. Leg de koekjes op de bakplaat en druk ze iets platter.
Schakel de oven uit en schuif vervolgens de bakplaat onder in de oven. Laat de koekjes in ongeveer twintig minuten garen in...
Recepten Citroenplaatcake uit de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi
In de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vind je meer dan driehonderd makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.
Van plaatpizza’s en plaatfocaccia’s tot frittata, maar ook gerechten als cannelloni met ricotta en groenten en crostini met kruiden maak je op de bakplaat.
Janneke deelt recepten voor vlees- en visgerechten, zoals de zomerse rollade met pesto, citroen en coppa di Parma, rode mulfilets met broccoli en citroenpesto of kabeljauwfilet met citroenkruim maar ook voor een Italiaanse bonensalade met citroen. Sowieso is er ook veel keuze in vega-recepten in deze culinaire bijbel.
Ook is er een heerlijke selectie aan hartige en zoete plaattaarten, zoals een ricotta-kruidenplaatcake, crostata of ricottaplaatcake met blauwe bessen. Wij delen het recept voor de lekker frisse citroenplaatcake.
Wat heb je nodig voor deze citroenplaatcake?
Voor een plaatcake voor ca. 16 personen heb je nodig: 6 biologische citroenen | 400 gram...
Recepten Panna cotta met verbena en citrusfruit uit het kookboek Big Mamma in 30 minuten
Komt je schoonmoeder onverwachts langs? Kook je voor een nieuwe date, een oude vlam of voor een tafel vol familie of vrienden? Met het kookboek Big Mamma in 30 minuten zet je in een handomdraai een fantastisch Italiaans gerecht op tafel.
Het populaire Big Mamma-team geeft haar geheimen prijs om snelle én ultra gastronomische gerechten op tafel te zetten, van antipasti tot en met dolci.
Heerlijke Italiaanse gerechten in een half uur
De honderd nieuwe recepten van de Big Mamma-groep zijn eenvoudig en snel te maken en altijd erg smaakvol. Van gegrilde prei met stracciatella tot Siciliaanse caponata, van een Napolitaanse schotel met inktvis, olijven, kappertjes en tomaten tot panna cotta met citrusvruchten en verbena, van pizza met burrata en coppa tot vijgensalade met Parmaham.
Met deze recepten krijgen jouw tafelgenoten de indruk dat je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl alle gerechten in een half uurtje te maken zijn.
Bovendien krijg je veel tips van Italiaanse mamma’s die...
Le Marche Vespa Tour Marche – verken de Valdaso, de Riviera del Conero en de Monti Sibillini op een vlammend rode Vespa
We hebben al heel wat mooie Vespatours gemaakt – in onder meer de proseccoheuvels, aan het Gardameer en aan de Amalfikust bijvoorbeeld – maar Le Marche verkenden we tot nu toe vooral per auto, trein en fiets.
Tijd om daar verandering in te brengen, want dankzij Vespa Tour Marche kun je nu ook een deel van deze veelzijdige regio per Vespa verkennen!
Op de Vespa in de Valdaso – de tuin van Le Marche
De Valdaso – of Valle dell’Aso – is de vallei van de rivier de Aso, in het zuiden van Le Marche. Het gebied wordt ook wel il giardino delle Marche genoemd, de tuin van Le Marche, aangezien het een aaneenschakeling is van groene valleien met middeleeuwse burchtdorpjes, met als achtergronddecor de Monti Sibillini.
Je vindt er een afwisselend landschap met fruitboomgaarden, moestuinen, velden vol bloemen, bossen en wijngaarden, zover je maar kunt kijken.
De vallei strekt zich over ongeveer zeventig kilometer uit tussen de zee en de bergen van de Monti Sibillini, langs de loop van...
Ligurië Seborga – een bijzonder prinsdom op Italiaanse bodem
Seborga is misschien wel een van de fascinerendste dorpjes in het achterland van de Bloemenrivièra. Net als de meeste dorpen in het achterland ligt het prachtig in het groen, op een heuvel in de uitlopers van de Ligurische Alpen.
Dat er met Seborga iets bijzonders is, kan niemand ontgaan. Als je vanaf Bordighera de weg door de heuvels richting het dorp volgt, passeer je op zeker moment twee blauw/witte wachtershuisjes, die het begin van het grondgebied van Seborga markeren.
Een symbolische grensovergang, maar met een serieuze ondertoon. In en rond het dorp wapperen overal vlaggen. Blauw en wit gestreept, met links op de vlag een wapen: een wit kruis op een blauw vlak en daarboven een gouden kroon. Seborga is namelijk niet zo maar een dorp; het is een prinsdom!
Il principato di Seborga
Het verhaal van Seborga gaat terug naar het jaar 954, toen het nog in bezit was van de Graaf van Ventimiglia. In dat jaar schonk hij Seborga aan de monniken van het eiland Lerins, dat voor de kust van...
Sicilië Het hondje dat waakt over het strand van Mondello (bij Palermo)
Hoe heerlijk het is om aan het einde van de middag even langs de zee in Palermo te flaneren, na een paar dagen struinen door de warme stad wilden we ook wel even een dagje écht naar zee.
Dat kan vanuit Palermo onder meer in Mondello, zo’n tien kilometer ten noordwesten van de stad, aan de baai tussen de Monte Gallo en de Monte Pellegrino in.
Tussen deze bergen schittert een blauwe baai met een twee kilometer lang zandstrand. Het grootste gedeelte van die twee kilometer wordt ingenomen door kleurrijke parasols en zonnebedjes, die je per dag, week of zelfs voor de hele zomer kunt huren.
Wij namen plaats onder de zonnig gele parasols met daarop zowel de Italiaanse als de Belgische vlag, een verwijzing naar Mondello Immobiliare Italo Belga, de huidige naam van de vroegere Les Tramways de Palerme. Deze Italiaans-Belgische maatschappij zorgde er begin twintigste eeuw voor dat het vissersdorpje Mondello vanuit Palermo met de tram bereikbaar werd.
Dit heeft mede bijgedragen aan de...
Italiaanse films & series De man uit Rome – over een huilende Maria in het zuiden van Limburg
Vanaf 6 april geniet je in de filmtheaters van de film De man uit Rome, waarin de sceptische zevenendertigjarige priester Filippo (vertolkt door de Italiaanse acteur Michele Riondino) in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken.
Vastbesloten om het bedrog rondom het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt door een gebeurtenis die zich vier jaar eerder heeft voltrokken en zich daarom vastklampt aan hun wonder.
Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende, negentienjarige Térèse die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.
Bekijk de trailer van De man uit Rome
Geniet alvast van een voorproefje:
De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden die eerder o.a. met In Blue drie Gouden Kalveren...