Piemonte Fontanile – een dorpje met een indrukwekkende koepel en muren vol verhalen
Op minder dan tien kilometer van Nizza Monferrato ligt Fontanile, een klein dorp met grootse bezienswaardigheden. De koepel van de San Giovanni Battista is al van heinde en verre te zien, maar eenmaal in het dorpje blijken ook de muren veel te vertellen hebben…
De muurschilderingen van Fontanile
Tijdens een bezoek aan Fontanile kun je niet om de muurschilderingen heen. Lokale kunstenaar Luigi Amerio gebruikt verschillende grote en kleinere muren in het dorp als schilderdoek.
In eerste instantie om een vrij lelijke betonnen muur op te vrolijken en het dorp zo een mooier aanzien te geven, maar eenmaal van start, weet Luigi van geen ophouden.
‘I muri mi parlano,’ zo vertrouwt hij Saskia toe. Al wandelend door het dorp hoort hij de muren hem als het ware hun geschiedenis toefluisteren, die hij als inspiratie gebruikt voor de illustraties waarmee hij – altijd met een klein penseel – de geschiedenis van Fontanile tot leven wekt.
Omringd door water
Meteen al bij het parkeren van...
Piemonte Reusachtige kleurpotloden, enorme flessen en een schommel tussen de wijnranken
Tijdens onze Giro di Piemonte klommen we op de Big Bench in de wijngaard van Cascina Garitina, maar we kwamen nog veel meer van deze reuzenbanken tegen op onze tocht door de wijngaarden.
Zo kun je bij Coazzolo plaatsnemen op bank nummer 26, een van de oudste van het Big Bench Community Project van Chris Bangle, waarover je meer leest in deze blog.
Deze reuzenbank werd geïnstalleerd in 2016, als cadeau van wijnmaker Michele Chiarlo uit Calamandrana, met wie we jullie volgende maand nog kennis laten maken. Als je erop geklommen bent, kun je de met wijnranken bedekte heuvels zien, met het dorp Neive aan de horizon.
Vigna dei Pastelli – reusachtige kleurpotloden tussen de wijnranken
Naast deze Big Benches vind je ook andere kleurrijke kunstwerkjes in de wijngaarden van Piemonte. Zo prijkt even buiten Coazzolo, een dorpje dat zich tussen de heuvels en wijngaarden van de Langhe heeft genesteld, de Vigna dei Pastelli.
Deze wijngaard is in handen van Azienda Agricola Anfosso Piercarlo,...
Recepten Italiaanse mosselen op het menu
Ciao tutti! Vandaag hebben we Italiaanse vrienden te eten en staan er op hun verzoek mosselen op het menu! De mosselen zelf komen gewoon uit eigen land, uit Zeeland om precies te zijn, maar we bereiden ze – uiteraard – op Italiaanse wijze, naar een recept van la nonna van een van deze vrienden.
Voor zes personen heb je nodig: 4,5 kilo mosselen | 2 ansjovisfilets | 2 uien | 1 grote prei | 1 flinke wortel | 3 teentjes knoflook | 300 milliliter witte wijn | peterselie | extra vergine olijfolie | versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Maak eerst de mosselen goed schoon door ze onder stromend water te wassen. Gooi open en kapotte schelpen weg.
Schenk een beetje olijfolie in een grote pan en laat de ansjovisfilets hier zachtjes in smelten. Pel en snipper de ui, hak de knoflook fijn en bak dit even kort mee. Voeg na een paar minuten ook de fijngesneden prei en wortel toe. Schenk hier circa 150 milliliter water en de wijn bij en breng aan de kook.
Voeg dan ook de mosselen toe, doe het...
Piemonte Vinicola Arno – wijn proeven in een amfitheater van wijngaarden
Midden in de Monferrato, een van de mooiste wijnstreken in Piemonte, die samen met de Langhe en Roero op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, ligt Vinicola Arno. Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2017, maar wist in die korte tijd al vele internationale prijzen voor de uitzonderlijke wijnen in de wacht te slepen.
Tijdens een bezoek aan Vinicola Arno worden we meegevoerd in het succesvolle verhaal van Mara en Michael Arno en proeven we van de wijnen van dit ‘jonge’ wijnhuis.
De start van een wijnavontuur
Vinicola Arno is het idee van de van oorsprong Portugese Mara en haar Brits-Italiaanse man Michael Arno.
Na lange tijd in het buitenland gewoond te hebben, wilden ze terug naar Michaels moederland, om zich toe te leggen op de productie van wijn van hoge kwaliteit in Mombercelli, in het hart van het gebied rondom Nizza Monferrato.
Nizza DOCG – topwijn die kan tippen aan Barolo
Het paradepaardje van Mara en Michael is hun Nizza DOCG, een rode wijn die alleen wordt geproduceerd...
Umbrië Proef van Panicale – van Ristorante Lillo Tatini tot Rastrello Cucina & Giardino
Het pittoreske Panicale is een van de borghi più belli die je zeker op je lijstje moet zetten als je Umbrië gaat ontdekken.
Naast de charmante straatjes en het pleintje met fontein dat zo uit een film lijkt te komen, heeft dit dorpje een schat aan smakelijke restaurants. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, jij mag kiezen waar je het liefst gaat genieten!
Ristorante Lillo Tatini
Het beste plekje om tijdens een heerlijk etentje de schoonheid van Panicale te bewonderen is Ristorante Lillo Tatini. Met uitzicht op het gezellige Piazza Umberto I, een mooi terras en traditionele gerechten is dit een adresje om te koesteren.
Patrizia Spadoni zette in 1999 haar professionaliteit en passie in om een restaurant te creëren dat ondertussen tot ver over de grens naam en faam heeft weten te verwerven. Ze schittert achter de kookpotten terwijl haar man, Vittorio Boldrini, jouw perfecte gastheer is. Je voelt je hier meteen welkom.
Hun kinderen Bianca en Marco delen de passie voor...
Recepten ’ndujabonen met hot honey uit het kookboek Briljante bonen
In Briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken.
Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes, dit is een boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken.
Wat denk je bijvoorbeeld van wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen, smokey boterbonen met basilicum en knoflooktoast, wittebonencrème met gegrilde bosui en salsa verde of rauwe tuinbonen op toast met pecorino en zwarte peper voor bij de borrel?
Of van citroenige cannellini-courgettesalade met fetacrème en munt, tomatensalade met borlottibonen, ribollita of pasta e fagioli?
Andere aanraders zijn de gestoofde radicchio met cannellinibonen en Parmezaanse kaas, citroenbonen en schelpjes in een saffraanbouillon, boterbonen cacio e pepe, fave e scarola, orecchiette met zwarte kikkererwten en mosselen.
Ons favoriete recept uit het boek is dat voor ’ndujabonen met hot...
Piemonte Saluzzo – ontdek de mooiste plekken van dit middeleeuwse pareltje in Piemonte
Als Stefania van Naturas ons uitzwaait, hangt de nevel nog in de bossen. Er is vannacht best wat regen gevallen, maar op weg naar Saluzzo breekt de zon door. Perfect weer om dit middeleeuwse stadje te verkennen!
Segno soltanto ore felici
We parkeren bij het station en worden verwelkomd door een zonnewijzer met een schitterende spreuk: Segno soltanto ore felici, ik wijs alleen gelukkige uren aan. Dat is in Saluzzo niet zo moeilijk, want dankzij de sfeervolle straatjes en bijzondere bezienswaardigheden liggen hier heel wat gelukkige uren in het verschiet.
We delen in dit artikel de plekken waar wij het gelukkigst van werden, van de klim naar La Castiglia tot een heerlijk restaurant, van de kleurrijke gevels tot Vlaamse kunst.
Saluzzo – stad van markiezen
Saluzzo is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen in Piemonte. Het neemt bovendien een bijzondere plek in de geschiedenis in.
In 1142 erfde Manfredo I del Vasto van zijn vader Bonifacio het bezit van de gebieden rond Saluzzo...
Recepten Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken
Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino.
Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta.
Wat heb je nodig?
Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de hazelnoten met IGP-keurmerk uit Piemonte | 125 gram poedersuiker | 45 gram cacaopoeder | 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie) | 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout
Hoe maak je de hazelnootpasta?
Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot ze hun geur door je hele keuken verspreiden en mooi donkerbruin kleuren. Dit duurt zo’n tien tot vijftien minuten. Hussel de hazelnoten eventueel halverwege de baktijd of draai de bakplaat om, zodat alle noten gelijkmatig geroosterd...
Piemonte Abbazia di Santa Maria di Staffarda – een van de mooiste middeleeuwse kloosters van Piemonte
Ongeveer tien kilometer buiten Saluzzo rijzen midden in het groen de contouren van de Abbazia di Santa Maria di Staffarda op, omringd door de valleien van de Monviso, met daarachter de besneeuwde bergtoppen.
Het is een van de mooiste middeleeuwse kloosters van Piemonte, maar het was ook lange tijd een van de belangrijkste abdijen van de streek. Nu wonen er geen monniken meer, al wijzen ze je in een komische zwart-wituitvoering op interessante plekken waar de audioguide meer over vertelt én op gevaren als gladde vloeren of ongelijke trappetjes.
Struinen langs de monniken van Staffarda
Bij de kassa worden we niet alleen verwelkomd door een aantal vrijwilligers, maar ook door een tiental katten die de warmte opzoeken. Buiten regent het namelijk hard en de wind is onbarmhartig guur.
De katten zijn hier kind aan huis. Nu de abdij geen onderdak meer biedt aan de Cisterciënzer monniken, heeft een aantal katten hun plek ingenomen. Inmiddels huist er een heuse kattenkolonie, die door de...
Recepten Recept uit Venetië: flan met pompoen van Osteria La Zucca
Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim tweehonderdvijftig pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci.
Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini…
Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant La Zucca (dat weer een van onze favoriete adresjes in Venetië is) in het boek: flan di zucca, oftewel pompoenflan. Eigenlijk moet je dat ter plekke eten, aan een van de weinige tafeltjes buiten, of in het knusse restaurant. Maar mocht dat voorlopig nog niet mogelijk zijn, dan krijg je van ons vast het recept om je eigen keuken thuis om te toveren tot een stukje Venetië.
Wat...
Recepten Saltimbocca van zeebaars uit nieuwe kookboek Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi
Een must have voor liefhebbers van Rome, voor een jaar lang vakantie in eigen keuken: Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi.
Dit kloeke kookboek omvat een verzameling van de mooiste gerechten uit een van de mooiste en lekkerste steden ter wereld, niet alleen beroemd om haar iconische bezienswaardigheden maar ook om de lokale trattoria’s.
Katie: ‘We hebben de recepten uit Rome leren kennen door moderne blogs en oude Romeinse geschriften te lezen en met jonge en oude Romeinen te praten, maar daarnaast heeft Giancarlo ook geput uit zijn eigen herinneringen en vriendenkring uit de tijd dat hij in Rome als ober werkte.
Vanzelfsprekend hebben we de Eeuwige Stad ook vaak samen bezocht om Italiaanse geschiedenisboeken uit te pluizen en deze collectie recepten samen te stellen.’
The greatest hits van Rome
Giancarlo: ‘Wij zien dit boek als de greatest hits van Rome, maar net zoals bij de beste verzamelalbums, zitten ook hier een paar verrassende tracks bij. Natuurlijk...
Palermo Stanze al Genio – een museum vol majolica (waar je ook kunt logeren) in Palermo
De naam Stanze al Genio zou wat ons betreft mogen verwijzen naar het geniale brein achter deze collectie, verzamelaar Pio Mellina, maar helaas is de werkelijkheid een stuk minder romantisch.
De naam verwijst naar de Fontana del Genio op het nabijgelegen Piazza Rivoluzione. Toch is de collectie van het Museo delle Maioliche geniaal te noemen. Kijk maar mee!
Stanze al Genio – Museo delle Maioliche is gehuisvest in het Palazzo Torre Pirajno, in de historische wijk Kalsa. Het palazzo werd eind zestiende eeuw gebouwd aan de vroegere Via Porta Termini, die tegenwoordig de Via Giuseppe Garibaldi heet.
Oorspronkelijk was het eigendom van de familie Fernandez di Valdes, maar later woonde de familie Pirajno er, die er uiteindelijk ook haar naam aan verleende.
Pio Mellina maakte er een museum van, met acht kamers op de piano nobile, waar tijdens een restauratie talloze originele decoraties tevoorschijn kwamen, die eerder schuil gingen achter pleisterlagen en moderne vloertegels. De...